Sfinții Apostoli Petru și Pavel, tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci pe 29 iunie

Publicat pe

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cei mai importanți propovăduitori ai credinței creștine, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi la data de 29 iunie. În jurul sărbătorii se păstrează o mulțime de tradiţii şi de obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie. Ce nu ai voie să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Sfântul Apostol Petru este fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. Pescar de meserie, el este chemat să mărturisească în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar ajunge să se lepede de Mântuitorul atunci când El este prins spre a fi răstignit.

După înălțarea Domnului Isus Hristos la Ceruri, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. Potrivit crestinortodox.ro, a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți împreună pentru că au murit în aceeași zi, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman. Ei sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, de aceea sunt protectorii spirituali ai închisorilor.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce se face în ziua dinaintea sărbătorii

Ziua care precede sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este dedicată spiritelor cerului care, potrivit tradiţiei, în ajunul praznicului umblă libere prin lume, pedepsindu-i pe cei care nu dorm în casă.

Oamenii se protejează împotriva acestor spirite răzbunătoare cu ajutorul amuletelor, respectiv poartă în buzunare o punguţă de culoare roşie care conţine usturoi şi pelin.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi timp de trei zile, pentru ca ei să-i protejeze pe agricultori împotriva furtunilor, iar  grânele lor să fie bogate.

În mediul rural, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânpetru şi marchează începerea secerişului şi jumătatea verii agrare.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Se îndeplinesc dorințe mari

În ziua praznicului, Sfântul Petru împlineşte o dorinţă importantă până la sărbătoarea Bunei Vestiri credincioşilor care ţin post negru în ajunul sărbătorii.

Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă, până la sărbătoarea Bunei Vestiri, orânduită în Calendarul Ortodox la 25 martie.

Tradiții și obiceiuri care se țin de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Ziua de 29 iunie, cea în care sunt cinstiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Așa cum este de așteptat în această zi nu se spală, nu se coase și nu se lucrează pentru că sunt atrase forțele necurate.

O veche credință populară spune că atunci când tună și fulgeră de Sân Petru nu se vor face alune și nuci, căci le mănâncă viermii și cad din copaci.

Pentru a avea spor în casă gospodinele merg la Biserică pentru a sfinți pachete cu colaci, mere dulci sau acrișoare, iar apoi aceste ofrande sunt date oamenilor săraci.

Se mai spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul, tradiția precizând că în felul acesta pistruii nu se mai înmulțesc.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce talismane să purtați

În mediul rural, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se păstrează un obicei care are legătură cu talismanele. Concret, mamele le oferă fiicelor o punguță roșie în care se păstrează un cățel de usturoi și frunze de pelin. Talismanul este purtat 3 zile ca fetele să fie apărate de farmece și iele, care le-ar putea fura norocul.

Totodată, pentru a fi feriți de cele rele, oamenii poartă în ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel pelin și usturoi în buzunare.

Nu se mănâncă mere în ziua praznicului, mai ales de către femei pentru că în felul acesta cei trecuți la viața veșnică vor fi supărați. Pe de altă parte, femeile bătrâne au voie să guste mere abia la Sfântul Ilie.

Felicitări de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În această zi îi felicităm pe cei care-și serbează onomastica și poartă numele de Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruța, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluță, Păvălaș, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paulina, Paula.

 1. Dragă Petru, îți urez tot binele din lume. Dumnezeu să te aibă în grija Sa și să îți ajute în toate!
 2. Să ai parte de sănătate, multe realizări și să te bucuri de această zi frumoasă mereu! La mulți ani, de ziua numelui!
 3. Bucură-te de această zi la fel de frumoasă ca tine și numele tău și zâmbește!
 4. De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superba și un an plin de realizări. La mulți ani încununați de succes!
 5. Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros „La mulți ani', multă sănătate, multe realizări și tot ce vă doriți lângă cei dragi.
 6. De Sfinții Petru si Pavel îți trimit cele mai calde urări de sănătate, fericire și noroc. La mulți ani!
 7. Fie vreme bună, fie vreme rea, te cinstim că meriți, că e ziua ta!
 8. Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!
 9. La Mulți Ani, să ai sănătate beton, să ai o zi bună și să n-ai noroc de ghinion!
 10. Toate florile pe care le primești azi în dar să fie cele mai rele lucruri pe care ți le dă cineva de ziua ta!

Felicitări speciale pentru ziua de 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

 • Felicitări cu ocazia acestei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!
 • În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că porți numele unui sfânt îți urez multă sănătate și fericire! Să-ți dea Domnul sănătate, judecată înțeleaptă, viață lungă pământească, ce dorești să se împlinească!
 • Cu ocazia zilei Sfântului tău, Petru și Pavel, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!
 • La mulți ani și fie ca Sfântul al cărui nume îl porți să te călăuzească mereu!
 • La mulți ani de Sfinții Petru și Pavel. Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată și un an plin de realizări.
 • La mulți ani de ziua numelui! Tot ce-ți dorești, tot ce-ți lipsește și-ți folosește, sănătate, prieteni adevărați și multă bucurie!
 • Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc liniște, bucurii, împliniri, prosperitate, sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!
 • La mulți ani și fie ca sfinții care te protejează să te călăuzească mereu! Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiți un călduros „La mulți ani!', multă sănătate, multe realizări și tot ce vă doriți lângă cei dragi.
 • De ziua numelui tău îți dorim un sincer „La mulți ani!'. Să ai parte de mulți bani, sănătate și voie bună. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter