Cum întreții gresia și faianța - idei de curățare rapidă

Publicat pe

Cum întreții gresia și faianța? Din ce în ce mai mulți proprietari de locuințe aleg gresia și faianța ca pardoseală în bucătării, băi, camere de zi și alte locații din casă. Acestea au un aspect elegant și oferă o alternativă durabilă și ușor de curățat la mochetă.  

De ce se decolorează gresia

Cu toate acestea, după un pic de uzură, pardoselile din gresie pot arăta destul de urât. Ele acumulează un strat de murdărie care poate decolora, păta și distrage atenția de la frumusețea decorului casei.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

  • Expunerea zilnică la apă, praf, murdărie și alte lichide vărsate
  • Niveluri ridicate de umiditate și lipsa de ventilație care provoacă mucegai 
  • Chitul poros care absoarbe mai ușor deversările
  • Acumularea de spumă de săpun în urma spălării cu mopul, a dușului sau a băii

Cum întreții gresia și faianța – idei de curățare rapidă

În timp ce măturatul și ștergerea regulată a pardoselilor din gresie fac parte din curățenia obișnuită a gospodăriei, de multe ori nu sunt suficiente pentru a preveni gresia mată și murdară. 

Pardoselile din gresie au nevoie de puțină îngrijire suplimentară pentru a-și păstra strălucirea.

Curăță imediat scurgerile pentru a evita decolorarea chitului sau a gresiei.

Mătură sau aspiră podeaua de gresie în mod regulat pentru a îndepărta resturile și pentru a evita ca acestea să se usuce pe gresie sau să fie măcinate în gresie de traficul pietonal.

După ce cureți podeaua de gresie, clătește-o cu apă pentru a elimina orice detergent care ar putea rămâne pe podea.

Cum să te îmbraci la birou. Ce trebuie să știi

Evită să folosești substanțe chimice dure, cum ar fi înălbitorul sau alți detergenți, pe podeaua de gresie, deoarece ar putea deteriora materialul de etanșare de pe gresie.

Clătește sau șterge întotdeauna gresia de baie după duș sau baie pentru a îndepărta resturile de săpun sau umiditatea rămasă, pentru a preveni apariția mucegaiului/

Modalități naturale de curățare a gresiei

Să redai strălucirea plăcilor de faianță între curățările profesionale poate fi foarte simplu.

Ia în considerare aceste amestecuri naturale de bricolaj care îți vor menține gresia și faianța curată și strălucitoare: 

Detergent din citrice 

Pune coji de portocale (sau orice coajă de citrice) la un litru de oțet alb într-un recipient închis și lasă să stea timp de două săptămâni. 

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

Combină soluția de citrice și oțet cu jumătate de apă într-o sticlă cu pulverizator și folosește-o pentru curățare. Folosește-o pe pardoseli, gresie, obiecte sanitare, bucătărie și zone de baie. Miroase bine și curăță bine.

Scrub cu bicarbonat de sodiu

Îndepărtează o pată cu bicarbonat de sodiu. Încearcă să freci podeaua de gresie folosind această rețetă de curățare cu ¼ ceașcă de oțet alb, 1 lingură de săpun lichid de vase, ¼ ceașcă de bicarbonat de sodiu și 2 litri de apă foarte caldă. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă pentru un parfum proaspăt! 

Soluție cu mentă

Combină în părți egale oțet alb, alcool de frecat și apă, apoi adaugă ½ linguriță de săpun lichid de vase și câteva picături de uleiuri esențiale de mentă.

 Acest lucru funcționează bine dacă folosești o găleată sau o sticlă cu pulverizator pentru a distribui pe podea în timp ce speli. Ca un bonus suplimentar, uleiul de mentă descurajează furnicile și șoarecii!

Remediu pentru îndepărtarea mucegaiului

Pentru o modalitate rapidă și ușoară de a combate mucegaiul de pe gresia din baie sau de pe perdeaua de duș, încearcă să amesteci părți egale de suc de lămâie și praf de copt. Întinde amestecul pe zona cu mucegai și lasă-l câteva ore înainte de a clăti. 

Apă de gură

Folosirea unui capac de apă de gură amestecată cu un litru de apă caldă oferă o modalitate simplă și proaspătă de a ucide germenii de pe gresia și faianța ta și, în același timp, de a o curăța. 

Acest amestec funcționează bine pe gresie sau pe pardoseala de vinil, dar nu și pe lemn.

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Atenție: Înainte de a folosi orice detergent natural făcut în casă, asigură-te că este eficient pe pardoseala ta și că nu va provoca daune.

Curățarea podelei de gresie poate fi un proces murdar și anevoios, însă întreținerea ei poate face lucrurile mai puțin dificile. Așa că ar trebui să îți cureți gresia și faianța măcar o dată la 2-3 zile, ca procesul să fie unul ușor și simplu.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vezi şi cum să cureţi rosturile de la gresie!

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter