Motivul pentru care termometrele cu infraroșu cu care suntem testați la intrarea în magazine arată valori aberante, de 30-34 de grade Celsius: "Există o explicație simplă"

Publicat pe

Autoritățile din România au decis, odată cu instaurarea stării de alertă, ca oamenilor care intră în spațiile publice închise să le fie testată temperatura. Astfel, la intrarea în magazine, paznicii sunt dotați cu termometre cu infraroșu cu care îi verifică pe clienți, doar că unora li s-a spus că au temperturi aberante, de 30-34 de grade Celsius, în condițiile în care temperatura normală este de 37°C +/- 0.5°C.

Motivul pentru care termometrele cu infraroșu cu care suntem testați la intrarea în magazine arată valori aberante, de 30-34 de grade Celsius: "Există o explicație simplă"Motivul pentru care termometrele cu infraroșu cu care suntem testați la intrarea în magazine arată valori aberante, de 30-34 de grade Celsius: "Există o explicație simplă"

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Experţii spun însă că aceste aparate sunt calibrate să detecteze febra, şi nu temperatura normală a corpului uman, reacţionând la temperaturi peste 37,3 grade Celsius.

„Vorbim de un triaj epidemiologic, fiecare instituţie trebuie să-şi facă acest minim triaj epidemiologic ce funcţionează prin identificarea persoanelor cu temperaturi sub 37,3 grade C, temperatura recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cei care cumpără aceste termometre, agenţii economici, trebuie să aibă toate instrucţiunile şi acele autentificări ale CE atât metodologice, cât şi ca funcţionare.

Este un minim triaj epidemiologic care se poate face. E normal să ofere această marjă atunci când vorbim de persoane care nu au febră. Depinde şi de moment, depinde şi de prezenţa într-un anumit curent de aer, sunt mai mulţi factori ce pot influenţa.

Cert este că aceste aparate reacţionează la temperaturi peste 37,3 grade. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm că el ne arată o valoare de 32 de grade, să zicem. Vorbim de un termometru digital pe care oricare dintre noi îl putem folosi singuri acasă', a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

„Există o explicaţie simplă pentru acest fenomen

„Există o explicaţie simplă pentru acest fenomen. Termometrele cu infraroşu se bazează pe schimbarea reflectabilităţii, sau felul în care se răsfrânge unda infraroşie în momentul în care interferează cu radiaţia infraroşie pe care o emite corpul uman. Ele emit un fascicol care se reflectă de tegument şi care interferează cu radiaţia infraroşie pe care oricum o eliberează corpul uman şi pe care noi o numim căldură.

Ea dă o valoare, funcţia de interferenţă are un prag inferior de sensibilitate a senzorului, dacă nu ai suficientă interferenţă se întoarce foarte puţin pentru că oricum o parte din radiaţia infraroşie emisă de fascicolul vieţii este absorbită de tegument.

E fizică de bun-simţ. Drept urmare, aceste termometre sunt calibrate să detecteze febra, şi nu temperatura normală. La fel cum un etilotest are un prag de sensibilitate de concentraţie în alcool, unele sunt la 0,03, altele la 0,05, dar sunt făcute să detecteze concentraţii de alcool pe prag. La fel, termometrele de distanţă sunt făcute să detecteze temperaturi peste prag.

De aceea, dacă dai trei citiri la o persoană care e normotermică, nu o să fie previzibil. Practic, aceste termometre trebuie folosite nu în sensul de a măsura temperatura corpului, ci dacă o persoană a trecut sau a picat acest test de termometrizare. Standardul pentru măsurarea temperaturii este termometrul de contact. Acum folosim această tehnologie de compromis pentru că este de durată scurtă, poate fi administrat şi de către o persoană care nu are studii medicale, şi este un compromis necesar când ai de făcut măsurători unui număr foarte mare de oameni.

Aşa, în 3 secunde, vedem dacă o persoană a trecut sau a picat acest test. Pe nimeni nu interesează valorile sub acest prag, chiar dacă cineva face caterincă pe net că are 32 de grade, şi asta ar însemna că e mort.

Ele nu sunt gândite tehnologic să fie calibrate la nimic altceva decât la sindromul febril. Unele sunt calibrate la 37,3 grade C, altele la 37,5 grade C. De aceea, acesta este şi pragul impus de autorităţi, pentru că este pragul de detecţie prevăzut de manufacturieri', a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu pentru Adevărul.

foto: ziarulunirea.ro


 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter