Ion Țiriac vrea ca România să importe vaccinul lui Putin anti-COVID-19: ”Aș vrea să-l văd pe ăla căruia tatăl i-a murit, iar maică-sa e în spital, și nu îl ia”

Publicat pe

Ion Țiriac a declarat în exclusivitate pentru GSP.ro că măsura de a nu importa vaccinul descoperit de Rusia împotriva COVID-19 este una care dăunează României. Omul de afaceri spune că susține importul vaccinului pe care președintele rus i l-a administrat uneia dintre fetele sale, asta deși președintele Klaus Iohannis a spus că nu va fi valabil pe piața din țara noastră.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Rusia e prima țară care susține că a descoperit un vaccin împotriva noului coronavirus. Președintele Vladimir Putin a susținut că acesta i-a fost administrat uneia dintre fetele sale, însă comunitatea științifică internațională are îndoieli majore asupra validității acestui vaccin.

„Sperăm că și acest COVID încet-încet o să dispară. Eu cred foarte mult în vaccinul ăla rusesc. Nu sunt membru al niciunui partid, chiar dacă nimeni nu crede asta. Nici nu împart lucrurile în ruși, americani sau chinezi. Dacă au lucrat la acel vaccin și există, aș vrea să-l văd pe ăla căruia tatăl i-a murit, iar maică-sa îi e în spital, și nu îl ia. Suntem oameni serioși sau vorbim numai prăpăstii? 

Rusia a aprobat primul vaccin împotriva COVID-19 din lume! Fiica lui Vladimir Putin a fost deja vaccinată: 'Ea a participat la experiment'

Sunt sigur că o țară, o putere, o națiune ca Rusia nu vine pe piață cu un vaccin din ăsta… Acum să vedem și cât costă. Depinde și cu ce vine pe piață. Costă 2 lei sau 2.000 de lei? Testul la noi în țară costă 90 de euro, iar în Germania costă 27 de euro. (…) Treaba cu rușii va accelera și treaba cu China și Statele Unite. 

E o treabă morală și socială, nu doar comercială sau politică. Dar nu se va fabrica peste noapte și n-o să-i blestem eu pe ruși că vor vrea să dea întâi națiunii lor vaccinul', a explicat Ion Țiriac EXCLUSIV pentru GSP.RO. 

Ce spune Klaus Iohannis despre vaccin

Declarațiile vin în contextul în care Klaus Iohannis a făcut clar faptul că România nu va importa acest vaccin, asta pentru că ar veni împotriva normelor și regulilor Uniunii Europene, dar și pentru că nu este validat din punct de vedere extern.

„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat' , a spusKlaus Iohannis.

Va avea UE un vaccin anti-COVID-19?

Comisia Europeană (CE) a încheiat, luni, o serie de discuţii preliminare cu societatea Moderna, pentru achiziţionarea, în primă fază, a 80 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19. Moderna este cea de-a cincea companie cu care Comisia a încheiat un contract de achiziție de vaccinuri, după Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac şi AstraZeneca, potrivit unui comunicat al executivului UE.

Contractul ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţări europene.

„Se anticipează că Comisia Europeană va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opţiune de a cumpăra până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19. Comisia Europeană continuă discuţiile intensive cu alţi producători de vaccinuri”, mai arată sursa citată.

Moderna este o societate cu sediul în SUA care desfăşoară o cercetare în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucţiunile care direcţionează celulele din organism în vederea producerii proteinelor, inclusiv a celor care pot preveni sau combate bolile.

Discuţiile preliminare încheiate luni de executivul comunitar sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, ce prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter