Cum scapi de mătreață. 5 metode la îndemâna oricui

Publicat pe

Un medic poate diagnostica adesea mătreața pur și simplu uitându-se la părul și scalpul tău. Mâncărimea și descuamarea pielii scalpului pot fi aproape întotdeauna controlate. Cum scapi de mătreață la tine acasă în câțiva pași rapizi?

Cum scapi de mătreață

Pentru mătreața ușoară, încearcă mai întâi o curățare regulată cu un șampon delicat pentru a reduce acumularea de ulei și de celule cutanate. Dacă acest lucru nu te ajută, încearcă un șampon antimătreață medicamentos. 

Unele persoane pot tolera utilizarea unui șampon medicamentos de două-trei ori pe săptămână, cu șamponare regulată în celelalte zile, dacă este necesar. Persoanele cu părul mai uscat ar beneficia de șamponări mai puțin frecvente și de un balsam hidratant pentru păr sau scalp.

Cum eviți să ți se încrețească părul când e umiditate

Produsele pentru păr și scalp, atât cele medicamentate, cât și cele nemedicamentate, sunt disponibile sub formă de soluții, spume, geluri, spray-uri, unguente și uleiuri. Este posibil să fie nevoie să încerci mai multe produse pentru a găsi rutina care funcționează pentru tine. Și probabil că vei avea nevoie de un tratament repetat sau pe termen lung.

Dacă dezvolți mâncărimi sau înțepături de la orice produs, nu-l mai folosi. Dacă dezvolți o reacție alergică – cum ar fi o erupție cutanată, urticarie sau dificultăți de respirație – solicită imediat asistență medicală.

Alege corect șamponul

Șampoanele anti-mătreață sunt clasificate în funcție de medicamentele pe care le conțin. Unele sunt disponibile în formulări mai puternice pe bază de prescripție medicală.

Șampoane cu piritionă de zinc (DermaZinc, Head & Shoulders, altele). 

Acestea conțin agentul antibacterian și antifungic pyrithione de zinc.

Șampoane pe bază de gudron (Neutrogena T/Gel, Scalp 18 Coal Tar Shampoo, altele). Gudronul de cărbune încetinește viteza cu care celulele pielii de pe scalp mor și se desprind. Dacă ai părul deschis la culoare, acest tip de șampon poate provoca decolorare. De asemenea, poate face scalpul mai sensibil la lumina soarelui.

Epilare inghinala acasă – cele mai bune metode

Șampoanele care conțin acid salicilic (Jason Dandruff Relief Treatment Shampoo, Baker P&S, altele). Aceste produse ajută la eliminarea descuamării.

Șampoane cu sulfură de seleniu (Head & Shoulders Intensive, Selsun Blue, altele). Acestea conțin un agent antifungic. Utilizează aceste produse conform instrucțiunilor și clătește bine după șamponare, deoarece pot decolora părul și scalpul.

Șampoane cu ketoconazol (Nizoral Anti-mătreață). Acest șampon are rolul de a ucide ciupercile care cauzează mătreața și care trăiesc pe scalp.

Șampoane cu fluocinolon (Capex, Derma-Smoothe/FS, altele). Aceste produse conțin un corticosteroid pentru a ajuta la controlul mâncărimilor, a descuamării și a iritației.

Dacă un tip de șampon funcționează pentru o perioadă de timp și apoi pare să-și piardă eficacitatea, încearcă să alternezi între două tipuri de șampoane anti-mătreață. Odată ce mătreața este sub control, poți să folosești șamponul medicamentos mai rar pentru întreținere și prevenire.

Citește și respectă instrucțiunile de pe fiecare flacon de șampon pe care îl încerci. Unele produse trebuie lăsate să acționeze timp de câteva minute, în timp ce altele trebuie clătite rapid.

Dacă ai folosit șamponul medicamentos în mod regulat timp de câteva săptămâni și încă ai mătreață, discută cu medicul sau dermatologul tău. Este posibil să ai nevoie de un șampon cu putere de prescripție medicală sau de o loțiune cu steroizi.

Manageriază stresul

Stresul îți afectează sănătatea generală, făcându-te susceptibil la o serie de afecțiuni și boli. Acesta poate chiar contribui la declanșarea mătreții sau la agravarea simptomelor existente.

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

Schimbă dieta

O dietă care oferă suficient zinc, vitamine B și anumite tipuri de grăsimi poate ajuta la prevenirea mătreții.

Elaborează o rutină de îngrijire a părului și a scalpului care ți se potrivește. Dacă ai tendința de a avea un scalp gras, șamponarea zilnică poate ajuta la prevenirea mătreții. Masează-ți ușor scalpul pentru a slăbi fulgii. Clătește bine. Dacă părul tău tinde să fie uscat și scalpul tău este sensibil, șamponează-te mai rar și pune balsam pe scalp între spălări.

Stai la soare

Lumina soarelui poate fi bună pentru a controla mătreața. Dar pentru că expunerea la lumina ultravioletă deteriorează pielea și crește riscul de cancer de piele, nu e recomandat să faci plajă. În schimb, petrece doar puțin timp în aer liber. Și asigură-te că porți protecție solară pe față și pe corp.

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Limitează produsele de coafat

Produsele de hair-styling se pot acumula pe părul și scalpul tău , făcându-le mai uleioase. Este important să menții scalpul curat, fără silicon sau alte substanțe care îl pot încărca. Poți încerca o perie sau un produs de gomaj pentru scalp, astfel încât să îl cureți în profunzime, măcar o dată pe săptămână.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-mă la newsletter Abonează-mă