Vedete activiste, la Hollywood şi în România

Publicat pe

 Ne imaginăm că viaţa vedetelor e perfectă şi că acestea nu au nici o nemulţumire. Că îşi petrec zilele în lux, mergând de la o petrecere la alta. Celebrităţile rămân însă conectate la ceea ce se întâmplă în lume şi se implică în probleme precum războiul, ecologia şi nedreptatea faţă de cei slabi. Şi, atunci când e nevoie, ies în stradă.

 

DEMO

Protestatarul, vedetă de copertă

Nu doar în România, ci şi în Statele Unite şi în multe alte ţări, vedetele s-au transformat în oameni obişnuiţi şi şi-au strigat nemulţumirea alături de ceilalţi cetăţeni. Mai mult decât la noi, SUA a fost inundată în ultimii ani de valuri de proteste, iar vedetele nu s-au ferit să ara­te de ce parte a baricadei se află. „Iubesc Occupy Wall Street. Aşa cum spunea John (n.r. John Lennon), un singur erou nu poate reuşi. Fiecare dintre noi trebu­ie să ne transformăm în eroi. Şi voi sun­teţi! Mulţumesc! Cu dragoste, Yoko, scria Yoko Ono pe Twitter în 2011, anul în care au izbucnit protestele Occupy.

NO RESTRICTIONS

Mişcarea Occupy Wall Street a avut şi alţi susţinători importanţi, printre care Kanye West, Russell Brand, Alec Baldwin şi Susan Sarandon. În acelaşi timp, de cealaltă parte a oceanului, Vivienne Westwood şi Thom Yorke, so­listul Radiohead, erau prezenţi în mul-ţimea adunată în faţa Bursei din Lon­dra, la mişcarea Occupy London. Valul de proteste Occupy a devenit atât de amplu, încât revista Time a declarat că personalitatea anului 2011 este Protes­tatarul, titlu obţinut în anii trecuţi de oameni precum Barack Obama, Mark Zuckerberg, Vladimir Putin, Bill Clinton şi Papa Ioan Paul al II-lea.

 

 

 

 

Cum au devenit vedetele  protestata­re

Dar înainte ca Protestatarul să devină vedetă, vedetele au devenit protestata­re. În 2007, Sean Penn participa la mişcările de stradă împotriva războiului din Irak, Kristin Davis şi Cynthia Nixon manifestau în 2009 pentru căsătoria persoanelor de acelaşi sex, iar Marion Cotillard şi Jane Birkin organizau un eveniment de solidaritate pentru Aung San Suu Kyi, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace şi politician din Birmania, care a fost condamnată pe nedrept la închisoare. „La iniţiativa lui Jane Birkin, sprijiniţi de majoritatea artiştilor care au semnat petiţia (…), printre care Catherine Deneuve, Michel Piccoli şi Charlotte Rampling, vă chemăm alături de noi, cu o lumânare, scria Marion Cotillard în 2009 pe site-ul ei.

VEILLEE SILENCIEUSE EN SOUTIEN A AUNG SAN SUU KYI SUR LE PARVIS

Anul trecut, George Clooney a făcut mare vâlvă în presa din toată lumea, după ce a fost arestat în timp ce protesta alături de Martin Luther King al III-lea în faţa Ambasadei Sudanului din Washington. „Tocmai m-am întors din Munţii Nuba. Am văzut cu ochii mei efectele acţiunilor guvernului de la Khartoum, care folo- seşte înfometarea ca armă de război. Dacă nu suntem uniţi, ca o comunitate internaţională, mii şi mii de oameni vor continua să moară, spunea Clooney în mijlocul manifestanţilor.

George Clooney Gets Arrested In D.C.

Tot anul trecut, frumoasa actriţă Olivia Munn poza goală pentru campania PETA împotriva circului Ringling Brothers, unde elefanţii sufereau din cauza politicii com-paniei. Pe lângă apariţiile în posterele campaniei „Boicotaţi Circul, actriţa a fost prezentă şi la protestul din faţa arenei Staples Center din Los Angeles, unde avea loc o reprezentaţie Ringling Brothers cu elefanţi.

Olivia Munn Unveils Her New Naked Anti-Fur BillBoard In Los Angeles

 

 

Citeste continuarea in pagina urmatoare

 

 

Aurul şi câinii, pro sau contra

La fix doi ani de când mişcarea Occupy se răspândea în majoritatea oraşelor americane importante, în septembrie 2013, România a fost cuprinsă de un val de proteste nemaivăzut în ultimii douăzeci de ani. Subiecte precum eutanasierea câinilor şi exploatarea aurului cu cianură la Roşia Montană au împărţit ţara în două.

rOMANIA

„JAF, JAF, JAF!!!!!!!! Pe lângă faptul că ne jefuiesc dându-ne doar 6% din valoarea aurului (ce se în-tâmplă cu celelalte metale rare este se-cret în contract şi nu priveşte statul român), ne lasă şi cu un lac de cianuri de dimensiunea Sibiului, scrie Şerban Copot pe pagina lui de Facebook. Unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu din România, cântăreţul din Animal X a fost prezent constant atât în stradă, la protestele anti-cianură din Bucureşti, cât şi pe Facebook, unde şi-a făcut cunoscută părerea cu privire la fiecare întorsătură de situaţie din problema Roşia Montană. „A patra duminică! Ne vedem acolo, dar sper să fim atât de mulţi încât să nu ne găsim, scria Şerban în cea de-a treia săptămână de proteste.

Şi Gianina Corondan s-a aflat în Piaţa Universităţii aproape în fiecare seară, ba chiar a transmis live fanilor de pe Facebook ce se întâmplă în piaţă: „Ora 1 noaptea. Lumea protestează şi acum în Piaţa Universităţii, deşi oboseala e mare. Cu chitare, cu oprirea circulaţiei, cu drag de roşieni şi nu numai de ei, de noi toţi, români fără sprijin', scria vedeta într-o noapte de duminică, imediat după marşul anti-cianură care a adunat aproape 20.000 de oameni. Pentru a promova şi mai bine mesajul, vedeta a apărut la un eveniment monden exclusivist cu un tricou pe care era inscripţionat logo-ul campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Tot pe Facebook, actriţa Oana Pellea a sintetizat poziţia pe care o are faţă de cele două probleme care au făcut agenda publică în această perioadă: „Cianură pentru câini… Cianură pentru Roşia Montană… Cianura ce omoară animalele… Cianura ce ne va omorî copiii şi mediul în următorii ani! Asta e alegerea ce o faceţi? Moarte pentru animale, moarte pentru mediu şi implicit pentru oameni? Asta alegeţi? Eu NU!. Un alt mare actor, Florin Zamfirescu, îşi manifesta admiraţia pentru protestatarii din stradă, în cadrul unei emisiuni TV: „Singura soluţie împotriva acestei mafii este întoarcerea la poporul român care, iată, nu a pierit, nu e lipsit de demnitate şi nu e lipsit de curaj!. Problema de la Roşia Montană a ajuns şi în atenţia vedetelor de la Hollywood. Woody Harrelson s-a fotografiat în timp ce ţinea în mâini o foaie cu mesajul „Save Roşia Montană, iar muzicianul stradal Dub FX i-a încurajat pe fanii săi de pe Facebook să semneze petiţia online împotriva proiectului minier.

image

Dacă pe tema exploatării cu cianuri, unii au rămas neutri, iar alţii au fost vehement împotrivă, în problema câinilor vagabonzi nu par să existe atitudini neutre: eşti fie pro-eutanasiere, fie contra. Din poziţia sa de ambasador UNICEF, Andreea Marin a susţinut protestul părinţilor faţă de problema câinilor maidanezi: „Fac un apel către toate mamele şi familiile din Şcoala Mamelor, către toţi cei care pot merge la acest protest. Din păcate, nu voi fi disponibilă la acea oră, dar voi fi alături cu toată forţa acestei mişcări.

O altă mamă-vedetă, Nadine, a organizat pro­teste în care a cerut aplicarea legilor eu­ropene privitoare la câinii maidanezi. „Nu are legătură cu câinii de pe stradă, ci cu sistemul care e defectuos. Prin acest sistem nu eşti încurajat să dez-volţi o familie, o carieră, să prosperi. Pentru că nu suntem încurajaţi să lup-tăm pentru drepturile noastre, pentru că nu avem habar de ele şi nu avem ha­bar nici de obligaţiile noastre faţă de ţară, faţă de societate, de comunitate, familie sau scara blocului. De la mic la mare. M-am sesizat în primul rând ca mamă, apoi ca cetăţean şi abia apoi ca iubitor de câini, explică Nadine impli­carea ei în protest. De cealaltă parte, Monica Anghel a postat pe Facebook o poză cu ea alături de cei patru câini pe care îi deţine şi i-a îndemnat pe toţi iu­bitorii de animale să îi urmeze exemplul şi să adopte un câine maidanez: „Alături de cei 4 căţei ai mei… A fi iubitor de animale înseamnă a-ţi asuma responsa­bilitatea îngrijirii lor!, a spus vedeta.

1239836_647986671898788_232260323_n

Într-o perioadă de criză ce pare să nu se mai termine, vedetele se alătură cetăţenilor obişnuiţi şi încearcă să schimbe un sistem din ce în ce mai defectuos. Dacă teoria generaţiilor este validă, trăim vre­muri în care instituţiile vor fi distruse şi reconstruite de la zero, iar spiritul colec­tiv va reînvia. Şi închei cu salutul pe care l-am auzit cel mai des în ultima vre­me: Ne vedem în stradă!

 

RALUCA TĂMAȘ

Foto HEPTA, TIBERIU CĂPUDEAN

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter