Tatăl cântărețului Tony Poptămaș era internat în azilul groazei din Mureș. Artistul lăudase public serviciile centrului: "Cred că, pentru că era vizitat des, era favorizat..."

 Radulescu Ruxandra
.

Tatăl cântărețului Tony Poptămaș era internat în azilul groazei din Mureș. Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a descoperit în localitatea Bărdești, județul Mureș, un azil de bătrâni, în care oamenii erau ținuți în condiții inumane. Beneficiarii erau malnutriți și stăteau printre grămezi de moloz, pe saltele pline de urină, fecale și sânge. Cântărețul Tony Poptamaș a declarat că tatăl său era internat în acest azil și nu a avut motive să creadă că acesta nu ar fi fost bine îngrijit. Artistul este în stare de șoc, după informațiile ieșite la iveală.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Tatăl cântărețului Tony Poptămaș era internat în azilul groazei din Mureș. Artistul lăudase public serviciile centrului. După ce cazul azilelor groazei din Voluntari a îngrozit opinia publică, Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a descoperit un alt cămin de bătrâni, unde oamenii erau tratați inuman, de data aceasta în localitatea Bărdești, din județul Mureș. În urma unei vizite neanunțate la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu Min din localitatea Bărdești, județul Mureș, reprezentanții CRJ au descoperit mai multe persoane în vârstă cu dizabilități, care zăceau într-o stare avansată de malnutriție, pe saltele murdare de urină, fecale și sînge, în camere minuscule, izolate și baricadate cu mese și cărămizi.

Cântărețul Tony Poptamaș, 54 de ani, stabilit în Norvegia, a declarat pentru Libertatea că tatăl său era internat în centrul Căsuța lui Min’, și că, până la acest moment nu avea motive să bănuiască că ceva este în neregulă. Artistul chiar lăudase public serviciile instituției, ce s-a dovedit a fi un al azil al groazei. Iată ce a declarat Tony Poptămaș!

screenshot-2023-07-28-165715screenshot-2023-07-28-165715

Tatăl cântărețului Tony Poptămaș era internat în azilul groazei din Mureș

În urma vizitei efectuate de reprezentanții CRJ la centrul Căsuța lui Min’ din Mureș, aceștia au descoperit că bătrânii internați erau tratați inuman, izolați în cămăruțe minuscule, în subsoluri, lăsați să zacă pe saltele pline de urină, fecale și sânge.

În mod surprinzător, cântărețul Tony Poptămaș, al cărui tată era internat în azilul groazei din Mureș, a oferit un testimonial pe site-ul instituției, în care laudă serviciile. Contactat de Libertatea, artistul a declarat că este șocat de cele întâmplate și că tatăl său tocmai a fost preluat din centru de către un echipaj SMURD.

„Încercăm să gestionăm situația. Tata a fost internat și el acolo și a fost preluat azi-noapte de SMURD. Noi nu am sesizat nicio clipă ca el să fi fost tratat necorespunzător. Aseară am rămas șocați la cele întâmplate.

Cred că, pentru că era vizitat des, era favorizat, ceea ce nu e deloc OK. Bine, e OK că era îngrijit, dar toți beneficiarii de acolo ar fi trebuit să fie favorizați sau măcar îngrijiți cu simț de răspundere. Cu angajații centrului nu se poate comunica momentan. Dar până acum nu era nicio problemă', a explicat artistul. 

Sora mea a fost recent în România timp de patru săptămâni. Am fost sunat video de două ori pe săptămână ca să vorbim, iar tata arăta foarte bine ', a declarat artistul pentru Libertatea.

Citește și:Cum arăta meniul zilnic în azilele groazei: „Probabil că de foame și-au mâncat hainele'. Bătrânii, hrăniți cu pâine cu margarină și ciorbă lungită cu apă

Citește și:Președintele Klaus Iohannis, primele declarații despre azilele groazei: „Este o rușine națională. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume'

Cum comentează Tony Poptămaș condițiile din azilul groazei din Mureș: „Problema a apărut după…”

Cum explică însă cântărețul, stabilit în Norvegia, al cărui tată era internat la azilul groazei din Mureș, informațiile ce tocmai au ieșit la iveală, despre inistituția respectivă.

„Noi credem că problema a apărut după închiderea celuilalt loc al proprietarului, adică acum două săptămâni. Cu siguranță nu avea unde să-i ducă pe acei beneficiari, așa că a apelat la aceste acțiuni inumane. Așa ceva nu se face! Trăind în Norvegia, nu pot înțelege cum nu a găsit soluții mai umane ca să-i mute pe cei de dincolo. Oare e atât de greu în România?

Acum tata e bine, dar ia insulină și fișa medicală nu a fost livrată de către centru. Înțeleg că nu a fost găsită', a adăugat artistul.

Testimonialul lui Tony Poptamaș de pe site-ul azilului groazei din Mureș

Iată ce declarase inițial Tony Poptămaș pe site-ul instituției Căsuța lui Min’, ce s-a dovedit a fo un azil al groazei, înainte de controlul autorităților la fața locului.

„Căsuța lu Min i-a plăcut lui tata din prima și mie la fel. Ne-au primit cu căldură sufletească și cu gustări. Ne-au spus că aici are 3 mese pe zi plus gustări, că au medic de familie și psihiatrul casei, că dacă e nevoie de perfuzii au personal calificat pentru asta și deci nu este nicio problemă. Bineînțeles că am renunțat imediat la femeia care urma să ne ajute acasă la el și am decis imediat să-l las pe mâna celor de la Bărdești și nu mi-a părut rău nicio clipă. În ziua de azi pot vorbi cu cei care au grijă de el oricând și la orice oră. Orice problemă se rezolvă. Mai bine de atât nu are cum să fie! Le mulțumim acestor oameni că există!', a scris Poptămaș în testimonialul său despre azilul groazei din Mureș, Căsuța lui Min’.

Ororile descoperite de Centrul pentru Resurse Juridice la azilul groazei din Mureș

La data de 27 iulie, Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), a oferit un comunicat în care a descris ororile găsite la căminul de bătrâni din Mureș.

 „Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).

– Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale

– O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor

– Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele

– La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.

– Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului

– Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore

– După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.

– Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane

– Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

– Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.
După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis

– Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități.

Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate.„, este specificat în comunicatul autorităților de pe contul de social-media.

Căminul grozei Căsuța lui Min’ funcționa fără autorizație

Căminul groazei din Mureș, Căsuța lui Min’, a mai fost luat în vizor de autorități, la începutul lunii mai, anul acesta, când Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș (AJPJ Mureș) a efectuat un control și a propus retragerea licenței provizorii de funcționare. Cu toate acestea reprezentanții azilului groazei din Mureș infirmau, printr-un comunicat de presă, că li s-ar fi retras licența de funcționare.

„Totodată, a fost notificată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi pentru retragerea licenţei provizorii a Asociaţiei Re-Min – Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu Min', eliberată în data de 3.05.2023. Această măsură a fost luată de reprezentanţii AJPIS Mureş ca urmare a constatării unor condiţii precare de locuit (paturi rupte, igrasie, mucegai).

De asemenea, în data de 11 iulie, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a emis Decizia nr. 148 privind suspendarea activităţii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu Min', începând cu data comunicării, motivând că funcţionarea unităţii constituie risc iminent pentru sănătatea publică'. 

„În urma deciziei DSP Mureş, cei 28 de beneficiari ai centrului au fost transferaţi în judeţele de domiciliu prin grija Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, a prefecturilor şi DGASPC-urilor din Covasna şi Maramureş', scrie Agerpres.

Cel de-al doilea centru de îngrijire și asistență Căsuța lu Min din satul Bărdești, județul Mureș, a fost închis joi, 27 iulie, după investigația Centrului de Resurse Juridice, același care a semnalat și ororile din azilele groazei de la Voluntari.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton