Ministrul Sănătății spune când ne putem întoarce la viața normală: "Dar nu ține doar de noi, ci și de..." / ANUNȚUL lui Nelu Tătaru despre finalul pandemiei COVID-19

Publicat pe

Ministrul Sănătății a declarat că momentan este analizată creșterea numărului de cazuri COVID-19, iar luni urmează să se ia o decizie privind un nou set de măsuri de relaxare în țara noastră. Totodată, Nelu Tătaru a vobit despre data la care ne putem întoarce la viața normală și condițiile pe care trebuie să le respectăm așa încât acest lucru să se întâmple cât mai repede.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI

Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat, joi, ca fiind neconstituţională măsura carantinei în cazul persoanelor care vin în ţară, în contextul pandemiei de coronavirus. Judecătorii au decis că este neconstituțional dreptul Parlamentului de a aproba HG privind starea de alertă. Nelu Tătaru spune că toate deciziile luate la nivelul Ministerului Sănătății și Guvernului au fost strict pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

„În ultima perioadă am avut parte de anumite decizii, că a fost Curtea Constituțională, că a fost Avocatul Poporului, care nu pot să spun că ne-a ușurat munca. Ca Minister al Sănătății, ca Guvern, trebuie să avem grijă de sănătatea românilor. Suntem în pandemie, avem de zece zile o creștere a numărului de cazuri noi, de la o zi la alta. În ultimele avem și o creștere a numărului de cazuri de la Terapie Intensivă, avem anumite focare și noi trebuie să facem față, să gestionăm situația. Până vom avea o motivare a deciziei CCR, precum și publicarea în Monitorul Oficial, mergem în continuare pe aceeași legislație și continuăm cu protocoalele pe care le-am stabilit până acum, evaluând de la zi de zi evoluția, săptămânal, la 14 zile, și eu sper ca evoluția să fie favorabilă ca să putem merge în continuare cu măsurile de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

Nelu Tătaru a subliniat că speră ca la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august, să putem să avem o viață normală: „Dar, repet, nu ține doar de noi, ține și de conduită și de respectarea unor norme de distanțare fizică, precuații, reguli de igienă”.

În decizia CCR la acel punct privind tratamentul și internarea, era precizat că acestea se fac cu acordul pacientului. Tătaru spune că, într-adevăr, așa se întâmplă în mod normal, doar că aici vorbim despre o stare de alertă, o pandemie în plină creștere:

„În contextul obișnuit, orice internare, orice procedură are un consimțământ informat al pacientului. Aici discutăm despre o stare de alertă, despre pandemie, despre o boală transmisibilă, în care există ca și protocol izolarea, carantinarea. Adaptăm legislația care e în vigoare care ne permite să continuăm procedurile și protocoalele. Vom vedea motivarea și vom adapta și legislația pentru a putea asigura sănătatea românilor. Avem alternative pe care le avem pregătite”.

Creșterea numărului de cazuri, o îngrijorare?

„De îngrijorare n-aș spune, dar de precauție mărită, da. Suntem într-o stare de alertă medicală, suntem într-o pandemie. Suntem pe o pantă descendentă, dar dacă vrem să o păstrăm descendentă ține doar de noi. Discuțiile vizavi de un val doi, la fel, țin doar de noi. În condițiile în care respectăm aceste reguli, putem să ne gândim la 1 iulie la alte relaxări, dar dacă nu respectăm ne gândim să amânăm relaxarea. Unde vom avea probleme cu cazuri multe și noi, cu focare, putem impune și restricții”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a precizat că sistemul medical se confruntă cu probleme doar în anumite zone, unde a fost înregistrată o creștere mai mare a cazurilor.

„Acum avem doar probleme punctuale în anumite zone, unde avem o creștere mai accentuată decât în alte locuri și avem Terapia Intensivă care e forțată. Gestionăm această situație, vom mobiliza acolo resurse și aparatură”.

„Deja am început să folosim și unitățile mobile. De astăzi vom folosi, una dintre ele va fi dusă la Ploiești”, a mai spus Tătaru la Antena 3.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter