Un medic american și-a văzut moartea cu ochii! A fost infectat cu o formă foarte gravă de COVID-19: "Protejaţi-vă ca şi cum ar fi o situaţie de viaţă şi de moarte!"

Publicat pe

Jake Deutsch, medic specialist în medicina de urgenţă în New York și-a văzut moartea cu ochii după ce a fost infectat cu o formă gravă de COVID-19, deși inițial a subestimat gravitatea bolii. Doctorul s-a temut de moarte și, la un moment dat, nu credea că-și va mai reveni.

Un medic american și-a văzut moartea cu ochii! A fost infectat cu o formă foarte gravă de COVID-19: "Protejaţi-vă ca şi cum ar fi o situaţie de viaţă şi de moarte!"Un medic american și-a văzut moartea cu ochii! A fost infectat cu o formă foarte gravă de COVID-19: "Protejaţi-vă ca şi cum ar fi o situaţie de viaţă şi de moarte!"

„Sunt un medic de urgenţă, sunt în prima linie de tratare a pacienţilor, am o clinică privată de urgenţă în New York şi am consultat pacienţi care erau bolnavi, cu simptome asemănătoare gripei dinainte să existe cazuri confirmate de coronavirus în SUA. Mă întrebau dacă poate fi vorba de o infecţie cu coronavirus şi speculam că da, dar nu aveam nicio confirmare. Am fost probabil expus la început de martie; m-am îmbolnăvit în jur de 12 martie şi erau simptome care nu mai treceau – puţină febră, nu ceva foarte sever, apoi lucrurile s-au agravat.”, a povestit medicul Jake Deutsch la Digi24.ro.

A existat expunere înainte de recomandarea de a purta echipament de protecţie pentru toţi pacienţii. Probabil că în acea perioadă m-am îmbolnăvit, după aproximativ 7 zile lucrurile au devenit mult mai grave, am sfârşit prin a mă interna de urgenţă la spitalul „Mount Sinai” şi s-a dovedit că aveam pneumonie la ambii plămâni. A fost un moment înspăimântător, cea mai mare temere era să nu ajung în punctul în care apar complicaţiile respiratorii, pentru că prezentam astfel de semne. Nivelul meu de oxigen era bun, deci asta înseamnă că puteam să mă tratez acasă şi am început să fac asta sub supravegherea socrului meu, medic infecţionist, cu hidroclorochină şi azitromicină.

Am fost bolnav pentru două săptămâni, mi-am repetat radiografia la o distanţă de 48 de ore, arăta că pneumonia a dispărut, dar a fost o afecţiune foarte severă. Unii oameni au simptome minore, puţină febră, poate o tuse seacă, dar allţii ajung la acest spectru, la o manifestare în toată puterea cuvântului a acestui virus: cu probleme respiratorii severe, iar cele mai grave cazuri ajung să aibă nevoie de ventilaţie.”, susține medicul.

Situația doctorului Deutch a fost agravată și de faptul că tatăl său a contractat, de asemenea virusul, și s-a aflat într-o stare gravă.

„Tatăl meu, însă, care tocmai mă vizitase în New York s-a îmbolnăvit foarte grav când s-a întors acasă în Las Vegas, a fost internat la terapie intensivă, a avut nevoie de un ventilator şi se recuperează, dar a fost ventilat mecanic timp de o săptămână. (…) Slavă Domnului, acum şi-a revenit, ceea ce nu e cu nimic mai prejos de un miracol., rememorează medicul.

Despre simptomele COVID-19

„În cazul meu, infecția a fost mult mai severă decât o gripă. Dar nu la toată lumea se manifestă aşa. Unii au febră pentru două zile, alţii doar îşi pierd simţul mirosului sau al gustului, nu au niciun alt simptom. Pentru alte persoane apar simptome digestive.

(..) O parte importantă din ceea ce facem e să testăm frecvent, să-i educăm pe oameni, să le dăm de veste că acest virus este peste tot. Nu sunt 20.000 de cazuri, sunt sute de mii de cazuri, dacă nu milioane în New York. „, spune medicul.

„Virusul nu discriminează doar pentru că eşti mai bătrân”

Sunt relativ tânăr, sunt foarte activ, am grijă de mine, nu am nicio altă boală şi am avut pneumonie la ambii plămâni, am fost bolnav două săptămâni. E un indiciu suficient de clar că te poţi îmbolnăvi de la acest virus. Nu discriminează doar pentru că eşti mai bătrân. Există un procentaj mai mare în rândul persoanelor în vârstă, dar au şi alţi factori care duc la complicaţii. Dar am văzut foarte mulţi oameni de 30 ani în stare critică. Ştiu alţi doctori care au fost foarte bolnavi şi au avut nevoie de ventilatoare pentru că au fost în prima linie tratând oameni; şi aceştia fără prea multe probleme de sănătate anterioare. Nu există o îmbolnăvire selectivă. Doar pentru că ai simptome uşoare asta nu înseamnă că nu poţi infecta pe cineva care poate avea simptome care pot să-i pună viaţa în pericol. Toată lumea trebuie să fie parte din procesul de limitare a răspândirii contagiunii.”, a declarat medicul al Digi24.

„N-am fost foarte bine informat privind magnitudinea acestui nou tip de virus. Într-un fel, voiam să iau virusul şi să mă vindec pentru că presupunerea mea era că se va manifesta ca o gripă. Şi am vrut să fiu capabil să mă întorc să tratez oameni, cu asta mă ocup, pentru asta m-am pregătit. Vedem date optimiste: numărul de oameni care necesită internare în New York e în scădere, în fiecare zi e nevoie de mai puţine ventilatoare, aşadar izolarea şi distanţarea socială funcţionează. Sper să apară mai multe soluţii în ceea ce priveşte tratamentul.”, spune dr. Jake Deutsch.

Cea mai înspăimântătoare parte a COVID-19

„Sunt medic de urgenţă de 20 de ani şi am avut grijă de oameni cu atac cerebral, infarct, probleme care le puneau viaţa în pericol, dar netrecând prin asta eu însumi, nu mă poziţionam la acelaşi nivel de empatie.

Mă temeam că nu o să mă fac bine. Totul e atât de nou cu privire la acest tip de infecţie, de ce unii oameni fac forme care duc la moarte, de ce unii oameni au forme atât de severe, nu e clar cu ce ne confruntăm. Teama de necunoscut, teama de moarte, m-au neliniştit. Dar, cu siguranţă mă simt mai bine acum, am o nouă abordare când consult pacienţii în fiecare zi, sunt foarte mândru să mă întorc la muncă, sunt foarte mândru de echipa mea care are grijă de pacienţi şi că pot să ajut. „, mărturisește medicul.

Sfaturi pentru limitarea răspândirii bolii și evitarea infectării

Distanţarea socială şi izolarea sunt importante. Dincolo de asta, ceea ce puteţi să faceţi ca să vă protejaţi e să fiţi vigilenţi. Dacă vă atingeţi masca să o ajustaţi şi atinseserăţi înainte o clanţă, ceea ce aţi făcut, practic, a fost să vă atingeţi faţa de clanţă. Deci tot acest efort de a sta acasă, de a vă autoizola, poate fi anulat când trebuie să ieşiţi din casă. Cred că asta e cea mai importantă recomandare pe care o putem face tuturor: fiţi extrem de atenţi, luaţi-vă toate măsurile de precauţie. Când vă protejaţi, gandiţi-vă la asta ca la o situaţie de viaţă şi de moarte. Sper ca toată lumea să poate să respecte asta.”, spune medicul.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter