Gospodinele care fac miros de mâncare pe scara blocului pot primi amenzi uriașe, de până la 30.000 de lei. Dacă vecinii sunt deranjați, „Legea poate fi invocată”

Publicat pe

Gospodinele care produc miros de mâncare pe scara blocului ar putea fi amendate cu până la 30.000 de lei. Parlamentul a adoptat, recent, o lege inedită ce prevede măsuri şi sancţiuni pentru eliminarea mirosurilor. Actul normativ a fost iniţiat de doi parlamentari USR la propunerea unei timişorence.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI

Legea mirosurilor, aprobată recent în Parlament şi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, i-a înfuriat pe fermieri, care i-au solicitat lui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Timişoreanca Rodica Militaru, membră a USR de la care a pornit propunerea preluată de parlamentarii care au iniţiat legea a declarat pentru Adevărul că legea nu este dedicată fermierilor.

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei', a explicat Rodica Militaru.

Timişoreanca a mai declarat că afirmaţiile fermierilor potrivit cărora „la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive' nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv „sunt în totalitate neadevărate'.

Întrebată dacă legea inedită se poate aplica şi în cazul gospodinelor care gătesc şi îşi pot deranja vecinii din cauza mirosului, iniţiatoarea legii a declarat că în cazuri extreme pot intra şi gospodinele sub incidenţa actului normativ.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter