Studiu: Pierderea mirosului, primul și unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Sunt mulți pacienți care nu manifestă febră

Publicat pe

Pierderea mirosului și/sau gustului este unul dintre primele simptome extrem de rapide și frecvente ce însoțește infectarea cu COVID-19. Oamenii de știință specializați în medicină, de la Harvard, au publicat un nou studiu despre principalul simptom neurologic.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Pierderea mirosului pe termen limitat (anosmia) este principalul simptom neurologic și unul dintre primele și cele mai frecvente semne ce indică infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce determină boala COVID-19.

Studiul cercetătorilor de la Harvard sugerează că pierderea mirosului prezice mai bine boala decât alte simptome cunoscute, cum ar fi febra sau tusea, dar mecanismele de bază pentru pierderea mirosului la pacienții cu COVID-19 nu au fost clare.

Acum, o echipă internațională de cercetători condusă de neurologi de la Harvard Medical School a identificat tipurile de celule olfactive din cavitatea nazală superioară ca fiind cele mai vulnerabile la infecția SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

În mod surprinzător, neuronii senzoriali care detectează și transmit senzațiile olfactive către creier nu se numără printre tipurile de celule vulnerabile, arată studiul.

Citește și: Raed Arafat avertizează: „Asimptomaticul are virusul și transmite!” Vaccinul anticoronavirus nu va rezolva imediat situația!

Echipa de cercetare a descoperit că neuronii senzoriali olfactivi nu redau gena care codifică proteina receptorului ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a intra în celulele umane. În schimb, ACE2 este redat în celulele care oferă suport metabolic și structural pentru neuronii senzoriali olfactivi, precum și anumite categorii de celule stem și celule ale vaselor de sânge.

Rezultatele sugerează că infecția unor tipuri de celule non-neuronale poate fi responsabilă de anosmia la pacienții cu Covid-19.

'Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simțul mirosului la pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcției celulelor de susținere', a declarat autorul principal al studiului, Sandeep Robert, Datta, profesor asociat de neurobiologie în Institutul Blavatnik de la HMS.

Citește și: Pas cu pas. Ce trebuie să faci dacă testul pentru COVID-19 ți-a ieșit pozitiv sau dacă ai simptome și bănuiești că ești infectat

'Acest lucru implică faptul că, în cele mai multe cazuri, infecția cu COVID-19 este puțin probabil să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive și să conducă la anosmia persistentă', a adăugat Datta.

'Cred că este o veste bună deoarece, odată ce se elimină infecția, neuronii olfactivi nu par să aibă nevoie să fie înlocuiți sau reconstruiți de la zero', a spus el. 'Dar avem nevoie de mai multe date și de o mai bună înțelegere a mecanismelor de bază pentru a confirma această concluzie', a adăugat profesorul.

Citește și: Care va fi prețul maxim al unui vaccin anti-COVID-19. Uniunea Europeană va dori să-l achiziționeze la un preț mai mic

Majoritatea pacienților cu Covid-19 au un anumit nivel de anosmie, cel mai adesea temporar, conform datelor înregistrate până acum.

Cum comentează medicul Adrian Marinescu

'Experiența clinică demonstrează clar lucrul acesta. Sunt simptomele de bază, care apar cel mai repede, sunt foarte frecvente și de obicei dispar ultimele. Sunt frecvente situațiile când pacienții nu au febră, nu au simptomatologie de alt fel, dar au pierderea gustului și mirosului, pierdere care poate fi parțială.

Și, într-adevăr, revenirea este de durată. Sunt situații când pacienții nu mai au nimic, sunt negativi prin teste și totuși, nu-și recapătă în întregime gustul sau mirosul. Practic, ar trebui să spunem că pierderea gustului și mirosului se întâmplă în urma a două mecanisme: 

– sindromul inflamator, important în infecția cu SARS-CoV-2 iar pierderea mirosului este un efect indirect al inflamației

– un efect direct al virusului care alterează local epiteliul nazal și funcția olfactivă.', a declarat Adrian Marinescu, la Antena3.

Medicul Adrian Marinescu susține că situația este similară cu ceea ce se întâmplă atunci când avem gripe sau viroze. El spune că pierderea mirosului este unul dintre simptomele 'asimptomaticilor', care devin 'ușor simptomatici' prin pierderea mirosului și a gustului.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter