Cum recunoaştem roșiile injectate cu chimicale. Atenție la roșiile țuguiate!

Publicat pe

Piețele sunt deja pline de roșii, unele de import, altele prezentate ca fiind românești. Și într-un caz, și în altul, roșiile reprezintă un pericol real pentru sănătate și trebuie să avem mare grijă când cumpărăm, așa încât să le cumpărăm pe cele injectate cu chimicale. Atenție, mai ales, la roșiile țuguiate!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Specialiştii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii țuguiate provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie. 

'Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor', declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, conform Adevărul

Ce chimicale se injectează în roșii

'Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor', spune Vânătoru.

Citeste si: Cum îți dai seama că ai anemie de fier. Lista alimentelor bogate în fier pe care să le consumi

Citeste si: Supa de roșii, 8 beneficii pentru sănătate. Are un rol important și în lupta cu COVID-19!

Citeste si: Roșiile ne pot îmbolnăvi! Iată ce afecțiuni pot provoca sau pot agrava: cine tebuie să aibă grijă la consumul de roșii

Cum se otrăvesc roșiile și de ce

Horticultorii spun că aceste metode, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, au ca efect deprecierea legumelor. Tomatele sunt cele mai expuse acestor practici.

'Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta', spune cercetătorul Costel Vânătoru.   

Cum recunoaștem o roșie injectată cu chimicale

'La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil. De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firişaore verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare', declară Costel Vânătoru.   

O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere, spun fermierii oneşti, este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter