Câte zile rezistă ouăle fierte de Paște, fără să fie periculoase, și cum se păstrează pentru a nu se altera. Ei bine, trebuie să știți că vopseaua nu prelungesc valabilitatea ouălor și nici nu le putem păstra oricum, doar pentru faptul că sunt fierte și încondeiate!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Tradiția spune că ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, însă trebuie să știm cât timp le putem păstra înainte de a le consuma. Trebuie să știți că ouăle fierte care s-au stricat dăunează grav sănătății deoarece pot dezvolta bacterii.
Cum se păstrează ouăle vopsite de Paște
De regulă, ouăle roşii se păstrează la frigider, având în vedere că, în cazul celor ţinute la temperatura camerei, valabilitatea scade.
„În primul rând, dacă dorim să le ținem mai mult timp, ouăle roşii trebuie să le ținem la frigider. Putem să le ținem până la două săptămâni, nu avem o problemă din punct de vedere al siguranței alimentare, mai ales că sunt preparate termic. Dacă nu le ținem la frigider, vom scurta această perioadă la cel mult o săptămână. Preparate termic pot rezista în siguranță și la temperatura camerei o săptămână”, spune Alexandru Cîrîc, directorul ICA.
Cât despre ouăle deja vopsite din supermarketuri, acestea trebuie ţinute la rece, aşa cum de altfel se şi găsesc.
„Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig. Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum. Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari”, a precizat Alexandru Cîrîc.
Citeste si: Un aliment des întâlnit în magazine este dăunător pentru sănătate. De ce ar trebui evitat
Citește și: Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere – rețetă
Citește și: De ce e bine să mănânci mai puțină carne
Evitați ouăle cu 10-12 zile termen de valabilitate!
Vorbind despre valabilitatea pe care o au trecută pe ambalaj unele ouă fierte din comerț, medicul veterinar Nicolae Dumuţa nu încurajează ca acestea să se consume după 10 sau chiar 12 zile de la fierbere.
„Teoretic, trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea, eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea.
Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim', a explicat și medicul veterinar Nicolae Dumuţa din cadrul Direcției Sanitar Veterinare din Satu Mare.
Astfel, ouăle fierte cu coajă pot fi consumate în siguranță timp de aproximativ 7 zile dacă sunt ținute la frigider. Dacă sunt curățate de coajă, perioada scade la 4-5 zile.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/coperta-noua-50.jpeg)
Potrivit Dr. Virgiliu Stroescu, înainte de a vopsi ouăle, este crucial să cumpărăm ouă de cea mai bună calitate.
„Ouăle de rață sunt un anumit tip de ouă care poate cauza toxiinfecții alimentare. În cazuri severe, ele pot duce chiar la deces. Ouăle de rață pot fi extrem de periculoase, motiv pentru care nu ar trebui să fie folosite pentru a prepara maioneză, la fel ca și cele de gâscă și de găină. Ele pot fi contaminate cu diverse bacterii. Există riscul de transmitere a unor boli, dacă nu sunt manipulate și depozitate în condiții de siguranță.
Consumul ouălor de găină este preferabil. Ele sunt mai sigure decât cele de rață sau de gâscă. În plus, sunt și mai accesibile”, spune medicul.