Schimbări în Codul Muncii: cum se acordă 10 zile libere în cazul unor urgențe apărute în familie

Publicat pe

În urma unor schimbări făcute în Codul Muncii, angajații au dreptul la 10 zile libere în cazul unor urgențe apărute în familie. Cum se acordă cele 10 zile libere angajaților care au probleme în familie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Angajații pot solicita zece zile libere pentru a-și rezolva anumite urgențe familiale, zile acordate în afara concediului de odihnă. Ce prevede Codul Muncii.

Cum se acordă 10 zile libere în cazul unor urgențe apărute în familie

Codul Muncii a fost modificat, iar una dintre schimbările făcute recent se referă la posibilitatea angajaților de a solicita zece zile libere în timpul unui an pentru urgențele familiale. Aceste zile libere pot fi cerute în cazuri excepționale, atunci când apar situații neprevăzute provocate de boală sau accident și care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, astfel că acesta nu se poate prezenta la locul de muncă.

Cele zece zile libere pentru urgențele familiale se pot acorda încă de la finalul lunii octombrie, mai exact începând cu data de 22 octombrie, având în vedere că aceasta este ziua în care legea a intrat în vigoare. 

Zilele libere pentru rezolvarea unor urgențe apărute în familie nu se scad din concediul de odihnă, însă trebuie recuperate.

Citește și: Mama Geta o atacă dur pe Carmen de la Sălciua, fosta soție a lui Culiță Sterp, după ce s-a recăsătorit:„Ai fost în stare să îl înșeli de o sută de ori’

Citește și: Horia Moculescu a fost internat în spital. Cum se simte acum:'Cu anul nașterii mă confrunt…'

Citește și: Mircea Badea, reacție dură în scandalul dopajului Simonei Halep:'I-a vârât nevasta lui Mouratoglou în salata de boeuf?'

Cum își pot anunța angajații angajatorul că au nevoie de 10 zile libere

Practic, în momentul în care au nevoie de aceste zile libere, angajații trebuie să își anunțe angajatorul că vor absenta de la locul de muncă și împreună cu acesta trebuie să găsească o modalitate prin care să recupereze zilele libere.

Pentru a cere zile libere pentru rezolvarea urgențelor apărute în familie, angajații se pot adresa angajatorului prin email, SMS sau printr-o solicitare scrisă, potrivit kanald.ro.

Cum vor fi plătiți angajații care solicită zile libere pentru urgențe familiale

Având în vedere că aceste zile libere nu sunt incluse în concediul de odihnă și nici nu sunt zile de concediu fără plată și asta pentru că vor fi recuperate ulterior, multe persoane s-au întrebat cum vor fi plătite în cazul în care solicită aceste zile libere.

Legea nu prevede o modalitate clară de plată, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o înțelegere între angajat și angajator.

„În lipsa unei precizări exprese privind plata, dacă se plătește când a absentat sau când recuperează, părțile stabilesc acest aspect, iar cea mai simplă variantă ar fi recuperarea în cursul aceleiași luni, dacă este posibil, caz în care salariatul va primi salariul integral și această problemă ar fi eliminată”, a precizat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, pentru avocatnet.ro.

Acest lucru înseamnă că dacă zilele vor fi recuperate în aceeași lună, atunci salariul angajatului nu va fi afectat. 

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter