Premierul Ilie Bolojan a anunțat, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, cum plănuiește să reformeze administrația publică locală. Printre măsurile discutate se numără desființarea funcției de viceprimar și reforma Poliției Locale.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
- 1 Pachetul de măsuri pentru reforma administrației locale
- 2 „Vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor din România și un număr maxim de angajați pentru CJ”
- 3 „A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali”
- 4 Grila de salarizare se schimbă
- 5 Gradul de colectare al impozitelor
- 6 Personalul din primării se reduce și vor fi funcționari care deservesc mai multe primării
- 7 Proiecte europene
- 8 Ce se întâmplă cu jocurile de noroc
- 9 Șoferii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis
- 10 Demnitarii vor primi Duster fără șofer, se taie 50% din mașini, benzina și dispar mesele după ședințe
- 11 „Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer”
- 12 „Cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari”
- 13 Ce concedieri și restructurări face Guvernul României
- 14 Alte măsuri importante de tăiere a cheltuielilor la Guvern
Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale, care urmează să intre în vigoare de la 1 august. Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice și introducerea CASS de 10% la pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei.
Pachetul de măsuri pentru reforma administrației locale
Prim-ministrul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, au anunțat măsurile care vor face parte din pachetul doi al legii austerității.
„Urmează cele trei blocuri importante – Educația, Sănătatea, Ordinea publică și apoi Administrația centrală. Azi vă prezentăm principalele propuneri pe care, începând de săptămâna viitoare, le vom discuta în așa fel încât să avem pachetul finalizat până la sfârșitul lunii. Administrația locală e foarte importantă pentru că administrația locală nu se schimbă doar de la București.
O direcție importantă e să avem mai multă eficiență și responsabilitate. A doua e să întărim capacitatea administrativă în așa fel încât primăriile să fie factor de dezvoltare. Iar a treia componentă țină de simplificare și digitalizare în așa fel încât să avem o administrație care are decizia cât mai aproape de cetățeană, dar funcționează simplificat și digitalizat.
Una dintre măsuri e legată de plafonarea numărului de angajați, de stabilirea unui număr maxim pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării indicatorul principal va fi numărul de locuitori, iar pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați, nu doar locuitori, pot fi numărul de unități administrative sau dacă are un spital în subordine sau nu.
„Vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor din România și un număr maxim de angajați pentru CJ”
Vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor din România și un număr maxim de angajați pentru CJ. Astăzi avem situații în care avem primării cu puțini angajați care funcționează bine și avem primării cu populație asemănătoare și număr mare de angajați unde nu se vede niciun plus de calitate.
Avem CJ cu un număr de aproximativ 100 de angajați și CJ mai mici care au un număr de peste 200 de angajați și nu s-a constat că la cele cu număr redus sunt disfuncționalități. Pe cale de consecință, modul în care va fi stabilit va face acolo unde e supradimensioant să fie redus și acolo unde e deja redus, măsura nu-i va afecta, dimpotrivă, pentru că au avut organigrame blocate, le va permite să-și stabilească așa cum doresc.
„A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali”
A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali în sensul în care norma astăzi stabilită de un polițist local la o mie de locuitori să fie micșorată. Și aici avem situații în care suntem la extreme, avem orașe care au un polițist la 2000 de locuitori și alte orașe de dimensiuni asemănătoare care au polițiști care depășește limita legală – Buzău – și nu reușesc să-i aducă sub limita legală.
Nu s-a constatat infracționalitate mai mare sau de curățenie în orașe cu mai puțin sau în orașe cu personal supradimensionat lucrurile să fie total diferite„, a declarat Ilie Bolojan în conferința de presă de pe 18 iulie.
Grila de salarizare se schimbă
„O altă măsură importantă este stabilirea unei grile de salarizare. Astăzi, fiecare Consiliul Local are competența de a stabili atât organigrama, dar și nivelul de salarizare, trebuind la grilă să respecte o condiție importantă – să nu depășească salariul viceprimarului. În multe localități, grila este dusă la maxim, foarte aproape de salariul viceprimarului.
În condițiile în care avem 25% din localitățile din ROmânia, e vorba în principal de primării de comune care nu-și acoperă din veniturile propriii nici salariile angajaților respectiv.
Prin urmare, stabilirea unei grile pe care nu o vor putea depăși dar vor putea să o coboare, e o decizie corectă, având în vedere faptul că Guvernul României finanțează cu sume importantă și atunci dacă cea mai mare parte a sumelor vin de la guvern, atunci e important să existe o standardizare. Celelalte autorități locale își vor putea stabili grila și organigrama„, a anunțat Ilie Bolojan.
Gradul de colectare al impozitelor
„Această prevedere a fost amânată deși e în codul finanțelor publice locale. Această amânare a avut și componente obiective dar și grijă de a nu deranja aleșii locali.
Componenta obiectivă era legată de capacitaea unui primar de a strânge taxe și impozite, iar acest pachet va face în așa fel încât să existe eficiență, de a asuma responsabilități în așa fel încât să poți să soliciți sume de compensare dacă ți-ai făcut și tu datoria. În condițiile în care nu se vor realiza indicatorii, și sumele de la guvern se vor repartiza proporțional„, anunță Bolojan.
Personalul din primării se reduce și vor fi funcționari care deservesc mai multe primării
„O altă măsură importantă este posibilitatea ca un funcționar public să aibă norma împărțită între 2-3 primării. Gândiți-vă că și în sectorul privat sunt IT-iști care deservesc mai multe companii. La o primăriie mică, colaborarea e foarte importantă și mă gândesc că un contabil poate să rezolve o jumătate de normă, jumătate la alta. Un secretar, dacă nu are un volum mare de hotărâri poate să acopere fără probleme două primării.
Mă gândesc la zona de urbanism unde nu e un volum atât de mare cât să acopere o singură primărie cu normă întreagă. Mă gândesc și la alte componente, inclusiv partajarea unor servicii – unele primării au firme proprii de curățenie, și-au cumpărat tractoare decât ca primăria vecină să cumpere un serviciu la un preț mult mai mare de tundere a șanțurilor, o primărie cu o astfel de dotare poate să împrumute și poate să perceapă o sumă mult mai mică sau pot să o facă în comun.
Gândiți-vă, de exemplu, că sunt situații în care nu mai avem biblioteci în mediul rural și nu văd nicio problemă ca un bibliotecar să poată lucra la două primării pentru că un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă și nu e de mirare că multe comune nu mai au biblioteci„, anunță Bolojan.
Proiecte europene
„Vă informez că am finalizat o analiză a modului în care gestionăm investiții și constatând că suntem în situația în care e nevoei pe asigurarea finanțării pentru proiectele europene, PNRR cu prioritate, fondurile de coeziune pe locul doi, suntem în situația î ncare nu mai putem asigura toate finanțările pentru proiectele asigurate din buget.
Un program important pentru autoritățile locale este Anghel Saligny și am decis să prioritizăm aceste investiții în așa fel încât să continue să fie finanțate proiectele avansate, iar cele care nu sunt avansate, să nu le mai asigurăm, cel puțin în lunile următoare, urmând ca până la finalul anului să definitiviăm prioritizarea în funcție de domeniu, de importanța lor, de maturitatea proiectelor, în așa fel încât de anul viitor să avem finalizate proiectele de investiții.„, anunță Bolojan.
Ce se întâmplă cu jocurile de noroc
„Vom propune o simplificare a propunerilor de descentralizare încât să existe posibilitatea să predăm atribuții de la centru în teritoriu, împreună cu resursele financiare aferente și, unde este cazul, și cu imobilele care însoțesc aceste atribuții. O măsură specifică este referitoare la descentralizarea organizării activității jocurilor de noroc în așa fel încât primăria să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, își dorește sau nu efectuarea acestei activități de jocuri de noroc.
De asemenea, autoritatea locală poate decide, în cazul în care răspunsul e afirmativ, amplasarea în anumite zone, pe anumite străzi pe care le identifică după nevoia și interesul local. Pot să decidă și instituirea unei taxe speciale anuale care se va plăti de către operatorul licențiat de jocuri de noroc. Conform procedurii, în 30 de zile de la notificarea operatorului, autoritatea va putea decide, va da un acord sau un refuz.
În ce privește activitățile din prezent, va fi instituit un termen de șase luni de zile. În aceste luni, cei care desfășoară activități, vor cere acceptul autorităților. Dacă el există, vor continua, dacă nu, atunci activitatea nu se va desfășura. E o măsură de descentralizare, e o măsură prin care comunitatea poate să decidă, dacă are un interes„, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.
Șoferii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis
„În ce privește măsurile propuse pentru creșterea capacității financiare a UAT-urilor – toate se bazează pe principiul justeței și echității sociale. Este corect ca nu numai unii să plătească dările, taxele și impozitele și amenzile. Este incorect ca numai unii să plătească aceste taxe și impozite. La sfârșitul luni ianuarie să vedeți cozi, cetățeni care au acest simț civic și plătesc și alții nu plătesc de ani de zile.
Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unui UAT să poată fi reținut la sursă, o parte, și aceste venituri, până la stingerea debitului, să fie virat direct în contul UAT. Nu primărie să umble prin tot felul de proceduri birocratice și atunci când există un venit, că este venit care se dă prin primărie, din acel venit să putem reține.
Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc în cazul în care amenzile nu sunt plătite în 90 de zile. Vom propune ca restituirea să aibă loc sub condiția achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de permis, dacă există un debit scadent neachitat, permisul nu se restituie până la achitare„, transmite Ilie Bolojan.
Demnitarii vor primi Duster fără șofer, se taie 50% din mașini, benzina și dispar mesele după ședințe
Mihai Jurca, Șeful Cancelariei prim-ministrului Bolojan, a susținut vineri o conferință de presă în cadrul căreia a dat detalii despre tăierile de cheltuieli bugetare care se fac la Guvern. „La ce cheltuieli am avut, puteam să cumpărăm în fiecare lună câte 10 mașini' a spus acesta, legat de chetuielile privind flota de automobile pentru demnitari.
„În partea de cheltuieli ale Cancelariei, vă dau câteva cifre generale, rotunjite. Bugetul Cancelariei de 41 milioane de lei, dintre care 18 milioane cheltuieli de bunuri și servicii. Aici cea mai mare cheltuială este cea cu automobile.
Avem 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără să includem și cheltuiala cu combustibil. Cheltuiala lunară de până acum cu combustibilul, este, în medie, de 33 de mii de lei pe luna.', a declarat Mihai Jurca.
„Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer”
„Avem un cost zilnic de 1.300 de lei cu mașinile pe zi. E un contract oferit de RA-APPS. Atât contractul cu autovehiculele, cât și cel de protocol, vor expira la finalul lunii august. Cu siguranță vom renegocia.
Am semnat un act adițional de la RA-APPS să reducă numărul mașinilor de la 30 la 15, astfel încât vom reduce cheltuiala lunară cu 50%. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer, își va conduce propria mașină, la fel ca în orice companie privată.
Vom reduce schema de personal, pentru a reduce bugetul. Am redus numărul de mașini la jumătate, vom renegocia contractul pentru autovehicule. Indiferent cum o luăm, noi am fi putut să cumpărăm pe lună zece mașini la cheltuielile pe care le-am avut. Dacă nu putem renegocia acest contract, vom găsi o variantă să schimbăm furnizorul, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia.', a mai anunțat oficialul.
„Cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari”
„Contractul care acum se încheie a fost un contract pe 5 luni. Au fost contracte pe perioade scurte, 5-6 luni. În spatele acestui cost RAAPPS ne-a oferit o defalcare a cheltuielilor. Indiferent cum analizăm, de foarte multe ori cheltuiala de 250 de euro pe zi este de fapt cheltuiala pentru o rată la o mașină pe lună. Două plinuri de combustibili pe lună ar trebui să fie suficiente pe lună pentru activitatea zilnică din oraș.', spune Mihai Jurca.
„Cheltuielile de protocol sunt aproximativ trei milioane de lei pe an bugetate, dintre care 2,3 milioane revin RA-APPS, sub formă de, generic denumite, cheltuieli de restaurant. Mai avem o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care servesc demnitarii și sigur, cabinetului primului-ministru.
Avem în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli cu protocolul – înseamnă o alocare lunară de 300 de lei per cabinet sau secretar de stat, din care cheltuiești cu apă, cafea, ceai, pentru orice invitat, orice ședință pe care o ai în Guvern. În același timp, demnitarii pot organiza bufet, mese, în cadrul acelor bani.
Era uzual ca după fiecare ședință de guvern să fie organizată o masă, un bufet după fiecare ședință de Guvern. Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai organizeze mese, bufet, în cadrul ședințelor. Sigur este nevoie ca fiecare cabinet să aibă posibilitatea de a procura o apă, o cafea, un ceai, și în același timp, am eliminat bufetul de după fiecare ședință de Guvern.
Suntem atenți și la volumul de activități pe zona de protocol, dar mai trebuie să menționăm, cu un impact mai mare, este faptul că majoritatea tarifelor pe care le avem pentru zona de protocol sunt în principiu cu 30% mai mari, poate și mai mult.
O sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să îi dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei iar în magazine costă 3.5-4 lei. Astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs pe care îl avem, am cerut o situație.', a precizat Mihai Jurca.
Ce concedieri și restructurări face Guvernul României
„Reducem consilierii de stat la un număr total de 11 posturi, secretarii de stat la 4 posturi, aparatul demnitarilor va fi de 14, asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi, lucru care se transferă și în cabinetul primului ministru, care nu va mai avea 8 posturi, va avea 5 posturi, în cabinetul meu, care nu va mai avea 3 posturi, va avea 2 posturi, rămâne șeful de cabinet, secretarul general', a spus Mihai Jurca.
Direcția de Protocol se transformă în serviciu și va avea 12 posturi, Direcția de Comunicare se transformă în serviciu și va avea 18 posturi, Direcția de Asigurare Resurse, unde există Contabilitate, Buget și Achiziții va avea 22 de posturi, iar o nouă propunere este organizarea unui nou departament.
„Este ca și în pilda meșterului Manole, când ajungi în demnitate publică trebuie să reconstruiești consumând timp și resurse atât circuitul informațional, cât și informația. Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea principala menire de a urmări activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, de a fi suportul Comitetelor și Consiliilor interministeriale, de a urmări ce se discută. Acest departament îl propunem să aibă 7 locuri', a spus Mihai Jurca.
Alte măsuri importante de tăiere a cheltuielilor la Guvern
„Principiile de reformă și eficiență pe care administrația Bolojan le-a anunțat trebuie implementate și la Cancelaria prim-ministrului. Sunt măsuri necesare, un număr mai puțini de oameni și un cost mai mic.' a spus Mihai Jurca.
Iată alte detalii importante privind măsurile pe care le-a anunțat oficialul:
- Vom continua să reducem cheltuielile. Ce vreau să spun este că exact aceeași activitate o vom face de săptămâna viitoare cu toate structurile din subordinea Cancelariei. Vom cere același lucruri tuturor celor care sunt în subordinea noastră.
- Criteriile au fost simple. Am analizat rapoartele de activitate și am făcut o analiză a eficienței și gradului de încărcare a persoanelor din fiecare departament. I-am rugat pe colegi să vină cu propuneri de reorganizare, dar să le facă cât mai curajos. Unii dintre ei au trimis, alții nu. Ceea ce v-am prezentat este atât pe grad de încărcare, cât și a rapoartelor de activitate.