Care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului ne preocupă pe toți. Căci bolile grave nu dor. Dar își arată prezența pe corp. Iar unghiile chiar sunt oglinda sănătății. Motiv pentru care ar trebui să le inspectezi în permanență. Și să știi care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului.
Cuprins
Mai știi vremurile în care, la începutul fiecărei zile de școală, se auzea vocea învățătoarei: „Unghiuțele la control!'? Ei bine, atunci se verifica starea igienei personale a copiilor. Dar ungiile nu arată numai acest aspect. Și de aceea e important de știut care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului.
Care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului
E o vorbă cum că, dacă te uiți la mâini, te vorbește cineva de rău. Ar fi cazul să lași gura lumii să vorbească ce o vrea. Și să nu mai crezi în superstiții. Căci mâinile trebuie privite cu atenție, ori de câte ori ai chef. Și asta pentru că pot spune multe despre starea ta de sănătate. Pe vremuri, erau simboluri ale eleganței, distincției și frumuseții. Până și părintele medicinei, Hipocrat, le considera indicatori ai stării de sănătate, punând accentul pe aspectul unghiilor. De ce oare? Pentru că pe ele se pot „citi' semnele unor boli grave. Și arată care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului.
„Unghiile sunt structuri de cheratină foarte rezistente, ce apără degetele de traumatisme. Cu ajutorul unghiilor prindem și avem finețe în mișcare. O unghie sănătoasă este roz translucid, cu o bază albă și cu marginea liberă netedă. Orice modificare a aspectului unghiei sau orice pată subunghială, orice excrescență periunghială ar trebui să aducă pacientul la dermatolog.', spune Dr. Mihaela Leventer, specialist dermatolog, reprezentanta României în Consiliul Societății Internaționale de Chirurgie Dermatologică, reprezentant în Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști și membru al Academiei Americane de Dermatologie.
Cum se citește sănătatea pe unghii
Aspectul contează
Potrivit statisticilor, 1din 10 adulți are unghii deteriorate, din diverse motive. Fie că este vorba despre afecțiuni cauzate de bacterii, fie de impactul detergenților, fie chiar de prostul obicei de a le roade. Însă trebuie menționat că și lipsa unor vitamine și minerale din organism le modifică structura. Culoarea, textura și aspectul sunt doar câțiva dintre factorii care trebuie luați în considerare la examinarea unghiilor.
Iată câteva semne de luat în seamă:
- Petele albe și denivelările pot arăta eventualele carențe de vitamine B, precum și lipsa de fier. Unghiile devin fragile și se rup foarte ușor. Lipsa complexului B de vitamine din organism duce la fragilizarea lor, carențele de proteine și zinc determină apariția petelor albe, iar lipsa fierului le denivelează.
- Când unghiile devin opace, e cazul să-ți controlezi ficatul, iar când jumătate din unghie se albește și cealaltă rămâne sănătoasă, rinichii pot suferi.
- Diabetul și bolile cardiovasculare colorează mai închis vârfurile unghiilor, în timp ce la cei ce suferă de afecțiuni tiroidiene, ele devin casante.
- Unghiile fragile și cu striații pot fi semn de psoriazis, iar cele bombate pot anunța prezența artritei reumatoide.
- Când unghiile au nuanțe de galben, polipii din nas sau sinuzitele sunt de vină.
- O dungă negricioasă sau maronie pe suprafața unghiei poate fi semn de cancer.
Atenție la culoare!
Și nu ne referim la cea a ojei, ci a unghiei în sine. Căci orice tentă de culoare pe care o capătă trebuie să-ți dea de gândit.
Nuanța albăstruie e semn de boli pulmonare sau de tulburări de circulație a sângelui. Cenușiul sugerează boli precum artrita, edemul, glaucomul, emfizemul.
Verdele e asociat cu alergiile, infecțiile bacteriene sau emfizemul sever.
Galbenul anunță dereglări ale sistemului limfatic, diabet, boli de ficat sau respiratorii, dar și cancerul de tip limfom Hodgkin.
Culoarea roșie poate anunța atacul de cord, hemoragia cerebrală sau hipertensiunea. Trichineloza și inflamația țesutului inimii pot determina apariția unor dungi roșiatice sau maronii de-a lungul unghiilor.
Atenție! Deși așa se știe în popor, lipsa de calciu nu înseamnă pete pe unghii, faptul că ți se zbate un ochi sau buza, ci mult mai mult. Semnele încep prin furnicături și amorțeli, ajungând până la încleștarea musculaturii feței sau mâinilor, dificultăți de respirație, imposibilitatea de a sta in picioare, leșin profund.
Ce se întâmplă la dermatolog
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și are un rol covârșitor în buna funcționare a organismului. Și orice ar putea-o pune în pericol trebuie verificat în detaliu de către un specialist dermatolog. Căci cancerul de piele nu iartă și se poate instala unde nici nu te aștepți. Un consult de specialitate presupune verificarea în detaliu a fiecărui centimentru de piele. Trebuie să fii deschisă și sinceră cu medicul, chiar dacă acesta îți va cere să te dezbraci complet.
Multe dintre cancerele de piele depistate în ultimii ani au fost localizate în regiunea organelor genitale, sub unghiile de la picioare sau de la mâini, sub sâni, la rădăcina firelor de păr, în tălpi, în spatele urechilor, în ochi, în zone puțin vizibile și ușor ignorate. De aceea, este indicat să auto-examinezi mereu și, la cea mai mică neregulă, să te prezinți la medic, mai ales dacă ai multe alunițe, mulți pistrui și o piele deschisă la culoare.
Și mâinile „vorbesc' și pot spune multe despre starea ta de sănătate. Culoarea, textura și aspectul sunt doar câțiva dintre factorii care trebuie luați în considerare la examinarea unghiilor și a pielii mâinilor. Așa că arată-i-le medicului la consult!
Și picioarele arată starea de sănătate
Te întrebi încă oare care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului? Lăsând la o parte chestiunea estetică, trebuie să percepem drept semnal de alarmă orice modificare a aspectului picioarelor. Căci poate fi vorba despre boli grave, care își fac simțită prezența prin diverse neplăceri apărute la nivelul unghiilor, tălpilor, călcâielor, gleznelor, gambelor sau coapselor. Prin urmare, picioarele au și ele nevoie de o atenție sporită și de o îngrijire aparte, pentru a nu lăsa boala să se instaleze. Iată care sunt afecțiunile pe care le ducem pe picioare:
1.Diabetul nu glumește
Își poate face simțită prezența prin senzația de oboseală a picioarelor, prin umflarea gleznelor, dureri ale oaselor, în special ale tălpilor, prin amorțeli, înțepături, senzație de frig ori de arsură. Treptat, pot apărea ciocuri, pinteni, modificări ale aspectului unghiilor, deformări ale articulațiilor în general.
2.Arterita învinețește
Ai mereu senzația că ți-e frig la picioare, ai cârcei și observi că pielea capătă o nuanță vineție? Poate fi vorba de arterită, o afecțiune care, în timp, poate da și ulcerații greu de tratat. Depistată târziu, poate duce chiar și la amputarea membrului inferior afectat.
3.Guta este dureroasă
Mai întâi, remarci că picioarele ți se umflă, apoi apare o roșeață intensă, extrem de dureroasă. Articulația inflamată își arată suferința printr-o proeminență asemănătoare unui furuncul în faza de debut. Este o boală greu de tratat, care impune regim alimentar sever și multe restricții.
4.Reumatismul e chinuitor
Spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sunt numai câteva dintre manifestările dureroase și foarte neplăcute ale articulațiilor afectate. Se manifestă prin inflamarea, înroşirea şi deformarea încheieturilor, cum ar fi monturile. Inițial, semnalele sunt discrete, suportabile, vreme îndelungată, însă, cu timpul se accentuează.
5.Călcâiele crăpate anunță probleme
Dacă sunt îngrijite corespunzător și, cu toate astea, continuă să se crape, călcâiele încearcă să spună ceva. Fie că este vorba despre o banală lipsă de vitamine ori minerale, fie de eczeme, psoriazis, dereglări ale glandei tiroide, oricare ar fi trebuie tratate la timp, deoarece consecințele pe termen lung sunt grave.
Atenție! Încălțămintea nepotrivită, purtată în ciuda jenei pe care o creează și a deteriorării unghiilor, poate duce, în timp, la îmbolnăvirea inimii, stomacului și chiar a creierului!
Cum poți să te îmbolnăvești la salon
Fie pentru manichiură ori pedichiură, fie pentru un tratament cosmetic, masaj ori bronzat, fie chiar pentru piercing ori tatuaje, trecem pragul saloanelor de înfrumusețare.
Ai putea crede că persoanele care își permit luxul de a merge la salon se respectă prea mult pentru a suferi de lipsa igienei. Și te gândești că și cei care dețin saloane echipate modern, decorate să-ți „ia ochii', pun pe primul loc siguranța celor care le trec pragul. Că nu degeaba se numeau pe vremuri astfel de lcuri „Igiena'. Ei bine, greșești. Căci nu te poți baza nici pe sinceritatea clientelei, nici pe metodele de dezinfecție și sterilizare ale comercianților, nici pe igiena personală a angajaților, chiar dacă în jurul tău totul sclipește de curățenie.
Lipsa igienei aduce boli grave
Ocupăm locuri deloc de cinste, în Europa, la afecțiuni contagioase precum hepatita A, știută drept „boala mâinilor murdare', TBC, giardioză și infecții cu norovirus și rotavirus. Cât despre TBC, o persoană netratată corespunzător poate infecta 10 -15 oameni pe an, doar tușind în spații închise. E drept că au apărut și virusuri noi, germeni rezistenți la antibiotice. E drept că alimentele exotice aduc o serie de bacterii necunoscute până acum, că ne plimbăm mai mult și că ne expunem astfel unor boli străine. Dar, dacă am trata apa și săpunul cu respectul cuvenit, prea puține dintre aceste rele ne-ar mai afecta. Iar una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă, care ucide anual mai mulți copii decât HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc.
Ferește-te de ciuperci!
Nu de cele comestibile. Transpirația abundentă dar și prezența la piscine, saune, paturi de bronzat ori la dușuri sau toalete comune ne pot face cunoscute efectele nedorite ale dermatozelor. Mersul desculț în mediu umed poate favoriza apariția ciupercii piciorului. Nici otita nu e de neglijat, căci apare ca urmare a contaminării microbiene, la fel ca și brinosinuzita. Instrumentarul cosmetic sterilizat necorespunzător crește riscul infecțiilor cu stafilococ auriu.
Cu virusurile nu te pui
Riscul de a contacta alte infecții crește după infectarea cu virusul herpetic. Iar acesta, mai ales genital, se ia ușor de pe paturile de bronzat, unde ne expunem fără lenjerie intimă. La cei cu imunitate scăzută, pot apărea meningoencefalite herpetice sau hepatite. Banalii negi se iau foarte ușor. Ceea ce debutează cu un strănut și moleșeală se poate transforma într-una dintre bolile date de pneumococi, de la conjunctivite, pneumonii, până la temuta meningită. Dacă se produce o tăietură în timpul manichiurii sau pedichiurii, dar și prin manevrele de tatuare (inclusiv la sprâncene, machiajul semipermanent etc.), apare riscul de a contracta virus hepatitic B sau C și chiar temutul HIV.
Prevenția e cheia
„În primul rând, ar trebui să spunem că există vaccin împotriva hepatitei B. Și niciunul dintre noi nu ar mai trebui să ajungă să se infecteze. Mulți dintre cei infectați nu știu că au boala, pentru că nu se testează. Mâinile murdare pot fi cauza multor boli infecțioase. Chiar dacă pare o manevră banală, spălatul mâinilor nu se face de câte ori și când ar trebui, nici în mod corect. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă trusa proprie de igienă personală, pe care să nu o mai folosească nimeni. Cred că e o investiție care merită. Eu nu aș avea încredere că o trusă folosită înainte pentru altcineva este sigură pentru mine.', spune Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical al Institutului „Matei Balș'.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: drleventercentre.com,
Citește și Ce este electroterapia și ce beneficii are