Ce restricții intră în vigoare în București. Rata de infectare COVID-19 a depășit 6 la mia de locuitori

Publicat pe

Potrivit datelor transmise de autorități, miercuri, 29 septembrie, incidența cazurilor de coronavirus în București a ajuns la 6,33 la mia de locuitori. Potrivit regulilor, când rata depășește 6 la mie, intră în vigoare noi restricții, unele dintre ele valabile doar pentru nevaccinați.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

În aceste condiții, în București vor fi restricţii de circulaţie pe timp de noapte în weekend şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor. Măsurile finale vor aparține Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), care va fi convocat în maximum 48 de ore, după ce DSP va transmite propunerile de restricții.

Ce restricții intră în vigoare în București

Astfel, persoanele nevaccinate vor circula în weekend doar între orele 05:00 – 20:00, cu anumite excepții. 

Pe de altă parte, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile, vor putea circula fără restricții. 

Magazinele se închid la ora 18.00, iar restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Sălile de fitness și bazinele de înot se închid, iar nunțile și botezurile se interzic.

Măsurile vor fi impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență.

Citește și: Jean Gavril a devenit tată. Ce nume special a ales pentru fiica lui

Citește și: Cum arată fiica lui Adrian Daminescu

Citește și: Relația neștiută dintre Costel Constantin și Marin Moraru

Școlile ar putea rămâne deschise

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în decursul zilei de miercuri, va discuta cu reprezentații din domeniul medical pentru a decide dacă, în localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, școlile pot rămâne deschise. 

„Vom avea pe parcursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) discuții cu toți cei care sunt îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru – risc gestionabil vs. beneficii. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor', spune Sorin Câmpeanu.

Acesta a precizat că sunt multe state UE în care se aplică principiul „școlile se deschid primele și se închid ultimele'.

„La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele. Primim foarte multe solicitări în acest sens.

Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară.

Până vineri va trebui să anunțăm cât de poate de clar care sunt regulile – dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri', adaugă Cîmpeanu.

Măsurile finale vor fi anunțate de CMBSU

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, cel care stabilește măsurile efective, se convoacă, potrivit legii, în maximum 48 de ore, însă numai după ce DSP București trimite propunerile privind restricțiile.

„Imediat cum a fost anunțată incidența, în mod normal, potrivit legii, DSP București va trebui să facă o analiză și să informeze institituția prefectului cu privire la propunerile pe care le are la atingerea acestui prag', a declarat la Digi24 Mariana Stancu-Ţipişcă, purtătorul de cuvânt al prefectului Capitalei.

„În termenul legal de maximum 48 de ore, de la data comunicării incidenței, se convoacă CMBSU și se dispun măsurile', a adăugat aceasta.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter