Care este termenul de valabilitate al celor mai populare alimente ținute la frigider sau congelator

Publicat pe

Avem tendința să credem că alimentele păstrate în frigider sau, mai ales, congelator rezistă mult și bine. În realitate, ele nu rezistă nici mult, nici bine, ba dimpotrivă. Fac mucegai mai repede decât am crede și devin periculoase pentru sănătate. Nici cele congelate nu stau mai bine la capitolul longevitate!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Potrivit FoodSafety.gov, mâncarea depozitată în frigider pentru mult timp nu este o soluţie, din cauza riscului de apariţie a mucegaiului, ca urmare a umezelii crescute, dar nici stocarea alimentelor la congelator o perioadă îndelungată nu este o idee bună, pentru că alimentele îşi pierd din conţinutul de apă şi îşi modifică aspectul ca urmare a congelării. 

Pe de altă parte, sunt şi persoane care ţin alimentele cu săptămânile în frigider, în ambalaje desfăcute, fără să ţină cont că acestea sunt perisabile şi pot cauza intoxicaţie alimentară.

De exemplu, ştiai că albuşul de ou rezistă la congelator mai bine de un an? Sau că ouăle fierte nu trebuie ţinute la frigider mai mult de o săptămână? Iar dacă ai prin congelator o pungă cu carne tocată, ţine cont că aceasta nu mai trebuie consumată după 3-4 luni.

csid.ro a întocmit un ghid de păstrare a alimentelor la frigider şi congelator, astfel încât să le consumi în siguranţă, fără teama că te vei îmbolnăvi. 

Așadar:

  • Pui întreg crud: la frigider 1-2 zile, la congelator 1 an
  • Cârnaţi proaspeţi: la frigider 1-2 zile, la congelator 1-2 luni
  • Ouă întregi crude: la frigider 3-5 săptămâni, la congelator nu se ţin
  • Pulpe de pui: la frigider 1-2 zile, la congelator 9 luni
  • Cremvurşti (pachet desfăcut): la frigider 7 zile, la congelator 1-2 luni
  • Cremvurşti ambalaţi: la frigider 14 zile, la congelator 1-2 luni
  • Mezeluri feliate (în ambalaj desfăcut): la frigider 3-5 zile, la congelator 1-2 luni
  • Mezeluri feliate ambalate: la frigider 14 zile, la congelator 1-2 luni
  • Bacon ambalat: la frigider 7 zile, la congelator o lună
  • Albuş de ou: la frigider 3-4 zile, la congelator 1 an
  • Gălbenuş de ou: la frigider 2-4 zile, la congelator nu se ţin
  • Ouă fierte tari: la frigider 7 zile, la congelator nu se ţin
  • Salată de pui cu maioneză, de ton sau cu paste: la frigider 3-5 zile, la congelator nu se ţin
  • Pizza: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-2 luni
  • Nugget de pui, şniţele de pui gătite: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-3 luni
  • Pulpe de pui prăjite sau la cuptor: la frigider 3-4 zile, la congelator 2-6 luni
  • Carne tocată crudă: la frigider 1-2 zile, la congelator 3-4 luni
  • Steak de vită: la frigider 3-5 zile, la congelator 6-12 luni
  • Coaste de miel, porc: la frigider 3-5 zile, la congelator 4-6 luni
  • Muşchi de porc, vită: la frigider 3-5 zile, la congelator 4-12 luni
  • Supă sau tocăniţe de legume sau cu carne: la frigider 3-4 zile, la congelator 2-3 luni
  • Plăcintă cu dovleac: la frigider 3-4 zile, la congelator 1-2 luni
  • Plăcintă sau cheesecake cu brânză: la frigider 3-4 zile, la congelator nu se ţine

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter