Măsură de ultimă oră: Grecia închide cinci dintre cele șase granițe cu Bulgaria, de la 1 iulie

Publicat pe

Ministerul Turismului din Grecia a anunțat că se vor închide 5 dintre cele 6 puncte de trecere a frontierei dinspre Bulgaria, începând din 1 iulie, în afară de Кulata – Promahonas. Măsură a luat prin surprindere mulți turiști aflați deja în drum spre Grecia.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Măsură se aplică doar pentru intrarea în Grecia dinspre Bulgaria. Cei care doresc să părăsească Grecia o pot face în continuare prin toate punctele vamale disponibile:

1. Кulata – Promahonas;
2. Ilinden – Еxochi;
3. Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion;
4. Zlatograd – Тhermes;
5. Ivailovgrad – Ciprinos;
6. Макаzа-Nimfea.

Potrivit ziare.com, măsura dispusă de Guvernul Greciei are legătură cu capacitatea redusă de testare pentru COVID-19 a turiștilor care intră în țară. În același timp, surse din turism suspectează că oficialii eleni sunt îngrijorați de evoluția negativă a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus raportate în România și în Bulgaria. Din acest motiv, ar fi decis să reducă riscul de răspândire a bolii, prin controlarea strictă a intrărilor în țară.

Acesta este mesajul postat pe site-ul Ministerului Turismului din Grecia:

„Grecia face următorul pas în restabilirea fluxurilor de călătorie, întotdeauna cu scopul de a proteja sănătatea lucrătorilor din industria turistică, a rezidenților destinațiilor turistice și a vizitatorilor. În urmă consultărilor la nivelul Uniunii Europene, de la 1 iulie 2020 se vor aplică următoarele:

1. Vizitatori:

Posibilitatea de a intră în Grecia pentru toți rezidenții permanenți ai UE continuă normal.*

Există, de asemenea, posibilitatea de intrare pentru acei resortisanti ai țărilor terțe care au permis de ședere în Grecia, precum și alte excepții pentru resortisanții din țări terțe (membri de familie ai cetățenilor europeni, lucrători în domeniul sănătății și cercetători, îngrijitori ai vârstnicilor, angajați ai granițe, lucrători agricoli sezonieri, lucrători în transporturi – inclusiv marinari, diplomați, personal internațional, personal militar, lucrători cu ajutor umanitar la serviciu. Pasageri pasageri în tranzit, pasageri la bord motive familiale, studenți, muncitori cu înalta calificare, dacă angajarea lor este benefică pentru economia națională și muncă lor nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță). Este de la sine înțeles că expatriatii greci care au pașaport grecesc sau carte specială de identitate greacă (EDTO) sunt întotdeauna bineveniți oriunde provin.

Citește și:

Reguli noi pentru turiștii români care merg în vacanță în Grecia, de la 1 iulie. Acesta este formularul pe care trebuie să-l aveți completat la vamă!

* Regiunea UE + include țările Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România), țările Schengen (Islanda, Norvegia, Elveția, Liechtenstein), precum și Irlanda și Regatul Unit. Se va lua în considerare pe baza reciprocității.

Pentru a-și dovedi locul de reședința, resortisanții țărilor terțe își pot prezența permisul de ședere, permisul de muncă, cartea de identitate, atât timp cât acesta precizează locul de reședința și / sau permisul de conducere sau alte documente.

Algeria, Australia, Georgia, Japonia, Canada, Maroc, Muntenegru, Nouă Zeelandă, Coreea de Sud, Rwanda, Serbia, Uruguay, Thailanda, Tunisia, China **.

Grecia, în urmă recomandării europene, extinde posibilitatea de intrare în țară pentru rezidenții permanenți ai următoarelor țări terțe (lista va fi actualizată la fiecare două săptămâni):

2. Zboruri:

De la 1 iulie, este posibil să se efectueze zboruri internaționale către toate aeroporturile din Grecia. Zborurile directe din Regatul Unit și Suedia nu sunt permise (până în 15/7). Toate celelalte zboruri directe sunt permise.

3. Puncte de intrare pe terestru:

La granița cu Bulgaria, vizitatorilor li se permite să între doar în postul de frontieră Promachonas. Dintre celelalte puncte de intrare, sunt permise numai treceri din motive esențiale. La granițele cu Albania, Macedonia de Nord și Turcia, sunt permise numai treceri din motive esențiale (a se vedea punctul 1).

4. Porți de intrare pe mare:

Porțile de mare spre Patras și Igoumenitsa sunt deschise.

Toți călătorii în Grecia sunt obligați să completeze și să trimită formularul de localizare a pasagerilor cu 48 de ore înainte de călătoria lor, care este disponibil pe aplicația Visit Grecia și pe site-ul travel.gov.gr.
Măsuri de prevenire – puncte de control în punctele de intrare:

Pentru a proteja sănătatea tuturor, medicii și inginerii greci au dezvoltat un program pentru analiză și evaluarea datelor epidemiologice, pe baza cărora vizitatorii vor fi supuși eșantionării (testul Covid-19) la intrare. Acești vizitatori trebuie să urmeze instrucțiunile Secretariatului General pentru Protecția Civilă.

Grecia, în cooperare cu partenerii săi din Uniunea Europeană, își rezervă dreptul de a-și revizui politică privind aceste probleme pe baza dezvoltării datelor epidemiologice.”

Turiștii români aflați pe traseu în cursul zilei de miercuri, 1 iulie, ar putea întâmpină probleme dacă vor încerca să treacă pe la oricare alt punct vamal, în afară de Кulata – Promahonas.

Poliția de frontieră din Evzoni a postat în jurul după-amizei următorul mesaj: „Astăzi am fost deschiși în intervalul 06.00 – 11.00, apoi am închis. Singurul punct de forntiera rutier pentru intrarea în Grecia este Promachonas”.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter