Situație critică la Suceava: medicii au fost obligați să vină la spital, deși erau infectați cu COVID-19. "Ca oile am stat, împreună, confirmați și neconfirmați!"/ A fost deschis dosar penal in rem

Publicat pe

Până la această oră, 72 de cadre medicale de la Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou' din Suceava au fost confirmate cu Covid-19 luni. În această situație, directorul medical al instituției a obligat toți medicii și asistentele să vină la spital, luni dimineață, chiar și pe cei bolnavi.

Situație critică la Suceava: medicii au fost obligați să vină la spital, deși erau infectați cu COVID-19. "Ca oile am stat, împreună, confirmați și neconfirmați!"/ A fost deschis dosar penal in remSituație critică la Suceava: medicii au fost obligați să vină la spital, deși erau infectați cu COVID-19. "Ca oile am stat, împreună, confirmați și neconfirmați!"/ A fost deschis dosar penal in rem

Medicii, asistentele și infirmierele au fost amenințate cu un ordin de ministru inexistent și li s-a cerut să se prezinte la spital chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus, acuză un medic. „Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare', povestește pentru HotNews.ro un medic din Suceava.

„Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmați pozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru!'- se arată într-un mesaj pe WhatsApp trimis către toți șefii de secție de la Spitalul Județean Suceava de către directorul medical dr. Alexandru Macovei.

Mai departe, în conversație, șefii de secție întreabă să fie siguri că au înțeles bine ce li se cere: „Și cei izolați la domiciliu și cei pozitivi??'. „Toti. Tot personalul: medici asistente infirmiere', vine răspunsul.

„Toată lumea a venit luni dimineață, au fost amenințați cu un ordin de ministru care nu există și că li se desface contractul de muncă altfel. Fiecare s-a întâlnit pe secție, apoi unii au plecat. Alți medici au fost apoi internați după ce le-a venit rezultatul pozitiv la teste', a spus un medic sucevean.

Acesta a mai precizat că directorul medical, cel care a trimis ordinul șefilor de secție ca toată lumea să se prezinte luni dimineața la spital, a aflat de duminică seara în jurul orei 22 că și el este pozitiv la COVID-19.

„Dr. Macovei trebuia să fie în izolare. Acum e internat în spital', a mai precizat medicul din Suceava.

Contactat de HotNews.ro, dr. Alexandru Macovei a confirmat că este în prezent internat în spital, dar nu a dorit să comenteze situația și nici să răspundă la întrebări. Singurul lucru pe care l-a precizat este că nu mai este în momentul de față director medical.

„În cursul nopții trecute am emis o solicitare de prezentare a cadrelor medicale la spital pentru a lua act de decizia ministerului în ceea ce privește activitatea cadrelor noastre începind cu ziua de azi 23.03.2019.Toate cadrele medicale care primiseră confirmarea că sunt pozitive au fost chemate la pavilionul de pneumologie care se află în locație diferită decât corpul central al spitalului. De altfel răspunsul oficial de la cele două institute de boli infecțioase din Iași și București, au venit în cursul zilei, notificându-ne rezultatele pozitive pt o parte din cadrele nostre medicale, printre care și subsemnatul. Cât despre ordinul de ministru, odată cu externarea mea vi-l voi putea prezenta.' , a declarat dr. Alexandru Macovei .

Despre situația de la Suceava și despre cum au fost chemați toți medicii și asistentele la spital luni dimineața a scris pe Facebook și jurnalistul Inclusiv Victor Ilie.
„Ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi', mi-a povestit o asistentă, scrie jurnalistul. „Ca oile am stat.'

„Toată lumea este adunată pe toate secțiile'

Un alt cadru medical din Suceava confirmă și el povestea.

„Toată lumea este revoltată, nimeni nu înțelege nimic, nu ni se spune nimic, nu ni se comunică nimic de azi-noapte, la ora 2.00. S-a trimis un mesaj că este ordin de ministru ca tot personalul spitalului, de la brancardieri, infirmieri, asistenți, medici, să se prezinte la 07.30 cu băgăjel minim în spital', spune un cadru medical pentru ZiardeSuceava.ro

„Acum am venit, toată lumea este adunată pe toate secțiile. Ni se transmite că cei care suntem contacți ai unor pacienți pozitivi să mergem la Pneumologie împreună cu cei care sunt deja confirmați pozitivi. Iar ceilalți stau și așteaptă un alt ordin de ministru. Sunt până în prezent 28 de medici confirmați pozitivi și foarte mult personal mediu dintre care infirmiere și asistente care sunt pozitivi', spune cadrul medical.

Spitalul urmează să fie închis și toți medicii din spital vor fi puși în izolare, a anunțat luni secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru. Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune, spun autoritățile.

A fost deschis dosar penal in rem

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, scrie Agerpres.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase”, informează un comunicat al instituţiei.

„Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în acest context, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter