Cum se utilizează corect și cum se dezinfectează o mască de protecție! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu o dezinfectaţi cu substanţe pe bază de alcool sau clor!"

Publicat pe

Este foarte important cum purtăm și sterilizăm masca de protecție, atrage atenţia dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu' din Iaşi. Dacă nu procedăm corect, degeaba o purtăm pentru că ne putem face mai mult rău decât bine.

Cum se utilizează corect și cum se dezinfectează o mască de protecție! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu o dezinfectaţi cu substanţe pe bază de alcool sau clor!"Cum se utilizează corect și cum se dezinfectează o mască de protecție! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu o dezinfectaţi cu substanţe pe bază de alcool sau clor!"

Atunci când fixăm masca pe faţă, trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care sunt acestea, conform dr. Ciuhodaru:

 1. Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
 2. Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşază peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!
 3. Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă, strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
 4. Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
 5. Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
 6. Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

În ceea ce priveşte purtarea corectă a măştii, trebuie să ţinem cont de aceste reguli:

 • Nu duceţi mâna la faţă.
 • Dacă vă mănâncă nasul ssu gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin mască, vă puteţi scărpina.
 • Dacă situaţia impune acces temporar la gură – pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina –, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
 • Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.
 • Nu daţi masca jos şi nu vă apropiaţi mai mult de interlocutor

Cum se sterilizează corect masca de protecţie

Există 3 metode de sterilizare a măştii de protecţie, cu eficienţă de peste 99%. Iată care sunt aceste, potrivit medicului:

 • Ultraviolete (soare) – 30 de minute
 • Vapori de apă (apă care fierbe) – 10 minute
 • Aer cald la 70 de grade – 30 de minute

„NU utilizaţi pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor, deoarece distrug textura şi eficienţa măştii, iar clorul poate fi toxic', atenţionează dr. Ciuhodaru într-o postare pe Facebook.

Centrul de Control al Bolilor din SUA susţine că ,,o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră', pentru că poate opri picăturile ce pot ajunge în căile respiratorii superioare.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter