Prima bancnotă din România pe care apare chipul unei femei. Janina Nectara a înceut această campanie

Publicat pe

Banca Naţională a României a prezentat oficial bancnota de 20 de lei, care va fi pusă în circulație de la 1 decembrie 2021. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Bancnota de 20 de lei, prezentată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunde interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Pe bancnota de 20 de lei apare chipul Ecaterinei Teodoroiu

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală 20 LEI DOUĂZECI', semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI', o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere DOUĂZECI LEI', data punerii în circulaţie 1 decembrie 2021, valoarea nominală în cifre 20'.

Citește și: Laurențiu Reghecampf și iubita lui, Corina, s-au afișat împreună. Cum au fost surprinși la plimbare, în București!

Citește și: În ce relații a rămas Water Zenga cu Raluca, după despărțire:„Ne vedem cu toții la cina de Crăciun’

Citește și: Nuțu Cămătaru a refuzat să invitația la emisiunea lui Denise Rifai:„Nu pot să apar și să mint’

Citește și: Serghei Mizil, despre moartea lui Nicu Ceaușescu: „Mi-a lăsat o poezie și nu știu cine mi-a luat-o”

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI', sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR', seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100 lei.

Janina Nectara a început Demersul Femei pe Bancnote

Bancnota fusese programată să fie emisă încă din 2019, când Banca Națională a răspuns pozitiv campaniei Femei pe Bancnote', inițiată de Janina Nectara.

Aceasta a propus o listă de 100 de personalități feminine istorice, dintre care a reieșit că preferata publicului este regina Maria. La insistențele campaniei Femei pe Bancnote, BNR a creat o bancnotă aniversară, pe care era ilustrat chipul reginei  Maria și al regelui Ferdinand. Dar pentru că bancnotă era de colecție, Janina Nectara a continuat să susțină că femeile românce merită o reprezentantă și pe bancnotele permanente, propunând-o guvernatorului Băncii Naționale pe Ecaterina Teodoroiu. 

La scurt timp, anunțul oficial al BNR a fost făcut public. Ecaterina Teodoroiu avea să devină prima femeie din istoria României care apărea pe o bancnotă de circulație națională. 

„Am plecat cu toții la drum având o singură bancnotă în gând, însă am reușit performanța de a onora meritele femeilor remarcabile pe două bancnote. Este un triumf colosal. Un triumf care aparține tuturor susținătorilor campaniei.

Acest demers de excepție este o premieră națională! Iar rezultatul, un act istoric care ridică așteptările fiicelor noastre în privința a ceea ce pot face! Nu doar că am generat o bancnotă aniversară, pe care este afișată o femeie – Regina Maria -, dar am reușit să determinăm și emiterea unei bancnote permanente cu o femeie – Ecaterina Teodoroiu. ÎMPREUNĂ, am reușit! Și tot astfel, putem reuși orice.'

Demersul Femei pe Bancnote' a fost susținut de-a lungul celor patru ani de o comunitate impresionantă de artiști și personalități din televiziune, printre care INNA, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Teo Trandafir, Simona Pătruleasa, Ilinca Vandici, Matei Dima, Mihai Ghiță, Paul Surugiu, Silvia Ioniță, Toni Grecu și nu numai.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter