Florin Manole, ministrul Muncii, anunț despre pensiile speciale și vârsta de pensionare: "O scădere de 15%. Este foarte probabil ca vârsta să crească la 60 de ani"

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că se lucrează la un proiect privind pensiile speciale, care ar urma să reducă aceste pensii de la 8 % (cât ar fi în prezent) la 65% din venitul brut. Printre schimbările luate în discuție se numără creșterea vârstei de pensionare, cel mai probabil la 60 de ani, într-un ritm accelerat.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Florin Manole, ministrul Muncii, a declarat, miercuri, despre pensiile speciale, că Ministerul are un text în lucru, care va fi finalizat, ca şi opinia Coaliţiei şi a guvernului, în curând, probabil în august.

Schimbări privind pensiile speciale

Ministrul Muncii a anunţat că vârsta de pensionare va crește, probabil la 60 de ani, cu etapizare mai rapidă şi a adăugat că este optimist că o să ajungă la un acord referitor la scăderea plafonului de cuantum pe care îl poate primi cineva, de la 80% la 65% din venitul brut, transmite News.ro. 

„În acest moment avem un text în lucru. El va fi finalizat, ca şi opinia coaliţiei şi a guvernului, în curând, probabil în cursul lunii august. După aceea, destinaţia şi procedura aleasă pentru acest text e mai puţin importantă', a spus ministrul Muncii, Florin Manole, în emisiunea România Politică de la Prima News. 

Despre ce va cuprinde acest text de lege privind pensiile speciale, ministrul Muncii a răspuns: „Cu prudenţă spun că sunt foarte optimist că o să ajungem la un acord referitor la rata de înlocuire, la scăderea acestei rate, adică la scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut. O scădere de 15%, de la 80% la 65%'. 

Citeste si: Sorin Grindeanu insistă pentru modificări la al doilea pachet de măsuri: „O taxare mai mare a capitalului și a marilor averi pentru a echilibra povara fiscală”

Citește și: Ilie Bolojan, despre măsurile de reformă din Sănătate: „Avem servicii care sunt umflate, fraude prin optimizarea cheltuielilor. Mai mult de o treime din spitale cheltuiesc 80% cu salariile

Legea nu se va aplica retroactiv

Ministrul a arătat că legea nu se va aplica retroactiv.

În al doilea rând, va creşte vârsta de pensionare. Este foarte probabil că vârsta să crească la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară, contestată neinspirat la Curtea Constituţională de nişte foşti magistraţi care sper să-şi înţeleagă rezultatele propriilor acţiuni', a subliniat Manole. 

El a menţionat că este un text în lucru. „Suntem în momentul în care ministerele discută, căutăm soluţii, după aceea vom face şi consultare publică şi consultare cu părţile necesare a fi consultate', a anunţat Florin Manole.

Citește și: Ilie Bolojan răspunde criticilor lui Nicușor Dan, care a pus pe umerii Guvernului decizia privind majorarea TVA: „Aceasta va fi direcția pe care o voi urma

Ce spunea vicepremierul Tanczos Barna despre creşterea vârstei de pensionare

Vicepremierul Tanczos Barna a afirmat, acum două zile, că reforma pensiilor speciale va fi inclusă în al treilea pachet de măsuri fiscale. El precizează că vârsta de pensionare va creşte pentru cei care beneficiază de aceste venituri şi că pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul.

Întrebat dacă reforma pensiilor speciale va presupune în special creşterea vârstei de pensionare, vicepremierul a spus: „Absolut şi cât mai repede, imediat, nu într-un orizont de 20 şi ceva de ani sau 15 ani sau nu ştiu câţi ani, deci aceea nu este o reformă serioasă'.

„Eu pot să fiu de acord cu cei care spun că e nevoie de pensii speciale pentru că în Europa, în toate ţările civilizate, acolo unde pe perioada activităţii din domeniul respectiv ai foarte multe restricţii, acolo trebuie să ai şi o compensare a acestui lucru.

Cei din justiţie, cei din Ministerul Public au foarte multe restricţii, nu pot face altceva, trebuie să se concentreze doar pe activitatea respectivă. Au o reglementare foarte, foarte strictă în ceea ce priveşte conduita.(…) Şi comisarii europeni au pensii speciale şi europarlamentarii şi cei din administraţia de la Bruxelles şi cei din Justiţie, poliţie, armată din toate celelalte ţări. Trebuie să fie proporţionale, în relaţie directă cu gradul de suportabilitate din partea societăţii', a adăugat vicepremierul.

Întrebat dacă va fi regândit şi modul în care sunt calculate pensiile speciale, Tanczos Barna a spus: „Da, da, în sensul să nu fie pensia mai mare decât salariul, care este o aberaţie'.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton