Cosmeticele sunt periculoase?

 Revista VIVA
.

Formaldehida, parabeni, bronopol, lanolina etc. Etichetele produselor cosmetice raman pentru consumatori un mister. Dr. Rucsandra Hurezeanu, Director General Ivatherm, explica.

cosmetice In spatele jargonului stiintific de pe eticheta, se spune ca produsele cosmetice ascund adevarate pericole, printre care alergii, cancer, infertilitate sau impotenta. Cum pot cumparatorii sa aiba garantia ca aleg un produs care nu este agresiv? Federatia Farmaceutica Internationala (FIP) este de parere ca ingredientii incriminati nu sunt utilizati decat pentru beneficiul consumatorului. Conservantii de tip parabeni protejeaza produsele de contaminarea bacteriana. Iar studiile clinice pentru traversarea barierei cutanate a parabenilor au fost realizate de Colipa – Asociatia Europeana a Cosmetologilor si Parfumerilor. Concluzia lor a fost una favorabila, parabenii nu traverseaza bariera cutanata.

Studiul doctorului Darbre despre posibilele efecte ale acestor produse asupra cancerului de san a fost pus in discutie de comunitatea stiintifica. Concluziile au subliniat ca nu s-a constatat aparitia mai frecventa a cancerului de san la femeile care folosesc deodorante fata de cele care nu utilizeaza deodorante. Parabenii gasiti in tesutul mamar au mai degraba alta origine, in special alimentara. Membrii Societatii Franceze de Dermatologie au difuzat un comunicat pentru a se delimita de afirmatii care incrimineaza efectul nociv al parabenilor.


Care sunt principalele capcane ale etichetelor produselor cosmetice?

Capcane este mult spus, legislatia europeana obliga producatorii sa aiba acoperirea afirmatiilor pe care le sustin pe ambalaje, respectiv studii clinice care sa confirme proprietatile de: hidratare, antirid, hipoalergenicitate, etc. In ce priveste compozitia produsului, aceasta este obligatoriu scrisa integral pe ambalaj in ordinea descrescatoare a cantitatii fiecarui ingredient prezent. Produsele cosmetice comercializate in Romania sunt autorizate de Ministerul Sanatatii. Fiecare formula a produselor cosmetice, inainte de punerea pe piata, trece prin studii clinice care demonstreaza lipsa efectelor negative asupra organismului uman. La noi in tara, fiecare produs trebuie sa aiba un dosar care contine toate rapoartele testelor obligatorii in Uniunea Europeana.

Puteti explica pe scurt ce influenta au pe termen lung asupra organismului uman formaldehida, parabenii, bronopolul si lanolina?
Formaldehida este o substanta chimica ce se poate absorbi prin piele si unghii. Este cancerigena si poate exista in oja pentru unghii. Parabenii sunt conservanti chimici care protejeaza produsele cosmetice de contaminarea bacteriana. Bronopolul este un conservant chimic folosit ca substituent pentru formaldehida. In anumite conditii, el formeaza nitrozamine suspectate a fi cancerigene. Lanolina este o grasime animala cu actiune emolienta, poate provoca alergii persoanelor sensibile si intoxicatii. Este un ingredient depasit, extrem de accesibil ca pret ce nu se mai foloseste decat poate in preparatele din farmacii.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton