Subiecte Limba Română BAC 2025. Proba scrisă la Limba Română la Bacalaureat 2025 a avut loc marți, 10 iunie, la ora 9.00. Testul a urmărit, printre altele, utilizarea corectă a limbii române, punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente, dar și argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Subiecte Limba Română BAC 2025. Ce le-a picat elevilor de clasa a XII-a la examenul de Bacalaureat. Conform calendarului examenului de BAC, publicat de ministerul Educației, miercuri, 11 iunie, urmează proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie -, iar vineri, 13 iunie, este proba la alegere a profilului și specializării. Pe 16 iunie are loc proba la literatura maternă, elevii de clasa a 12-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, pe 20 iunie. Notele finale se vor afișa pe 30 iunie.
Ce subiecte au picat la Limba Română la BAC 2025
Elevii au început să intre în sălile de examen în jurul orei 8:00, iar la ora 8:30 s-au închis sălile. La ora 9:00, elevii au primit broșurile cu subiecte și a început oficial proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2025.
Ei au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. Cel mai devreme, elevii pot ieși din sala de examen la ora 10:30.
Elevii au de rezolvat trei subiecte. Primul subiect este împărțit în două părți, la punctul A, au avut de rezolvat cinci cerințe pe baza unui text la prima vedere, iar la punctul B, au avut de realizat un text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, bazându-se pe o idee realizată pe baza textului-suport.
La subiectul al doilea au avut de evidențiat trăsăturile unui curent literar, pe baza textului. Iar la subiectul al treilea, care este cel mai discutat subiect, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, având în vedere o operă literară studiată.
Conform Edupedu, care citează o fotografie scursă pe grupurile de Facebook, la subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia', la proba la BAC 2025, română.
Potrivit surselor Libertatea, elevilor de la profilul Real le-a picat la subiectul III, la Limba și Literatura Română la BAC: Ioan Slavici sau Ion Creangă.
Subiectul IB ar fi fost un eseu argumentativ despre înfățișarea unei persoane – dacă poate sau nu să influențeze succesul acesteia.
Elevii de la profilul Real ar fi avut de realizat o caracterizare de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o operă studiată aparținând lui Ioan Slavici sau Ion Creangă.
Bareme de corectare la Limba Română
Baremele de evaluare şi de notare se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.
Baremele de corectare pentru probele scrise de la Bacalaureat 2025 sunt publicate zilnic, (după încheierea fiecărei probe, la ora 15.00).
Baremul de corectare la Limba Română poate fi consultat ► aici
Ce subiecte au primit elevii anul trecut la Limba Română, la BAC 2024
Anul trecut, la subiectul al III-lea, proba scrisă la română, elevii au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte despre particularitățile ale unei nuvele studiate. La Subiectul I, candidaţii au primit un text de Gabriel Dimisianu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerințe.
Apoi, la cel de-al doilea subiect, elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului într-un text dat.
Consultați subiecte Bac 2024 – Limba Română ► aici
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/06/001-cover-97.jpg)
Premieră la Bacalaureat 2025
O premieră importantă pentru acest an este că elevii işi vor putea vedea lucrarile corectate inainte de depunerea contestaţiilor.
Sunt așteptați să participe circa 108 mii de candidați (peste 94.400 din promoția curentă și peste 13.800 din seriile anterioare), deși Ministerul anunța la începutul anului școlar că sunt aproximativ 123 de mii de elevi de clasa a XII-a.
Vor fi 447 de centre de examinare, adică 30% dintre liceele din țară, unde profesorii se așteaptă la perturbarea activității școlare. Copiii din ceilalţi ani de studiu vor fi trimişi să învețe de acasă, online, pentru că profesorii lor vor fi implicaţi în desfăşurarea probelor scrise sau la corectat.
Generația care susține acum bacalaureatul este prima care a făcut clasa pregătitoare și care a traversat parțial reforma curriculară începută în 2012.
Este totodată cea mai mică generație de elevi ca număr de înscriși la școală, cu un parcurs școlar marcat de abandon, stagnare curriculară și lipsa de coerență a reformelor educaționale.