Cand expiră machiajele și cum îți dai seama?

Publicat pe

Cum știi când expiră machiajele? Organismele de reglementare a industriei de frumusețe nu le cere producătorilor să pună o dată de expirare pe machiaje, dar există câteva modalități de a afla când aceste produse au expirat.

Verifică eticheta. Eticheta multor produse de înfrumusețare prezintă un mic borcan cu un număr și litera M lângă el, care denotă cât timp va dura acel produs după ce l-ai deschis. 

Cand expiră machiajele și cum îți dai seama?

De exemplu, 3M înseamnă trei luni, 6M înseamnă șase luni, 12M înseamnă un an, etc. Aceste numere reprezintă intervalul de timp în care produsele funcționează cel mai bine, după ce au fost deschise și expuse la aer. După acest interval de timp, produsele își vor diminua calitatea și pot deveni un teren propice pentru bacterii.

Epilare inghinala acasă – cele mai bune metode

Produsul are un miros unic. Una dintre modalitățile sigure de a îți da seama dacă un produs este expirat este mirosul acestuia. Înainte de a aplica produsul, du-l la nas și miroase-l. Dacă produsul are un miros ciudat, este posibil ca acesta să fi expirat.

Textura s-a schimbat. O altă modalitate de a îți da seama dacă produsul a ajuns la sfârșitul termenului de valabilitate este examinarea texturii înainte de aplicare. Dacă fondul de ten lichid s-a îngroșat sau dacă fondul de ten pudră este sfărâmicios, cel mai probabil a expirat.

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

Culoarea este diferită. La fel ca fructele și legumele, machiajul trece printr-o reacție chimică numită oxidare atunci când este expus la aer. Această reacție afectează culoarea machiajului tău. Cu cât produsele stau mai mult timp pe raft, cu atât este mai probabil ca acestea să se oxideze. 

Dacă aplici fondul de ten și culoarea capătă o nuanță portocalie sau brăzdată, cel mai probabil acesta a oxidat și nu mai trebuie folosit.

Ce se întâmplă dacă folosești machiaje expirate?

Folosirea unui produs de machiaj expirat poate să nu aibă întotdeauna efecte adverse notabile, în afara transferului slab pe piele sau a faptului că nu se mai așează bine. În cel mai rău caz, utilizarea produselor după expirarea duratei de viață poate provoca erupții, iritații ale pielii, o reacție alergică sau chiar o infecție. Dacă bănuiești că un produs de machiaj nu mai poate fi folosit în siguranță, aruncă-l imediat.

Când expiră machiajele?

Diferitele tipuri de machiaj durează diferite perioade de timp. De exemplu, produsele uscate pot rezista până la doi ani dacă sunt depozitate într-un loc uscat, în timp ce rimelul durează cel mai puțin timp din cauza transferului constant de bacterii de la ochi la aplicator. Iată o scurtă prezentare generală a duratei de valabilitate recomandate pentru produsele comune de îngrijire a pielii și machiaj:

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Fond de ten lichid: Fondurile de ten lichide pe bază de apă pot dura până la un an. Formulele pe bază de ulei pot dura până la 18 luni.

Protecția solară: Protecția solară poate dura până la un an înainte de a-și pierde eficacitatea.

Cremele hidratante: Odată desfăcute, cremele hidratante și loțiunile pot dura între șase luni și un an.

Rujul: Rujul poate dura de la unu la doi ani.

Luciu de buze/ ruj lichid: Luciu de buze poate dura de la șase luni la un an.

Mascara: Mascara poate dura între trei și șase luni. Dacă începi să observi o schimbare a texturii sau a mirosului produsului, întrerupe imediat utilizarea acestuia.

Produse sub formă de pudră: Produsele precum pudra de fixare, bronzerul sau fardurile de obraz pudră pot dura până la doi ani.

Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre

Machiajul pe bază de cremă: Machiajul pe bază de cremă, cum ar fi fardurile de obraz cremă sau corectorul, pot dura între șase luni și un an.

Eyelinerul lichid: Eyelinerul lichid durează de la trei la șase luni, la fel ca și mascara.

Creioanele – Creioanele de contur și de ochi pot dura până la un an. Ar trebui să le ascuți la fiecare două utilizări pentru a rade orice bucățică încărcată de bacterii și pentru a evita infecțiile oculare.

Lacul de unghii: Un flacon de lac de unghii poate dura pe termen nelimitat dacă nu este deschis. Dacă este deschis, poate dura până la doi ani. 

Ingredientele încep să se evapore odată ce sticla este deschisă, ceea ce, după un timp, face ca oja să se îngroașe.

Pensule de machiaj: Pensulele pot dura pe termen nelimitat, dar va trebui să le spelii la fiecare lună pentru a elimina bacteriile.

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter