Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023 și cât durează. Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

 Calin Maria Bianca
.

Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023 și cât durează. Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului. Toată lumea știe faptul că în fiecare an, pe data de 15 August se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, astfel că toți creștii se pregătesc acum de începerea postului. În popor, Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, fiind un post foarte important. Această perioadă îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august, adică Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Iată când începe, cât durează, dar și o serie de obiceiuri de Lăsata Secului!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Creștin Ortodox, astfel că și postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de dur. Acesta are o perioadă fixă, de 2 săptămâni, iar credincioșii trebuie să țină cont de restricțiile, obiceiurile și tradițiile din această perioadă.

Citește și: Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Citește și: Cum se ține corect postul negru 

Anul acesta, lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului este pe data de 31 iulie și va pica într-o zi de luni. Din această zi, credincioșii trebuie să țină cont de toate regulile nescrise impuse de Marele Post.

Citește și: Soțul Danei Roba a contestat prelungirea arestului cu încă 30 de zile. Ce decizie au luat judecătorii

Citește și: Florin Ristei, bănuit de infidelitate de logodnica lui, Naomi. Ce mesaje a găsit aceasta: „Era supărată! Se conectase mailul meu pe o tabletă și…”

Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023 și cât durează

Ca în fiecare an, postul Adormirii Maicii Domnului are o dată fixă. De cele mai multe ori începe pe data de 31 iulie, însă în cazul în care această dată pică miercurea sau vinerea, atunci lăsata secului este pe 30 iulie. Anul acesta începând de pe data de 31 iulie, într-o zi de luni. Postul durează vreme de două săptămâni, de pe 1 august până pe 14 august, înainte de Sfânta Maria Mare, timp în care credincioșii respectă o serie de reguli și tradiții.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Ei bine, ca fiecare post, când vine vorba despre o sărbătoare mare, acesta vine totodată cu mai multe schimbări, nu doar din punct de vedere alimentar. În cele două săptămâni, credincioșii nu au voie să consume produse de origine animală, lactate sau ouă, iar totodată în Postul Adormirii Maicii Domnului se dă dezlegare la pește doar într-o singură zi. Mai concret, pe 6 august, atunci când are loc sărbătoarea Schimbării la Față a lui Iisus Hristos.

Pe toată perioada Postului este bine să nu te cerți, să nu porți dușmănie și să nu te lauzi cu faptele tale de milostenie. De asemenea, trebuie să fim buni cu cei din jurul nostru și să ne rugăm pentru sănătate, noroc, iubire și tot ceea ce ne dorim, pentru a ne merge bine.

Rugăciune făcătoare de minune pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

'O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.„

Sursă foto: Freepics

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton