Alegerea perfectă de vacanţă? Bella Italia

Publicat pe

Din postura sa de turist pasionat, bon viveur și fin cunoscător al tradiției gastronomice, Liviu Popescu ne propune o destinație de vacanță.

Pe cât de mult îmi place România, cu tradițiile păstrate în satele noastre, cu frumusețea răpitoare a peisajelor, cu vinurile unice și cu oamenii cumsecade, pe atât de mult îmi place să descopăr și alte țări, să le cunosc istoria îndeaproape, să mă apropii de localnici, să le ascult poveștile. Mă liniștește fantastic să aflu cât mai multe, mă inspiră natura și oamenii buni. Buni și calzi. Am reușit, în această vară, să las, pentru câteva zile, afacerile pe planul doi și să plec într-o vacanță cu întreaga familie. Deși am mai fost în Italia de nenumărate ori, ceva mă face să revin și să nu mă mai satur de țara aceasta. Să fie oamenii „de vină? Calmul lor? Să fie modul de viață de aici? Eu zic că e un cumul de senzații frumoase care mă apropie de aceste așezări. Găsesc Italia ca fiind surprinzătoare, în cel mai bun sens posi-bil. Și nu exagerez când spun că fie-care colț de stradă are o poveste și te face să te bucuri. Să fii fericit că ești efectiv acolo și că poți vedea locurile acelea. Și e de ajuns, să știți!

De data aceasta, am explorat doar zona de nord a Italiei și am încercat să profităm cât mai mult de tot ceea ce ne oferă ea, să reușim să găsim activități și pentru copii, dar și pentru noi. M-au impresionat multe locuri, așa că trebuie neapărat să vă povestesc despre câteva dintre ele și, bineînțeles, să vă ofer și niște recomandări.

 

VALPOLICELLA

O zonă fantastică, un rai al viței-de-vie, unde se găsește celebrul vin Amarone, unul dintre cele mai bune vinuri roșii din lume, iar unul dintre cele mai bune din zonă este produs de Pietro Zanoni, recunoscut și pentru succesul obținut cu Valpolicella Superiore. Nu trebuie să le ratați!Am dat aici peste o oază de liniște și de frumusețe, care ne-a încântat enorm. Ți-e mai mare dragul să stai câteva zile printer viță-de-vie, măslini și cireși, într-o casă cu o istorie de peste 500 de ani: Ca` del Buso. Gazdele minunate te invită la plimbări printre podgorii, la degustări, și poți afla, astfel, foarte multe despre zona lor. Valpolicella e foarte aproape de Lago di Garda și de Verona. Ca o a doua recomandare de cazare în zonă, mai aproape de Lago di Garda, e Hotel Corte Valier, în Lazise. De aici se ajunge foarte rapid la Gardaland, cel mai mare parc de distracții din Italia, loc numai bun pentru copii, dar și pentru voi. Tot aici găsiți și Safari Park, dar și un acvariu marin, cu peste 3.000 de specii de pești – Sea Life Aquarium. Așadar, luați-vă timp, de ce nu, dublați perioada de vacanță, că sunt foarte multe de descoperit în nordul Italiei!Și nu vreau să trec mai departe fără a vă spune de pastele fabuloase mâncate în Valpolicella, la Antica Pizzeria Trattoria „Da Gigi!Ce au ele special? Sosurile‚ cu „ragu din fazan, iepure sau prepeliță!O nebunie, credeți-mă!:) Trecem la altă zonă din nordul Italiei? Că am atâtea de spus și n-aș vrea să omit ceva.

VALDOBBIADENE

Fără doar și poate, patria Prosecco Superiore DOCG. Acolo unde viile întâmpină munții. Unde vinul ține loc de muzică… Aici am făcut un tur la Crama Foss Marai și l-am cunoscut pe proprietar, cu care-am povestit… dar ce n-am povestit! Așa Prosecco nu e nicăieri. Tot el mi-a spus de un restaurant foarte bun din zonă, Da Gigetto, cu peste 50 de ani de tradiție și 1.600 de feluri de vin. M-a surprins să aflu că proprietarii lui au refuzat o stea Michelin, și asta pentru că și-au dorit să rămână fideli oaspeților, să nu schimbe în niciun fel spiritul localului. Mai rar! Specialitatea lor sunt digestivele, coniacul și whiskey-ul!Să treceți și acest restaurant pe listă!:) Cât despre cazare, sunt nenumărate posibilități de a alege. Noi am înnoptat la Castel Brando, un loc minunat, încărcat de istorie, cu trei teatre și multe săli pentru evenimente și conferințe. O trecere în timp, spre trecut și, totodată, o senzație de nou, modern și proaspăt. Și dacă tot am amintit mai sus de Verona, trebuie să vă spun că m-au încântat serile de operă, reprezentații care se joacă acolo, pe timp de vară, într-un teatru vechi, de peste 3.000 de ani. Acum erau programate spectacole în regia lui Franco Zeffirelli. Absolut fabulos întregul concept! Lângă acest teatru, am descoperit un restaurant excelent, care are una dintre cele mai bune cărți de vinuri din lume. E vorba de Antica Bottega del Vino. Îl treceți pe listă, da? Revin la bunătățile descoperite și redescoperite din Italia, nu mă pot abține. 🙂 Și n-am cum să nu pomenesc de celebra lor înghețată artizanală și de piadine – o mâncare specială, care poate fi și sărată, cu prosciutto, mozzarella sau parmezan. Mereu le savurez! În această vacanță am ajuns și în Milano, dar nu vreau să insist pe acest oraș, probabil mulți dintre voi l-ați luat la pas și l-ați descoperit. Doar vă dau o sugestie de a înnopta, pentru că istoria din spatele locului e cu adevărat fabuloasă, pur artistică. Apartamentele Atellani. Am aflat de la proprietari că aici este propria vie a lui Leonardo da Vinci, că a realizat câteva schițe ale operelor sale și a locuit aici cât timp a pictat Cina Cea de Taină. Și cu asta cred c-am spus tot, nu? 🙂 Italia… Italia cea mereu surprinzătoare! Italia cea cu sate care ascund clădiri vechi, de peste 1.000 de ani. O Italie care are multe de spus. În care fiecare colț de stradă îți șoptește câte ceva. Italia poveștilor, a tradițiilor, în care consumi totul cât mai tradițional. Italia cea antică și frumoasă totodată. O Italie de care nu mă pot desprinde, pentru că mă fascinează și mă încântă, așa că mă gândesc de pe acum să îmi planific tot aici și următoarea vacanță!

Foto: SHUTTERSTOCK , Arhiva personală

Liviu Popescu

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter