Ce este porțelanul și la ce se folosește

Publicat pe

Porțelanul este o ceramică foarte dură, de culoare albă translucidă, care a fost produsă în China începând cu anii 600 și în Europa începând cu anii 1700. Deoarece a fost asociat cu China și a fost folosit frecvent pentru a face farfurii delicate, cești, vaze și alte opere de artă, este cunoscut uneori sub numele de „porțelan fin”. Unii artizani fac distincția între porțelanul din pastă tare, realizat în stilul tradițional chinezesc, și porțelanul din pastă moale, susținând că numai pasta moale este porțelan adevărat, dar termenii sunt utilizați în mod interschimbabil de cea mai mare parte a restului lumii.

Ce este porțelanul și la ce se folosește

Argilele au fost folosite pentru a forma veselă și obiecte de artă de secole, iar rădăcinile porțelanului au început în timpul dinastiei Han, când artizanii chinezi au combinat pentru prima dată argila albă de caolin cu un tip de granit măcinat și au ars-o la temperaturi extrem de ridicate. 

Rezultatul a fost o piesă de ceramică rezistentă, translucidă, rezonantă și frumoasă. Tehnica a fost perfecționată în timpul dinastiei Tang, în jurul anului 6oo d.Hr., pentru a crea pereți rezistenți, subțiri și cu adevărat translucizi. 

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Aventurierii europeni au fost captivați de acest material unic și frumos, care arăta drastic diferit de gresia produsă la acea vreme, și au încercat să îl reproducă.

Primele încercări de utilizare a porțelanului în Europa

Primele rezultate europene în încercarea de a reproduce ceramica au dus la obținerea porțelanului, un porțelan moale din pastă moale fabricat cu argile și silicați. 

În anii 1700, o companie germană de olărit a reușit să realizeze cu succes porțelan osos, care seamănă foarte mult cu porțelanul adevărat, amestecând oase calcificate, argilă și feldspat. 

Bone china este extrem de durabil și relativ ușor de fabricat și a devenit o alegere populară în multe națiuni vorbitoare de limbă engleză, deși porțelanul adevărat este preferat în mare parte din Europa și Asia. Atât Marea Britanie, cât și Germania produc cantități mari din ambele tipuri de porțelan, atât pentru a fi utilizate în Europa, cât și pentru a fi exportate către alte națiuni.

Cum se face

Porțelanul începe cu o argilă palidă, cum ar fi albul de porțelan, care are granule mici și strânse, care sunt măcinate ulterior astfel încât să fie uniforme. Materiale precum sticla, feldspatul și granitul sunt măcinate împreună cu argila înainte de a se adăuga apă în amestec, astfel încât să poată fi lucrat. 

Argila este modelată în forma dorită înainte de a fi arsă într-un cuptor la temperaturi moderate. După ce a fost „copt', se aplică glazura și articolul este ars la temperaturi ridicate, rezultând o piesă de ceramică fuzionată, rezistentă, delicată, translucidă și foarte utilă. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Pe lângă faptul că este folosit pentru veselă, porțelanul este folosit și pentru fabricarea izolatorilor electrici, a plăcilor, a obiectelor sanitare și a dinților falși.

Porțelanul și ceramica

Porțelanul este un subansamblu al ceramicii, iar ambele sunt fabricate din argilă și ambele sunt arse în cuptor. Cu toate acestea, argilele din care este fabricat porțelanul au o densitate mai mare și sunt coapte mai mult timp la o temperatură mai ridicată decât alte ceramici. 

Utilizarea unor materii prime mai fine și temperaturile ridicate din timpul procesului de ardere – până la 1.260 de grade Celsius determină porozitatea suprafeței și conferă porțelanului durabilitatea și proprietățile sale speciale de rezistență la apă.

Industria de porțelan

În industria de veselă, porțelan și porțelan sunt denumiri utilizate în mod interschimbabil pentru același produs. Termenul „porțelan” a fost folosit pentru a indica locul în care a fost fabricat porțelanul. 

Este posibil să fi auzit, de asemenea, persoane care se referă la „bone china”, care este porțelanul fabricat în Anglia cu un ingredient suplimentar – osul real. 

Englezii foloseau cenușa de os măcinată de la animalele de fermă pentru a-și întări ceramica și pentru a-i da o culoare albă lăptoasă. Porțelanul de os este copt la temperaturi mai scăzute, așa că este mai ușor de fabricat, dar nu la fel de rezistent.

Lunga istorie a porțelanului

Porțelanul a luat naștere în China în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, în timpul dinastiei Tang (618 – 907), dar numai în forma sa cea mai primitivă. Abia în timpul dinastiei Yuan (1279 – 1368) s-a dezvoltat porțelanul cunoscut în Occident, pe care Marco Polo l-a găsit la sosirea sa. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Exploratorul a introdus porțelanul în Europa în secolul al XIV-lea, când a luat printre comorile sale un mic borcan gri-verzui, potrivit The New Yorker. El l-a numit porcellana, care este un gen de crustacee decapode din familia larg răspândită Porcellanidae. Se mai numesc și crabi de porțelan, care seamănă superficial cu crabii adevărați.

După secolul al XVI-lea, când au fost stabilite rutele comerciale, a început o piață europeană pentru porțelanul fabricat în China. Timp de secole, fabricarea prețuitului material nu a fost încă posibilă pentru europeni. Aceștia nu au putut descifra rețeta și au ghicit că aceasta conținea de la coji de ouă la lichide sau că era realizată prin expunerea la intemperii timp de 30 sau 40 de ani.

Formula a fost descoperită de europeni

În cele din urmă, în secolul al XVIII-lea, Johann Friedrich Böttger, un alchimist, a descoperit formula și a fondat fabrica Meissen din Germania, potrivit Christie’s. În anii 1770, caolinul a fost găsit în Cornwall, Anglia, astfel că britanicii au început să fabrice și ei porțelan. De pe vremea lui Böttger, fabricarea porțelanului a suferit schimbări în Occident.

Inovația tehnologică constantă în industria ceramică – care a fost în mare parte condusă de Italia – a dus la nașterea porțelanului modern și a unei noi familii de produse la începutul anilor 1990.

Cu toate acestea, procesul nu s-a schimbat prea mult în ceea ce privește materialele folosite sau modul de fabricare a porțelanului.

Produse din porțelan astăzi

Folosit de dinastia Tang pentru cești de ceai, farfurii și statuete, porțelanul a depășit cu mult aceste aplicații decorative. Astăzi, plăcile de porțelan durabile îmbracă podelele, pereții și exteriorul clădirilor. 

Poate fi folosit pentru bijuterii, precum și pentru echipamente de laborator. Chiar și obiectele de baie, cum ar fi lavoarele, căzile și toaletele, beneficiază de smalțul de porțelan.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Există o istorie bogată a ceramicii în mai multe industrii. Este un material natural care este sustenabil în ceea ce privește producția și ciclul de viață. Este foarte durabil și oferă soluții de igienă pentru stilul de viață actual.

Cea mai mare schimbare constă în tehnologie și sustenabilitate. Cu echipamente noi și îmbunătățite, gresia porțelanată este acum disponibilă în dimensiuni de 1,6 până la 3,2 metri și grosimi cuprinse între 3 și 30 mm, iar companiile continuă să îmbunătățească eficiența fabricilor lor, reutilizând 100 % din apele reziduale și o mare parte din materialele reziduale.

Desigur, unele dintre produsele confecționate din porțelan ar putea fi realizate din alte materiale, dar ceramica sanitară – un tip de ceramică smălțuită din porțelan – oferă cea mai bună soluție pentru un stil de viață sustenabil și modern, cu sănătate și bunăstare, subliniind știința materialelor aplicate și dezvoltările din producție.

Tăierea și modelarea plăcilor de porțelan

Procesul de tăiere a porțelanului depinde de grosimea plăcii. Este posibil să se taie porțelanul subțire cu o lamă, dar porțelanul mai gros, de 10 milimetri și mai mult, necesită utilizarea tăierii cu jet de apă.

Un fierăstrău umed, care folosește apă pentru a menține lama rece, este standardul industriei pentru tăierea plăcilor.

Pentru plăcile cu dimensiuni de până la 1,2 pe 1,2 metri, forma este formată cu ajutorul unor matrițe speciale. Dincolo de această dimensiune, procesul este mai mult un „compactor” – adică un sistem care presează continuu un strat de pulbere ceramică, ceea ce permite crearea unor forme mai mari. 

Produsele din porțelan cu o varietate de forme pot fi realizate prin formarea plasticului moale, care este o metodă de modelare manuală, sau cu ajutorul matrițelor.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Prețuri

Cât despre prețuri, gresia din porțelan poate costa cu până la 60% mai mult decât cea ceramică. Și fiind o suprafață dură, gresia porțelanată necesită de obicei o manipulare și o instalare profesională.

Dar dacă iei în considerare avantajele estetice și tehnice ale porțelanului în comparație cu alte materiale – necesită puțină întreținere, este ecologic și de lungă durată – acesta oferă o valoare excelentă.

Plăcile de porțelan costă, în medie, între 60 și 200 de de lei pe metru pătrat, în timp ce plăcile ceramice costă între 30 și 150 de lei pe metru pătrat, astfel încât plăcile ceramice sunt ușor mai ieftine. Cu toate acestea, costurile de instalare a plăcilor de porțelan sunt mai mari, deoarece este mai dificil de tăiat plăcile.

Gresia din porțelan se crapă ușor?

Plăcile din porțelan nu se fisurează ușor. Ele sunt durabile și rezistente. Atunci când gresia porțelanată se fisurează, acest lucru este în primul rând unei instalări necorespunzătoare, fisurilor de pe pardoseală sau schimbărilor extreme de temperatură.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

Gresia din porțelan este incredibil de durabilă și poate dura de la 50 de ani până la o viață întreagă, cu întreținere mică sau deloc, ceea ce o face materialul perfect pentru pardoseli.

Sursa foto: Shutterstock.com

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter