Cum vor fi concediile în vara lui 2020 pe litoralul românesc: fără bufet all-inclusive și cu distanță de 2 metri între șezlonguri

Publicat pe

Anul acesta, dacă măsurile luate de autorități vor permite călătoriile, sezonul estival pe litoralul românesc va arăta diferit. Cei mai mulți turiști vor alege România ca destinație de vacanță, dar, cu siguranță, vor avea de respectat unele reguli chiar și la mal de mare…

Anul acesta, marea va fi destinația cea mai căutată, evident dacă autoritățile vor permite acest lucru, în contextul epidemiei de coronavirus. Corina Martin, președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), descrie, pentru Libertatea, cum o să arate sezonul estival pe litoralul românesc, dacă vom avea voie să călătorim.

Conform acesteia, sondajele arată că 95% dintre turiști se vor orienta, anul acesta, spre România din motive de precauție. Deschiderea sezonului turistic nu se poate face în condițiile obișnuite.

  • Hotelurile vor fi dotate cu dispensere pentru dezinfectanți și întregul personal va purta măști de protecție
  • Mai întâi se deschid terasele. Și ele, dar și restaurantele trebuie să mărească distanța dintre mese
  • Dispare conceptul all inclusive', ca să se evite aglomerațiile la bufet
  • Pe plaje, șezlongurile vor fi amplasate le distanță de minimum doi metri unele de altele

Hotelierii vor lua zilnic temperatura personalului și vor amplasa dispensere cu dezinfectant în unitățile de cazare, însă nu știu până în acest moment cum va avea loc servirea la restaurante, aceasta fiind principala lor problemă care trebuie decisă de autorități.

Terasele vor fi deschise primele

Primele se vor deschide terasele, dar nu va mai exista bufet all-inclusive, iar distanța între șezlonguri va fi mărită pe plajă.

Avem utilaje pe plajă, se fac pregătiri. Hotelierii instalează echipamente de dezinfectare. Avem deja discuții cu autoritățile. În privința servirii, începem cu terasele, se deschid mai întâi terasele.

La restaurante propunem creșterea distanței între mese la minimum doi metri. Personalul va purta echipamente de protecție, nu va mai exista bufet all-inclusive. Reducem posibilitatea ca turistul să atingă mâncarea sau obiectele”, a declarat Corina Martin pentru Libertatea.

De asemenea, s-a propus ca restaurantele să se deschidă doar la 30% din capacitatea disponibilă, similar cu situația din Dubai. Corina Martin a mai declarat distanța între șezlongurile de pe plajă va crește la 2-3 metri, renunțându-se la ideea montării de plexiglas între ele. Cele mai căutate sunt apartamentele de vacanță și pensiunile cu puține camere, turiștii alegând aceste soluții din dorința de a interacționa cu cât mai puțină lume.

Fără apartamente la cheie, pe marginea drumului

Dragoș Răducan – prim-vicepreședinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), crede că statul român va fi mai restrictiv față de altele din Europa. Acesta cere să fie deschise doar unitățile clasificate, pentru a putea fi urmărită trasabilitatea turiștilor, în vreme ce oferirea de apartamente la cheie pe marginea drumului' ar trebui să fie interzisă. El mai cere ca unitățile de pe platformele Airbnb și Booking să fie controlate, pentru a răspunde normelor sanitare.

De asemenea, s-a pus problema cluburilor și a discotecilor, care sunt extrem de aglomerate în sezon.

Hotelierii cer măsuri concrete

Hotelierii cer autorităților să vină cu măsuri concrete până la data de 15 mai, astfel încât să poată stabili de ce număr de angajați au nevoie, dar și cum să aranjeze unitățile turistice. Epidemiologii să vină exact și să zică ce se poate și ce nu.

Hotelurile sunt deschise și acum, vor fi deschise tot timpul. Cu restaurantele este o problemă. Noi o să punem dispensere cu dezinfectanți, o să luăm temperatura personalului zi de zi. Cu turiștii nu știm ce să facem, dacă nu ne lasă. De asta este treaba autorităților să spună', a afirmat Dragoș Răducan.


Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter