Ilie Bolojan a anunțat reforma companiilor de stat: "Vor fi mai puțini membri în CA, indemnizațiile vor fi plafonate"

.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat astăzi reforma companiilor de stat și a început conferința de presă prin a explica faptul că aceasta este cea mai importantă componentă a pachetului doi de măsuri. Ieri, premierul a anunțat împreună cu ministrul Sănătății o serie de măsuri de reformă în sistemul sanitar.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Tot marți, PSD a anunțat măsurile  pe care le va propune în Coaliție pentru „pachetul fiscal 2'. Printre acestea se numără „taxarea marilor averi', blocarea înstrăinării profiturilor în cazul corporațiilor multinaționale, impozitarea suplimentară cu 20% a veniturilor „nesimțite' din Consiliile de Administrație și creșterea amenzilor pentru munca la negru.

ilie bolojanilie bolojan

Ilie Bolojan anunță reforma companiilor de stat

Premierul Ilie Bolojan a declarat, marţi, despre reforma companiilor de stat, că în perioada următoare, toate ministerele vor prezenta datele privind companiile din subordine. El a anunţat, printre măsurile vizate, reducerea numărului de membri şi plafonarea câştigurilor, dar şi indicatori de performanţă revizuiţi.

„Gestionarea acestor companii are un impact economic important. Orice câștig în administrarea acestora este unul important pentru țara noastră și bugetul de stat. Asta înseamnă că orice reducere de subvenții de exemplu, este o economie în plus, orice creștere a calității serviciilor pe care le oferă cetățenilor este un plus, și orice control al cheltuielilor înseamnă o capacitate de investiții mai mare sau impozite care sunt încasate suplimentar la bugetul de stat”, a declarat Ilie Bolojan.

Citește și: Ilie Bolojan, despre măsurile de reformă din Sănătate: „Avem servicii care sunt umflate, fraude prin optimizarea cheltuielilor. Mai mult de o treime din spitale cheltuiesc 80% cu salariile’

„În primul rând, vorbim de asigurarea transparenței în gestionarea companiilor de stat. Am convenit ca în perioada următoare, toate ministerele vor publica date despre cine administrează aceste companii, ce câștiguri au, și toate datele economice care dau o imagine cât mai fidelă. Nu este o rușine pentru cei care le conduc, să fie aceste date publice”, a explicat premierul.

Citește și: Ilie Bolojan răspunde criticilor lui Nicușor Dan, care a pus pe umerii Guvernului decizia privind majorarea TVA: „Aceasta va fi direcția pe care o voi urma

„Un al doilea element ține de partea de management, care va fi rezolvat prin modificarea legislației în ceea ce privește reducerea unor membri dar și plafonarea unor câștiguri, pentru că avem o sitiație în care se abuzează de prevederi legale”, a mai spus premierul, adăugând că nemulțumirea opiniei publice este de înțeles.

Citește și: Paul Stănescu îl atacă pe Ilie Bolojan: „Reformele nu se fac prin teroare administrativă, ci prin dialog, echilibru și responsabilitate’/ Spune că PSD trebuie să decidă „urgent’ dacă mai rămâne sau nu la guvernare

Indicatorii de performanță vor fi revizuiți de fiecare minister

„Mai e un aspect care ține de indicatorii de performană. Acest aspect va fi revizuit de fiecare minister, în așa fel încât să se verifice dacă indicatorii care stau la baza conttactelor sunt relevanți sau sunt superficiali.

Cu siguranță, în multe locuri, nu vor fi relevanți. În acest caz, există două direcții de acțiune – ori noi indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc aceste companii, iar dacă nu vor accepta indicatorii, înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul acestor directori. Cei care nu vor accepta, să plece”, a spus premierul Ilie Bolojan.

Guvernul urmează să adopte un memorandum privind eficientizarea companiilor de stat

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat că Guvernul urmează să adopte un memorandum privind eficientizarea companiilor de stat, care prevede formarea unui grup de lucru dedicat reformei. 

„Vorbim despre un memorandum care o să treacă trece prin Guvern zilele următoare, care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial în vedeerea eficientizării întreprinderilor publice. Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, mai mulți bani la bugetul de stat. Așa cum gândește și orice companie privată”, a spus Anastasiu.

 „Companiile de stat au un fel de guvernanță și au o instituție care s-a creat acum vreo doi ani, care urmărește performanța, monitorizează companiile de stat și are ca obiectiv să le facă mai eficiente. Fac precizarea de la bun început că orice fel de modificare va fi făcută cu Comisia Europeană și cu OECD, pentru că noi am trecut acolo câșiva pași, am obținut un certificat de bună purtare de la OECD pentru guvernanță corporativă, dar trecând și niște jaloane din PNRR care erau obligatorii. Îmn același timp, am rămas în urmă cu câteva alte jaloane, și asta ne-a adus o penalizare de 330 de milioane de euro, pe care, până la sfârșitul lui noiembrie, va trebui să o recuperăm”, a mai declarat Anastasiu.

„Doar 315 firme generează 96% din cifra de afaceri a întreprinderilor din România”

„Am făcut pași în colectarea datelor și în transparentizarea lor. AMEPIP a centralizat date importante cu privire la companiile de stat, iar mâine sau poimâine cel târziu vor fi publicate', a precizat Anastasiu. 

Potrivit lui Anastasiu, în vizorul AMEPIP sunt 1.326 de întreprinderi, dintre care 1.182 sunt la nivel local și 144 la nivel central.  

„Dacă triem și punem de-o parte toate companiile centrale și regiile autonome, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați pe care îi avem în toate întreprinderile pulice, 176.000 sunt în aceste 315 companii. Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde, în timp ce top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri„, a spus Anastasiu.

Principalele declarații făcute de vicepremierul Dragoș Anastasiu

  • Imaginea de ansamblu v-a făcut-o primul ministru Ilie Bolojan. Vorbim despre un memorandum care o să treacă prin guvern la următoarea ședință și care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial pentru eficientizarea întreprinderilor publice.
  • Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, mai puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, la fel cum orice fel de companie privată gândește.
  • Pentru a înainta în demersul nostru va trebui să modificăm legislația. Fac precizarea că orice fel de modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și OCDE. Am rămas în urmă cu câteva jaloane din PNRR. Deci facem acest demers și pentru a rezolva problema legată de penalitățile din PNRR.
  • Revin la măsurile pe care le avem în vedere, care în acest moment sunt propuneri cu care vom merge în discuții cu Comisia Europeană, unde dezbaterile tehnice au început și avem semnale bune. Vrem să eficientizăm activitatea AMEPIP și a companiilor de stat din România.
  • Aș vrea să vă dau o radiografie: în ultimele 10 zile am făcut pași în ceea ce privește colectarea datelor. Vă dau câteva elemente și vă anunț că AMEPIP, chiar cu puțin timp înainte, a centralizat definitiv și a organizat date importante cu privire la companiile de stat. Mâine vor fi publicate.
  • Să vedem ce înseamnă întreprinderi publice în România: avem 1.326 de întreprinderi publice la AMEPIP, 1.182 la nivel local și 144 la nivel central. Avem 842 de SRL-uri. Dacă începem să triem și punem deoparte toate companiile centrale și companiile locale care au impact, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de anagjați, 173.000 sunt în aceste 315. Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde. Top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri. Subvenții: total 14 miliarde, iar aceste companii 13,6%. Profiturile: 15 miliarde, dar scădem subvențiile. Pe to 315: 14,9 miliarde. Pierderi: 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție.
 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton