Cum potrivești vinul cu mâncarea. Sfaturi utile de la somelieri

Publicat pe

Vinul este o băutură perfectă pentru orice fel de masă și poate fi asociat chiar și cu deserturile, cât timp știi cum să-l alegi pe cel potrivit. O mâncare delicioasă și un vin bun, aromat, creează un echilibru perfect între aromele din farfurie și caracteristicile băuturii, oferindu-ți astfel o experiență gastronomică de neuitat. Și, cu toate că asocierea vinului cu mâncarea este un proces complex, regulile de bază pot fi învățate și respectate de oricine, spun somelierii. Iată ce ar trebui să știi: 

  1. Vinul trebuie să fie mai acid ca mâncarea. 
  2. Vinul trebuie să fie mai dulce ca mâncarea. 
  3. Vinul trebuie să aibă o intensitate a gustului potrivită cu cea a mâncării. 
  4. Vinul alb se potrivește mai bine cu peștele sau carnea albă. 
  5. Vinul roșu este perfect pentru a fi asociat cu carnea roșie.
  6. Vinurile amărui echilibrează mâncărurile grase.
  7. Poți folosi vinul inclusiv în prepararea sosurilor. 

Cum alegi vinul perfect în funcție de mâncare

Dincolo de aceste reguli de bază, secretul este acela de a găsi aroma perfectă de vin pentru felul de mâncare de care vrei să te bucuri. Sau poți porni și invers: știi deja ce vin ai dori să bei, așa că acum tot ce rămâne de făcut este să te decizi asupra felului de mâncare. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de vin, sortate de la cele mai ușoare și dulci la cele cu gust bogat și savoare aparte, fiecare asociate cu felurile de mâncare potrivite:

1. Riesling

Este un vin alb, cu aromă fructată, aciditate înaltă, de regulă demidulce. 

Poate fi asociat cu carne de pui, rață, porc, curcan, precum și cu preparate din bucătăria thailandeză, marocană, vietnameză sau germană. 

2. Pinot Gris

  • Este un vin alb de intensitate medie, cu aciditate medie și un gust dulce subtil, fructat și floral.
  • Cel mai bine este să-l asociezi cu salate, pește la cuptor sau brânzeturi cu arome delicate.

3. Sauvignon Blanc

  • Este un vin cu aromă de citrice, mediu ca intensitate, dar destul de acid. 
  • Se asociază foarte bine cu pește, pui, carne de porc sau de vițel, brânzeturi cu nuci sau în înveliș de verdețuri, precum și preparate din bucătăria mexicană, vietnameză sau franceză.

4. Chardonnay

  • Un vin alb cu un gust intens și aromă de fructe de culoare galbenă (caise, piersici), având o aciditate medie. 
  • Gustul său este pus cel mai bine în valoare alături de preparate cu creveți, raci, homar, pui, porc, ciuperci, sosuri cremoase, brânzeturi delicate sau cu nuci, precum și multe preparate din bucătăria franceză. 

5. Pinot Noir

  • Este un vin roșu ușor, cu puțini tanini, dar nivel înalt de aciditate și gust intens de fructe.
  • Poate fi asociat cu preparate cu carne de pui, porc, vițel, rață, brânzeturi ușoare, sosuri sau preparate germane.

6. Zinfandel 

  • Un vin roșu intens la gust, cu aromă puternică de fructe și o aciditate scăzută. 
  • Este vinul perfect pentru barbecue, dar și pentru preparate din carne de miel, vițel sau carne tocată, precum și pentru preparate din bucătăria italiană, chinezească, thailandeză sau indiană.

7. Syrah

  • Este un vin roșu foarte intens la gust, dar cu un conținut moderat de tanini, cu aromă evidentă de fructe și o aciditate crescută. 
  • Poate fi asociat cu carne de vită, de miel, cu cărnuri afumate, brânză cheddar albă, precum și cu preparate mediteraneene, franțuzești sau americane. 

8. Cabernet Sauvignon

  • Este vinul roșu clasic, cu un conținut ridicat de tanini, alcool și aciditate. 
  • Cabernet Sauvignon este perfect pentru carnea de vită, miel, cărnuri afumate, brânzeturi cu arome puternice sau brânzeturi cu mucegai, dar și pentru preparate grele din bucătăria americană ori franțuzească. 

Sursa foto: Ksenia Chernaya from Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu bautura-online.ro

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter