Cercetătorii au stabilit ce tulpină a virusului SARS-CoV-2 circulă în România. Descoperirea poate ajuta pentru un plan de tratamente

Publicat pe

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino anunță că a reușit să obțină primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Astfel, analiza filogenetică a primelor trei genomuri secvențiate (întregul genom, acoperire 100%) au evidențiat identitate 99.95% cu tulpina de referință de la Wuhan și identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.

Cercetătorii explică faptul că dacă în fazele incipiente ale epidemiei din România, sursa de infecție a fiecărui caz a fost identificată prin anchete epidemiologice amănunțite, urmate de detecția și izolarea/ carantinarea contacților, odată cu răspândirea virusului în populația generală, această strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe măsură ce virusul se răspândește, apar multiple oportunități de selecție naturală a unor mutații care pot avea impact major asupra transmisibilității virusului.

În aceste condiții, secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe care agregă împreună în clustere și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice.

Rol important în stabilirea unui ghid al tratamentului pentru COVID-19

Primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat în România, au fost obținute în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale, Centrul Național de Gripă din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', prin utilizarea tehnologiei secvențierii de nouă generație (NGS) cu ajutorul sistemului de secvențiere Illumina MiSeq și a softului DNASTAR Lasergene.

Totodată specialiștii de la Institutul Cantacuzino precizează că pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe.

Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter