Nicușor Dan și George Simion, prima confruntare după turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cele mai importante declarații: „România nu-și permite o aventură, să vorbească de Călin Georgescu prim ministru”/ „Guvernele nu pot face pentru că au amante și parazitează”

.

Nicușor Dan și George Simion au parte de prima confruntare după turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cele mai importante declarații ale celor doi candidați pentru funcția de președinte al României. Cei doi s-au așezat în sala de la Palatul Parlamentului cu un scaun liber între ei. Iată ce au vorbit la această întâlnire!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Congresul Blocului Național Sindical, desfășurat miercuri la Palatul Parlamentului, a adus în prim-plan doi dintre candidații la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion. Participarea lor a atras atenția, în special prin interacțiunea limitată dintre cei doi.

simion george1simion george1

Citește și: George Simion susține că 500.000 de oameni dintre angajații la stat ar trebui să plece: „Vreau să se înțeleagă că nu-s bau-bau, am intenții bune!'/ Nicușor Dan consideră o „prostie' planul liderului AUR

Nicușor Dan și George Simion, prima confruntare după turul 1 al alegerilor prezidențiale

Candidații la președinție, Nicușor Dan și George Simion, participă astăzi, pe data de 7 mai 2025, la congresul Blocului Național Sindical, desfășurat la Palatul Parlamentului. Cei doi s-au așezat în sală cu un scaun liber între ei.

Ajuns la întâlnire, Nicușor Dan a precizat că nu va avea loc o dezbatere, ci fiecare își va rosti propriul discurs.

Pe de altă parte, George Simion a precizat că este nevoie de o dezbatere, astfel că l-a invitat pe contracandidatul lui să participe la dezbateri.

„Suntem într-o perioadă de crize suprapuse, foarte grea pentru țară. Trebuie să dăm dovadă de maturitate. Cu toții suntem în această sală pentru că iubim România. Suntem aici pentru că avem România. Avem zone din România abandonate, dincolo de București, unde vin investitori și să dea Dumnezeu să vină în continuare și să plătească taxe corect în țara noastră, ca să putem să avem autostrăzi, spitale, școli.

Toate guvernele știu ce trebuie făcut, dar nu pot face asta, pentru că au amante, pile de partid și parazitează. Cum scăpăm România din această criză? Crescând taxele, cum vrea coaliția? Nefăcând nimic, ca Iohannis? Sau luând niște măsuri concrete pentru piața forței de muncă, pentru rezolvarea crizelor suprapuse? Nu eu am depreciat leul, cum v-au mințit ieri, nu eu am creat un deficit bugetar imens. Nu sunt părtaș cu oamenii aceștia. Sunt un om din mijlocul vostru.

Sunt singurul candidat care a fost de partea democrației, care a fost împotriva anulării abuzive a alegerilor, care nu are oameni cu uniforme care îl ghidonează din spate. Nimeni din această sală nu își dorește să ajungem la vocea poporului iarăși, să ajungem la alegeri anticipate. Sunt suficient de tânăr și de liber în mișcările mele pentru a reprezenta un partener pentru dvs și a vă garanta că veți fi parte din procesul de luare a deciziilo', a spus liderul AUR în discursul său, conform digi24.ro.

„E necesar ca România să fie congruentă administrativ și economic cu UE. Dialogul social a fost în suferință. Dacă voi fi președinte, voi avea un dialog cu dvs., am dovedit că sunt un om de dialog. Dar ca toate astea să se întâmple, trebuie să avem economie. România nu-și permite o aventură, să vorbească de anticipate, de Călin Georgescu prim ministru. România nu-și permite să vorbească de naționalizare. România are nevoie să fie ancorată în economia europeană, în economia globală. Statul român trebuie să sprijine investitorii români, agricultura românească, să facă România competitivă pe piața globală, să stimuleze AI, de exemplu, pentru că acolo va fi bătălia.

Este o uriașă corupție în România și votul de duminică o dovedește. E o uriașă evaziune fiscală care afectează capitalul românesc, sunt companii de stat la care managementul este plin de politruci. Se cheltuiește enorm, statul aruncă cu bani și de acolo vine inflația, și de acolo vine factura pentru români. Toate astea se întâmplă și trebuie corectate, dar într-un mod înțelept, nu cum ne arată indicatorii, și bursa, și cursul leului, încrederea investitorilor față de ce poate să fie România peste două săptămâni. Răspunsul nu trebuie să fie ura care dezbină societatea, ci justiția care trebuie să-i pedepsească pe cei care au greșit față de români', a spus și Nicușor Dan în discursul lui.

Citește și: George Simion i-a dat interviu lui Steve Bannon, ex-consilierului lui Donald Trump: „Românii iubesc poporul american, libertatea și pe președintele Donald Trump'

Cei doi candidați la alegerile prezidențiale au răspuns la întrebări

George Simion și Nicușor Dan au răspuns la întrebări.

Cine este principalul vinovat pentru deprecierea leului față de euro?

George Simion: Din informațiile pe care le am, au fost anumite companii care au pariat împotriva leului. A fost o mișcare electorală penibilă. Românii nu mai pot fi influențați de astfel de chestiuni. Pentru deficitul uriaș, arăt către cei care au fost la conducere, e responsabilitatea lor.

Nicușor Dan: Nu orice se întâmplă în lume e rezultatul unei conspirații. Am avut același efect după alegerile din noiembrie. Dacă ne uităm la omeni care promit că vor face, trebuie să ne uităm ce au făcut. Am luat o primărie cu datorii de 3 sferturi din venituri și am adus-o la un rating de 4 trepte peste cel național.

Despre cheltuielile pentru apărare din fonduri UE și transparența lor.

Nicușor Dan: Când am ajuns primar și aveam vreo 50 de cereri de chemare în judecată pentru accesul la informații publice. Acum nu mai avem niciuna. Trebuie să echilibrăm bugetul, pentru că e nevoie de bani pentru apărare. Sunt patru linii esențiale: combaterea marii evaziuni, absorbția fondurilor europene, reducerea cheltuielilor statului și controlul companiilor statului.

George Simion: Avem două falii geopolitice pe care încearcă unii să le creeze între SUA și UE. Noi facem parte din NATO, dar nu trebuie să confundăm ce face UE și ce face NATO. UE trebuie să fie un spațiu economic comun și NATO trebuie să se ocupe de securitate. Suntem printre puținele țări care au alocat un buget corespunzător pentru înzestrarea armatei, dar generalii responsabili de dotarea armatei și-au achiziționat mii de tablouri. De când e Nicușor Dan la primăria Capitalei, datoria a crescut, nu a scăzut.

Nicușor Dan: E logic să ai datorii în momentul în care împrumuturile alea se duc în dezvoltare. Ce am spus eu este să nu ai datorii curente. PMB a încercat să se împrumute de 500 de milioane și să emită bonduri și s-a subscris de două ori, la statul român n-a venit nimeni. Asta e diferența între a fi serios și a nu fi serios.

Cum veți utiliza instrumentul european SAFE pentru a consolida industria națională de apărare?

George Simion: Toate fondurile europene vor fi accesate, pentru că l-am văzut pe înaintașul domnului Dan, Iohannis, că și-a făcut campanie și și-a securizat mandatul cu promisiunea fondurilor din PNRR și vedeți că nu mai vin, chiar dacă avem o coaliție așa-zis pro-europeană.

Între Gorj și Valea Jiului este o uzină care poate produce pentru armatele NATO, în standarde NATO, armament, uzina de la Sadu. Avem la Ghimbav și putem în Brașov să producem ceea ce polonezii produc printr-un parteneriat cu SUA. Avem la Cugir potențialul de a produce arme și armament. Președintele are atribuții în acest domeniu. Locuri de muncă bine plătite la Tohani, la Sadu, la Ghimbav, la Cugir, asta este soluția.

Nicușor Dan: Evident că industria noastră are potențialul de a produce. Am vizitat șantierul naval din Constanța, care produce nave comerciale, dar poate să producă oricând nave militare. Avem un potențial pe aeronautic, pe vehicule, pe muniții, pe pulberi. Politica de înzestrare a României de până acum a neglijat capacitățile de producție din România. Tocmai de aceea românii au votat schimbare. Dacă vorbim de procesul european de reînarmare, mai este nevoie de încredere în România. Întreb societatea: pe care din aceste două opțiuni partenerii noștri europeni vor avea încredere în România?

Cum că îi veți putea împinge mai mult de la spate pe cei care gestionează proiecte mari de infrastructură?

Nicușor Dan: Să ne uităm în trecutul celor care promit azi. Legat de dezvoltarea infrastructurii, vreau să dau un singur număr, în patru ani la primăria Capitalei am schimbat 200 de kilometri de conducte magistrale de termie, față de 120 de kilometri – toți primarii dinaintea mea. Președintele poate să facă două lucruri, el are în mână un instrument foarte puternic, influența sa în justiție, care înseamnă posibilitatea de a lupta cu corupția care paralizează multe sectoare. Președintele poate să dea o viziune, o etapizare a investițiilor pe care statul le face în infrastructură pentru ca ele să fie coerente.

George Simion: Este nevoie să ne concentrăm pe un nod de transporturi în zona de sud a Bucureștiului, planul există, inclusiv cu continuarea proiectului de transport fluvial Adunați – Dunăre, în jurul localității Adunați, cu un aeroport de marfă și cu asigurarea infrastructurii rutiere necesare. Asta au făcut polonezii, au transformat portul Gdansk în poarta prin care au venit mărfuri din afara UE. Și turcii au făcut un aeroport și au o companie națională aviatică reprezentativă. Trebuie să recăpătăm gloria de odinioară. Acum exact 50 de ani noi, românii, construiam Transfăgărășanul, acum închidem Valea Oltului o lună pentru un drum tehnologic.

Citește și: De ce s-au despărțit Dan Bordeianu și Adela Popescu, după trei ani în care păreau cuplul perfect în viața reală și la TV: „Eu muream, pentru că mie nu-mi plăcea deloc chestia asta. M-a afectat foarte mult”

Scopul întâlnirii dintre Nicușor Dan și George Simion

Peste 500 de delegați și invitați, reprezentând organizații sindicale afiliate Blocului Național Sindical, dar și instituții publice și parteneri naționali și internaționali, iau parte la cel de-al 13-lea Congres al Confederației sindicale, desfășurat la Palatul Parlamentului.

Evenimentul are o importanță deosebită pentru mișcarea sindicală din România, oferind prilejul de a analiza activitatea ultimilor patru ani și de a stabili direcțiile strategice pentru perioada 2025–2029, conform unui comunicat al BNS, citat de Agerpres.

În prima zi va fi prezentat raportul de activitate al BNS, iar a doua zi este dedicată dezbaterii cu tema „România socială – Poziționarea în raport cu Pilonul European al Drepturilor Sociale'.

De asemenea, congresul va include și adoptarea noii strategii BNS pentru următorii patru ani. Într-un context global marcat de schimbări rapide, inovații tehnologice și provocări sociale, partenerii sociali joacă un rol important în gestionarea unei tranziții echilibrate și în protejarea drepturilor angajaților, se mai menționează în descrierea evenimentului.

Sursa foto: Facebook/ Instagram

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton