Câtă cafea poți bea în fiecare zi

Publicat pe

Câtă cafea poți bea în fiecare zi și cum știi că e prea mult? Dacă te bazezi pe cofeină pentru a te trezi și a te menține în formă, nu ești singurul. Milioane de oameni se bazează zilnic pe cofeină pentru a se trezi și pentru a-și îmbunătăți concentrarea.

Câtă cafea e recomandat să bei în fiecare zi?

Până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi pare a fi sigur pentru majoritatea adulților sănătoși. Aceasta reprezintă aproximativ cantitatea de cofeină din patru cești de cafea preparată, 10 cutii de cola sau două băuturi „energy shot”. Conținutul real de cofeină din băuturi variază foarte mult, în special între băuturile energizante.

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Cafeina sub formă de pulbere sau lichid poate furniza niveluri toxice de cofeină. O singură linguriță de cofeină sub formă de pudră este echivalentă cu aproximativ 28 de cești de cafea. Aceste niveluri atât de ridicate de cofeină pot provoca probleme grave de sănătate și, eventual, moartea.

Deși utilizarea cofeinei poate fi sigură pentru adulți, nu este o idee bună pentru copii. Adolescenții și adulții tineri trebuie să fie avertizați cu privire la consumul excesiv de cofeină și la amestecul cafeinei cu alcool și alte droguri.

Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicii lor despre limitarea consumului de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi.

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

Chiar și în rândul adulților, consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare neplăcute. Iar cofeina poate să nu fie o alegere bună pentru persoanele care sunt foarte sensibile la efectele sale sau care iau anumite medicamente.

Ce să faci dacă bei prea multă cafea

Este posibil să vrei să reduci consumul dacă bei mai mult de 4 cești de cafea pe zi (sau echivalentul) și ai efecte secundare cum ar fi:

  • Dureri de cap
  • Insomnie
  • Nervozitate
  • Iritabilitate
  • Urinare frecventă sau incapacitatea de a controla urinarea
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Tremurături musculare

Citește și: Mască peel-off cu cărbune activ împotriva punctelor negre

Unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele. Dacă ești sensibil la efectele cofeinei, chiar și cantități mici pot provoca efecte nedorite, cum ar fi neliniște și probleme de somn.

Modul în care reacționezi la cofeină poate fi determinat, în parte, de cantitatea de cofeină pe care o consumi. Persoanele care nu consumă cafeină în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele acesteia.

Folosirea cofeinei pentru a masca privarea de somn poate crea un ciclu nedorit. De exemplu, este posibil să consumi băuturi cu cofeină pentru că ai probleme în a rămâne treaz în timpul zilei. Dar cofeina te împiedică să adormi noaptea, scurtând durata somnului.

Epilare inghinala acasă – cele mai bune metode

O scădere bruscă a cofeinei poate provoca simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, oboseală, iritabilitate și dificultăți de concentrare asupra sarcinilor. Din fericire, aceste simptome sunt, de obicei, ușoare și se ameliorează după câteva zile.

Cum să reduci consumul de cafea

Ține evidența. Fii atent la cantitatea de cofeină pe care o consumi din alimente și băuturi, inclusiv băuturi energizante. Citește cu atenție etichetele. Dar nu uita că estimarea ta poate fi puțin cam mică, deoarece unele alimente sau băuturi care conțin cofeină nu o menționează.

Cum eviți să ți se încrețească părul când e umiditate

Redu treptat consumul. De exemplu, bea cu o cutie mai puțin de suc sau bea o ceașcă mai mică de cafea în fiecare zi. Sau evită să bei băuturi cu cofeină la sfârșitul zilei. Acest lucru îți va ajuta organismul să se obișnuiască cu nivelurile mai scăzute de cofeină și va diminua potențialele efecte de sevraj.

Alege cafeaua decofeinizată. Majoritatea băuturilor decofeinizate arată și au același gust ca și cele cu cofeină.

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter