10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare

Zilele toride sunt o adevărată provocare pentru organism. Temperaturile ridicate ne epuizează rapid energia și ne deshidratează. În plus, nici poftă de mâncare nu mai avem. Cât despre folosirea aragazului, nici nu se mai pune problema. Totuși, trebuie să ne hrănim și să ne hidratăm corespunzător. Așa că e important să nu-ți lipsească din meniul de vară aceste 10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare.

Când te gândești la vară și la căldura sufocantă de afară, imediat îți vin în minte o înghețată, o felie de pepene, o bere gulerată ori o limonadă apetisantă într-un pahar garnisit cu multă gheață și mentă. Toate trebuie să fie extrem de reci ca să îți ofere senzația de răcoare. Numai că nu toate alimentele reci ne și răcoresc cu adevărat.

De aceea, e important să ne informăm. Căci este esențial să alegem alimente care nu doar ne hidratează, ci și ne ajută să ne menținem prospețimea și vitalitatea. Natura ne oferă o varietate de alimente răcoritoare, bogate în apă, vitamine și minerale, perfecte pentru a face față căldurii toropitoare. Așa că te poți inspira din aceste 10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare.

Așa te răcorești inteligent vara

Zilele caniculare necesită o alimentație inteligentă, bazată pe hidratare, vitamine și prospețime. Alegând alimente bogate în apă și nutrienți, nu doar că îți protejezi organismul de efectele căldurii extreme, dar te bucuri și de mese delicioase și ușor de preparat. Înlocuiește preparatele grele, bogate în grăsimi, cu opțiuni fresh și colorate precum pepenele roșu, castraveții, salatele verzi sau iaurtul grecesc. Include fructe de sezon, plante aromatice și multe lichide naturale în rutina ta zilnică, iar organismul tău îți va mulțumi.

Când temperaturile sunt ridicate avem tendinţa să bem apă rece, un suc sau o bere abia scoase de la frigider sau poate o îngheţată care să ne revigoreze. Însă, în realitate, unele produse alimentare ne răcoresc doar pe moment. După aceea, mai degrabă cresc temperatura corpului. Cum așa? Ei bine, atunci când consumăm alimente foarte reci, într-adevăr, pe moment ne răcorim. Dar temperatura internă a corpului scade. Iar acesta se apără menţinând caldura la interior.

În schimb, alimentele calde şi fierbinţi ne încălzesc intens în primele clipe. Totuși, după câteva minute, încep să ne dea o foarte plăcută stare de răcorire pe termen mai lung. Nu degeaba sunt renumite anumite popoare din zone deșertice pentru consumul de băuturi fierbinți când afară temperatura este extrem de ridicată.

O foarte bună metodă de răcorire şi prospeţime o dau și duşurile cu apă caldă spre fierbinte. În general, după numai 10 minute, începe să se simtă efectul. Și acesta durează semnificativ mai mult decât dacă ai fi folosit apa doar călduţă, spre rece.

10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare

În sezonul cald, mai ales în perioadele în care ne expunem la soare, este esenţial să ne hidratăm foarte bine. Necesarul de apă al organismului nostru se poate dubla în perioadele de vară. Aşa că, în afară de a consuma cantităţi crescute de apă, putem să ne orientăm spre fructele bogate în apă, care ne ajută să ne reglăm echilibrul hidric şi să asigurăm necesarul de minerale şi de vitamine în corp. De exemplu, dovleceii, castraveţii, roşiile, pepenele, caisele şi ciresele nu doar că ne întăresc organismul cu vitamine şi substanţe nutritive naturale, ci vor optimiza şi echilibrul hidric. Iar fructele de pădure au marele avantaj că aduc în organismul nostru şi mulţi antioxidanţi.

Așadar, să descoperim împreună cele mai bune 10 alimente răcoritoare pentru zilele caniculare! Sunt recomandate atât de nutriționiști, cât și de bucătarii specializați în mâncăruri sănătoase și delicioase.

1.Pepenele roșu – regele hidratării

Cu un conținut de apă de peste 90%, pepenele roșu este, fără îndoială, vedeta verii. Pe lângă faptul că hidratează eficient, este și un antioxidant puternic, cu un conținut bogat de licopen. Gustul dulce, textura suculentă și efectul său răcoritor îl fac alegerea perfectă în zilele toride. Este compus în mare parte din apă, ceea ce ajută la prevenirea deshidratării.

În plus, pepenele roșu este bogat în licopen, un antioxidant puternic care protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de expunerea la soare. Mai mult, conține vitamina C și potasiu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Îl poți consuma pe tot parcursul zilei, fie ca atare, ca gustare între mese, în salate cu brânză și mentă, fie sub formă de smoothie ori suc proaspăt.

2.Castraveții – campionii prospețimii

Sunt și mai plini de apă decât pepenii. Adică, au 95% apă în compoziție. Pe lângă efectele de detoxifiere și hidratare, aceștia au și un efect calmant asupra stomacului. Castraveții sunt o altă alegere excelentă pentru zilele caniculare. Nu doar că sunt crocanți și răcoritori, dar au și un conținut foarte redus de calorii, ceea ce îi face perfecți pentru gustările de vară.

Bogăția de apă și fibre din castraveți ajută la hidratarea pielii, la digestie și chiar la reducerea balonării. Așa că nu puteau lipsi din lista cu 10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare. Îi poți consuma în salate, în sandvișuri sau pur și simplu ca atare. Dar îi poți folosi și ca ingrediente pentru smoothie ori sub formă de apă infuzată cu castravete și lămâie.

3.Fructele de pădure – explozie de antioxidanți

Sunt recomandate de specialiști pe tot parcursul anului pentru elementele nutritive pe care le conțin. Și ele sunt bogate în apă, dar sunt adevărate bombe de antioxidanți și vitamina C. Ajută la prevenirea inflamațiilor și la tranzitul intestinal corespunzător. Zmeura, afinele, coacăzele, murele și căpșunile nu doar că sunt delicioase, ci și extrem de benefice pentru organism.

Sunt bogate și în fibre, și în toate elementele esențiale pentru un sistem imunitar puternic. În plus, datorită conținutului lor ridicat de apă, aceste fructe contribuie la hidratarea corpului în mod natural. Le poți consuma ca atare, căci sunt absolut delicioase. Dar le poți combina și cu iaurt și cereale, le poți pune în smoothie-uri. Sunt foarte bune și congelate, ca gustare răcoritoare.

4.Roșiile – vedetele verii

Deși fructe, sunt privite drept legume. Dar nici nu contează ce sunt atâta vreme cât reprezintă unul dintre cele mai valoroase 10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare. Oferă protecție solară naturală și conțin 94% apă. Sunt o sursă excelentă de licopen și susțin sănătatea inimii. Licopenul acționează ca un scut natural împotriva razelor UV.

Roșiile sunt ideale în salate, supe reci sau chiar sucuri proaspete. Sunt bogate în vitaminele A, C și K și pot ajuta la menținerea sănătății pielii în timpul expunerii la soare. În combinație cu ulei de măsline și busuioc, sunt o adevărată delicatesă. Bruschetele cu roșii și usturoi sunt gustarea ideală pe timpul verii. Iar combinația clasică, cu care am crescut cu toții, cea de roșii cu brânză, este imbatabilă.

5.Iaurtul grecesc – răcoritor și nutritiv

Este unul dintre cele mai bune probiotice naturale, sursă de proteine completă și savuroasă. Ajută la digestie și creșterea imunității. Iaurtul grecesc, dar și iaurtul în general, este o sursă excelentă de proteine și probiotice esențiale pentru sănătatea intestinală. În plus, textura sa cremoasă și gustul ușor acrișor îl transformă într-un desert ideal pentru vară.

Fiind un produs lactat fermentat, iaurtul are un efect calmant asupra stomacului, mai ales în perioadele de caniculă când digestia poate fi afectată. Cu un strop de miere, câteva fructe de pădure și nuci, este un desert spectaculos. Îl poți folosi și în băuturi răcoritoare, precum și ca bază pentru sosuri sau dressing-uri.

6.Ceaiul cald – cea mai inspirată alegere

Deși am fi tentați să optăm pentru ceai cu gheață în zilele caniculare, cea mai inspirată alegere este ceaiul cald spre fierbinte. Este recomandat cu precădere ceaiul verde, bogat în antioxidanţi, care combate acţiunea radicalilor liberi, în număr mai mare vara, din cauza expunerii la soare. De altfel, în ţările orientale cu temperaturi foarte ridicate, ceaiul băut cald sau fierbinte este un obicei zilnic.

7.Supele – sursa de vitamine

Atât supele de legume, cât şi cele de alge au aceeaşi reacţie asupra organismului ca ceaiurile calde. Însă acestea reuşesc să dea şi senzaţia de saţietate. Supele sunt o alegere nutritivă, hidratantă şi răcoritoare. În plus, supele din oase și legume vin și cu un important aport de colagen, care ajută la întârzierea îmbătrânirii pielii și articulațiilor.

8.Țelina – medicamentul ideal al verii

Cu un gust inconfundabil, țelina oferă hidratare intensă, atât sub forma clasică, rădăcinoasă, cât și prin tijele cunoscute drept „apio'. Este un diuretic natural, cu efect de detoxifiere, bogat în săruri minerale. Țelina este un aliment adesea subestimat, dar care merită mai multă atenție vara. Este extrem de bogată în apă și săruri minerale, contribuind la menținerea echilibrului electrolitic al organismului. Ajută la eliminarea toxinelor și previne retenția de apă. O poți consuma în salate, în smoothie-uri, sau poți transforma bastonașele verzi în gustări crocante împreună cu hummus ori alte sosuri lejere.

9.Salata verde – ingredientul magic

Bogată în apă, fibre și vitamine, salata verde este sățioasă și devine ingredientul minunat pentru mesele de prânz ori cinele ușoare. Facilitează tranzitul intestinal și nu pune în pericol silueta. Fie că alegi salată iceberg, romaine, frisée, fie clasica salată verde pe care o știm cu toții, este o alegere ideală pentru mese ușoare de vară. Are un conținut ridicat de apă și fibre, ceea ce o face perfectă pentru a preveni deshidratarea și a menține sănătatea digestivă. De asemenea, salata verde este o sursă excelentă de vitamina K, necesară pentru sănătatea oaselor.

10.Menta – răcoritoare instant

Deși nu se numără printre alimentele bogate în apă, este preferata dintre cele 10 alimente răcoritoare perfecte pentru zilele caniculare. Pe lângă efectul calmant asupra tractului digestiv, oferă și o respirație proaspătă și combate balonarea. Chiar dacă nu este un aliment în sine, are un efect de răcorire asupra organismului, calmând mucoasa gastrică și revigorând simțurile. Menta este ideală pentru a aromatiza băuturi, salate sau deserturi fără a adăuga calorii suplimentare.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: healthshots.com, urgentcareoffairhope.com,

Citește și Cât de sănătos este să consumi brânză topită

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton