Fructul pe care ar trebui să-l mâncăm zilnic pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen. Este permis și diabeticilor!

Publicat pe

Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Nu doar că reglează colesterolul, dar ajută și la diminuarea grăsimii de pe abdomen, susțin specialiștii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Afinele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

„În general, fructele de pădure sunt fructe cu indice glicemic inferior şi care sunt pur şi simplu pachete enzimatice, pachete de antioxidanţi, care ne protejează organismul şi în special membrana celulară de tot ce înseamnă atacul agenţilor oxidanţi, cei care distrug părţi din membrană şi permit să se strecoare în interiorul celulei modificând-o', spune specialistul în nutriție Lygia Alexandrescu.

Fructele acționează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuității vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză. Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale și aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine, potrivit site-ului www.sfatulmedicului.ro. Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene se utilizează și în caz de eczeme sau cuperoze.

Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.

Afinele luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri și sunt un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate, potrivit farmacianaturala.com.

Afinele conțin antioxidanți și fibre ce favorizează capacitatea organismului nostru de a dizolva colesterolul rău. Și pentru că afinele acționează împotriva problemelor metabolice, implicit ajută la prevenirea bolilor cardiace.

Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înțelegerea generală și funcția de retenție. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Diabeticii pot consuma afine fără probleme 

Potrivit specialiştilor, afinele ajută la prevenirea şi tratarea infecţiilor şi luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi: „Spuneam că au indice glicemic scăzut, ceea ce permite şi diabetucului să consume fără probleme 200-300 de grame din acest fruct între mese. În general, medicii diabetologi recomandă extractul de afine, ceaiul de afine în aşa fel încât să fie reglată glicemia, să fie un ajutor în reglarea glicemiei'. 
 
În plus, studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecţiilor urinare. Astfel, dacă sunteţi predispuşi la această afecţiune neplăcută, o puteţi ocoli consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.
 
Pentru a ne bucura de beneficiile afinelor pe parcursul întregului an, acestea pot fi congelate.  Atenţie însă, oricât de benefice ar fi, nu înseamnă că le putem consuma în cantităţi nelimitate. 
 
„Din punct de vedere cantitativ, ne putem permite două – trei sute de grame între mese, ne ajută imunitatea să funcţioneze la cote înalte, se opun degenerării aceste afine care conţin licopen, deci ne ajută să ne menţinem vederea bună mai ales că se apropie sezonul rece şi nopţile sunt mai lungi, iar atunci avem nevoie de o acuitate vizuală mai bună. Deci toate aceste beneficii ni le aduc afinele, care sunt nişte fructe atât de mici, atât de plăpânde, dar care ne fac atât de mult bine', a explicat Lygia Alexandrescu la Antena3.

Vezi şi dulceață de afine și alte fructe de pădure!

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter