Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede prelungirea ordinului de protecție pentru victimele agresiunilor sau violenței în familie, la 12 luni. Până în prezent, durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabilea de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede extinderea de la 6 luni la un an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, în cazul violenţei domestice. Proiectul modifică Legea nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Actul normativ prevede extinderea de la 6 luni la 1 an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie.
Potrivit proiectului, „durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului”.
„Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, prevede actul normativ.
Aproape 48.000 de femei și copii din România, abuzați în 2022
Aproape 48.000 de femei și copii din România au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut, a anunțat în luna martie, de Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, Gabriela Firea, ministrul Familiei.
„De Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, un abuz de neimaginat, vreau să vă prezint prin ce trece o victimă a violenței domestice și ce drame se ascund în spatele unor povești care, din fericire, pentru unele, se încheie cu bine. Avem aproape 48.000 de femei și copii care au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.
Ea susține că acesta este motivul principal pentru care a fost lansat „Manifest pentru drepturile femeilor”: „Trebuie ca toată lumea să conștientizeze că bătaia nu este ruptă din Rai și să punem umărul la o viață lipsită de abuzuri a femeilor și copiilor din România”.