(P) Ursitoarele în mitologia românească

Publicat pe

 Ursitoarele sunt ființe imaginare, fantastice din mitologia românească, înzestrate cu puterea de a hotărî soarta oamenilor chiar de la naștere. Denumirea de ursitoare provine de la verbul „a ursi' care înseamnă a predestina, a hotărî. Ele sunt numite atât Ursitoare, cât și Urse, Ursitori, Ursori, Cașmete, Albe, Hărioase, Hărăsite.

Acest mit al ursitoarelor nu este pur românesc, el a fost preluat din mitologia greacă – cele 3 ursitoare erau numite Moirae în Grecia Antică. În sudul Dunării, românii le numesc cu preponderență Mire, nume preluat din denumirea grecească. Se spune că ele sunt ajutoarele mamei și chiar înlocuitoarele ei – spirite ce pot fi auzite, dar niciodată văzute.

Cum arăta ritualul ursitoarelor acum ceva timp în urmă și cum arată acum

După ce s-au adunat multe povețe din popor, s-a ajuns la concluzia că există două variante de ritualuri ale ursirii:

1.Se spune că activitatea lor s-ar desfășura în decursul a 3 nopți, mai exact primele 3 nopți de la naștere. În prima noapte, zână ursitoare denumită și torcătoarea, va țese firul vieții noului născut. În a doua seară, cea care reprezintă viață, depănătoarea va depăna firul tors al vieții, arătându-i copilului cum va fi viitorul său. În cea de-a treia seară, zână ursitoare numită și curmătoarea, va tăia cu o seceră firul vieții. De multe ori această este numită și moartea, lucru total greșit. Ea nu ii prezice dată exactă în care va muri, ci doar fixează în timp limita vieții.

2.Ursitoarele îndeplinesc întreaga activitate în noaptea a treia de la nașterea copilului. Atunci, ghemul vieții deja depănat este furat de către curmătoare, zana asociată cu moartea, și ascuns într-o peștera din cei mai înalți munți. Zână care l-a creat este singura capabilă să îl recupereze.

Totodată, atunci când se aproprie seara a treia de la nașterea celui mic, părinții pregătesc o masă îmbelșugată pentru acestea în camera copilului. Se spune că această masă reprezintă ruga părinților către ursitoare – a de fi blânde și îndurătoare cu soarta micuțului.

Tot în camera copilului se pun pe o tavă numeroase obiecte care reprezintă meserii și trăsături viitoare de caracter. În dimineața următoare, părinții împreună cu nașii îi pun celui mic la îndemână acea tavă pentru a atinge obiectele. Soarta sa va fi întocmai după cum a ales primele obiecte. De exemplu: stilou – scriitor, spicul de grâu – plugar, bani – afacerist și așa mai departe. În prezent, acest lucru nu se mai face la 3 zile de la naștere, ci la un an, atunci când i se taie și moțul celui mic.

În zilele noastre, ursitoarele au devenit o sursă de divertisment la botezuri și cumătrii. Sunt cele prin care copilul este pus în evidență în timpul petrecerii. Totodată, întreg momentul ursitoarelor este unul personalizat, ritual la care fiecare a adus după cum a crezut o notă de umor. Mai multe detalii aici.

De ce sunt ursitoarele o alegere tot mai frecventă la botezuri?

Nu puține sunt momentele în care o petrecere de botez nu este organizată corespunzător, iar plictiseala invitaților se așterne rapid.

Ursitoarele sunt cele care alungă monotonia, plictiseala din cadrul oricărei petreceri la care iau parte. Chiar de la prima strigare cum că ursitoarele au ajuns, copiii deja roiesc în jurul lor extrem de entuziasmați. Se poate spune că micuții sunt cei mai fascinați de prezența lor, de ritualul pe care în desfășoară și de modul în care răspândesc energie pozitivă, copiii resimt cel mai ușor acest lucru.

Totodată, nu sunt uitați nici cei mai mari. Bunicii, părinții, frații, prietenii vor fi plăcut impresionați de momentul pe care ursitoarele îl desfășoară în fața lor. Se poate spune că își îndeplinesc foarte bine rolul – acela de a aduce un strop de fericire, dar și un zâmbet pe buzele tuturor invitaților.

Având în vedere că la petrecerile de botez copiii nu lipsesc, ursitoarele sunt cele care schimbă total modul de desfășurare al evenimentului. Cei mici se plictisesc extrem de rapid, fie că vorbim de o jucărie sau o activitate. Astfel, ursitoarele apar la momentul potrivit pentru a sparge monotonia celor care i-a cuprins.

Cei ce își doresc să introducă în cadrul petrecerii de botez un astfel de moment unic și emoționant pot accesa Paradisulpersonajelor.ro. Echipa de ursitoare este mereu pregătită pentru a-i ursi fiecărui copilaș nou născut un drum în viață pietruit cu succes.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter