Cum cureți bijuteriile de argint

Publicat pe

Cum cureti bijuteriile de argint? Bijuteriile din argint și tacâmurile din argint tind să își piardă strălucirea în timp și chiar să se înnegrească. Asta din cauză că se pătează – un rezultat al reacției chimice dintre argint și sulful din aer. 

Despre bijuteriile și obiectele de argint

Majoritatea bijuteriilor și accesoriilor din argint din zilele noastre sunt placate cu un strat foarte subțire de rodiu pentru a proteja metalul și a-l face mai strălucitor. 

Cu toate acestea, acest strat subțire de protecție se uzează, ceea ce face ca articolele din argint să se înnegrească ușor.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

De fapt, obiectele din argint reacționează nu numai cu sulful din aer. Parfumurile, produsele cosmetice, fixativul de păr, crema de mâini, uleiurile de pe piele și chiar unele alimente – pot face ca metalul să se păteze și să își piardă strălucirea și luciul. 

Din fericire, există câteva modalități simple și ieftine de a îndepărta pătarea, lustrui și curăța argintul.

Cum cureti bijuteriile de argint

Folie de aluminiu + Detergent de rufe

Acest truc de curățare este potrivit pentru argintăria ușor pătată sau pentru bijuteriile din argint. Tapetează un bol cu folie de aluminiu și umple-l cu apă fierbinte. 

Adaugă o lingură de detergent de rufe lichid și amestecă bine. Pune obiectele de argint înăuntru și lasă-le să se înmoaie timp de un minut. 

Scoate argintăria cu un clește de bucătărie, clătește-o cu apă călduță și așeaz-o pe un prosop de hârtie pentru a lăsa obiectele să se usuce.

Folie de aluminiu + bicarbonat de sodiu

Aceasta este una dintre cele mai bune rețete de curățare a argintului. Baia de aluminiu și bicarbonatul de sodiu sunt foarte utile atunci când trebuie să cureți mai multe lucruri sau obiecte mai mari – cum ar fi tacâmurile de argint, sfeșnicele sau vesela. 

Cum să te îmbraci la birou. Ce trebuie să știi

Acoperă fundul unei tăvi mari cu folie de aluminiu, cu partea lucioasă în sus. Folosește vase de copt din ceramică, sau sticlă, niciodată unul din metal, pentru a evita reacțiile chimice nedorite. 

Umple cu apă și adaugă bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de 1,5 linguri de sodă pentru fiecare litru de apă. Adu la fierbere și pune argintul pătat înăuntru timp de 15 secunde. 

Scoate argintul folosind cleștele de bucătărie. Lasă bijuteriile de argint pe un prosop de hârtie pentru a se răci. Tot ce este pătat ar trebui să dispară. Nu folosi niciodată această rețetă pentru bijuterii cu pietre prețioase încrustate.

Amidon de porumb + apă

Dacă argintul tău și-a pierdut strălucirea, această rețetă te va ajuta să îl readuci la viață. Pregătește o pastă groasă din amidon de porumb cu apă și aplic-o pe obiectul de argint. 

Lasă amestecul să se usuce complet și freacă-l cu un prosop pentru a lustrui suprafața și a reda strălucirea bijuteriilor și argintăriilor tale.

Curățarea cu ketchup

Poate părea ciudat, dar ketchup-ul funcționează foarte bine dacă trebuie să îndepărtezi acumulările de pe argint. Această metodă este bună la îndemână dacă ai doar 1-2 obiecte de argint de curățat. Stoarce câteva picături de ketchup pe un prosop de hârtie și freacă ușor argintăria sau bijuteriile pătate. 

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

În cazul în care există un strat vechi, acumulat, aplică ketchupul direct pe aceste zone și lasă-l timp de 15 minute. După aceea, freacă cu o cârpă din microfibre și clătește cu apă. 

Unele obiecte, cum ar fi sfeșnicele de lux sau argintăria, au mai multe detalii. Folosește o periuță de dinți moale pentru a ajunge între crăpături și a curăța stratul de murdărie.

Dezinfectant pentru mâini

Produsele de dezinfectare a mâinilor sunt o soluție rapidă dacă trebuie să lustruiești inelul de argint rapid. Stoarce o cantitate mică de dezinfectant pentru mâini pe o batistă moale de hârtie și freacă ușor bijuteria. 

Nu încerca această rețetă pe bijuteriile cu pietre minerale încrustate, deoarece unele dintre ingredientele dezinfectantului pentru mâini ar putea deteriora piatra.

Pastă de dinți

Aceasta este o rețetă clasică și ușoară de curățare a argintului acasă. Folosește pastă de dinți non-gel și non-abrazivă. 

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Presară o cantitate mică din ea pe o cârpă moale sau o batistă de hârtie. Freacă pe bijuterii sau pe argintărie cu mișcări circulare pentru a le lustrui și a curăța. Lasă să acționeze timp de 5 minute și apoi clătește pasta de dinți cu apă. După această procedură, argintul este curat și strălucitor ca nou.

Bicarbonat de sodiu + apă

Prepară o pastă groasă din bicarbonat de sodiu și apă călduță. Aplic-o pe locurile pătate cu o cârpă umedă. Las-o timp de 2-3 minute, apoi freacă ușor cu o cârpă moale. Nu freca prea tare pentru a evita zgârierea suprafeței. 

Îngrijirea părului creț. Ce rutină ar trebui să urmezi

Dacă există mici detalii sau crăpături, folosește o periuță de dinți moale pentru a ajunge la ele și a le curăța.

Sursa foto: Shutterstock.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter