Curiozități despre Albania sunt destule. Căci micuța republică balcanică este cu adevărat spectaculoasă și plină de personalitate. Cu peisaje de basm, bogată în tradiții, Albania este un colț de lume ce trebuie văzut măcar o dată în viață. Și ai ocazia acum să afli ce nu știai despre această țară și câteva curiozități despre Albania.
Albania este una dintre nestematele prea puțin cunoscute ale Peninsulei Balcanice. Iar dacă ai de gând să o vizitezi, trebuie să te familiarizezi înainte cu anumite curiozități despre Albania. Căci este un teritoriu care merită explorat și savurat din plin. În plus, în ciuda zvonurilor, oamenii sunt foarte primitori și prietenoși.
Ce nu știai despre Albania
Deși nu pare deloc acum, Albania a fost cea mai săracă țară a Europei. Dar asta până la căderea comunismului, în 1991. Albanezii au știut să recupereze rapid cei peste 50 de ani de izolare. Așa se face că, azi, Albania e în plină dezvoltare, pe cale să devină membu al Uniunii Europene. Iar turismul pare să contribuie din plin la asta. Cu toate că, printre curiozități despre Albania se numără și faptul că are litoralul cel mai puțin dezvoltat din regiune. Totuși, poate că tocmai asta contribuie la creșterea fluxului de turiști. Căci orice iubitor de natură virgină, de plaje și peisaje spectaculoase chiar are ce vedea în Albania.
În plus, 70% din suprafața țării e ocupată de munți. Este plină de verdeață și de aer curat. Iar cel mai înalt vârf muntos se află la granița cu Macedonia, cele două țări „împărțindu-l'. Este vorba despre Maje e Korabit, cunoscut și ca Golem Korab. Foarte important de știut este și că Albania deține 30% din flora Europei. Are peste 3000 de specii de plante. Iar cea mai mare întindere de apă dulce este Lacul Skadar.
Printre curiozități despre Albania se numără și limba acestui popor. Este o limbă care nu se aseamănă cu nici o alta din lume. Potrivit cercetătorilor, albaneza sau ‘shqip ar aparține grupului de limbi indo-europene. Are două dialecte, Tosk (în partea de sud) și Geg (în nord). Este o limbă greu de învățat, cu cuvinte lungi și sunete dificil de pronunțat pentru majoritatea.
13 curiozități despre Albania pe care trebuie să le afli
De la credință și superstiții, până la modul în care se bucură de viață și își câștgă existența albanezii, toate reprezintă pentru alții curiozități despre Albania. Și sunt foarte interesante, mai cu seamă că moștenim și noi un pic din spiritul balcanic.
1.Atei sau musulmani?
Deși printre foarte puținele țări musulmane din Europa, Albania este primul stat din lume declarat ateist, în 1967. Atunci, religia a fost interzisă, sub toate formele, de către conducătorul comunist Enver Hoxha. Multe biserici și moschei au fost arse. În zilele noastre, religia dominantă în Albania este Islamul. Totuși, mulți locuitori consumă alcool și carne de porc, iar vălul islamic nu este atât de prezent ca în alte țări musulmane.
2.Superstițiile primează
Una dintre cele mai interesante curiozități despre Albania este că oamenii cred puternic în superstiții. Pentru mulți străini e surprinzător să observe, la fiecare intrare în casă sau pe gardurile locuințelor, ursuleți din pluș sau păpuși. Acestea au rolul de a alunga spiritele rele. Tot cu același scop și împotriva deochiului, Albania e plină de sperietori de ciori. Se crede că prezența sperietorii, încă de la construcția casei, protejează căminul de toate relele. Așadar, acestea sunt adevărate talismane. O altă superstiție de care se ține cont este aceea că, dacă un bebeluș urinează pe cineva, acea persoană va avea noroc. La fel de mult noroc aduc și fecalele păsărilor, dacă te nimeresc în treacăt. Mai există și credința că dacă un lichid sau o băutură se varsă din recipientul în care este, trebuie să se toarne imediat apă deasupra, ca să dispară ghinionul.
3.Raki este băutură națională
Că tot veni vorba de băutură, trebuie știut că raki este simbol național. Dacă crezi că știi ce este raki și ai mai băut așa ceva, ține cont că în Albania e cu totul altfel. Raki-ul artizanal este și de trei ori mai tare decât spirtoasele cu care ești obișnuit. Dar este și foarte aromat. Și legat de raki există o superstiție. Dacă ești la un bar și comanzi un al doilea raki, acesta îți va fi adus într-un alt pahar. Dar conținutul va fi turnat în paharul din care l-ai băut deja pe primul. Se pare că, primind un pahar nou, primești și un partener de băutură.
4.Ba nu e ba da!
Să nu te miri dacă, încercând să discuți cu un albanez, capul acestuia se mișcă de parcă ar fi în dezacord cu ce spui. În alte culturi, gestul se traduce prin negare. În Albania, înseamnă aprobare. Iar gestul cunoscut de noi, făcut cu capul în sus și în jos, pentru a spune da, înseamnă nu pentru albanezi. Numai în India mai vezi așa ceva.
5.Plimbarea de seară, tradiție locală
Una dintre cele mai drăguțe curiozități despre Albania constă în tradiția plimbării de seară. Aceasta poartă numele Xhiro. Albanezii ies la plimbare, după cină, cu mic cu mare să ardă caloriile consumate. Iar fermierii și micii antreprenori ies la marginea șoselei să-și vândă produsele. Grătarele sfârâie printre tarabe și toată lumea se simte bine. Este un bun prilej de socializare și de relaxare. După Xhiro, șoselele se redeschid traficului rutier.
6. Nume de cod – Besa
Cuvântul „Besa' e ca un cod al onoarei în Albania. Și îți asigură securitatea în această țară. Căci fiecare albanez respectă codul Besa. Dacă ești la ananghie și ai nevoie de ajutor, doar rostind „Besa' ești în siguranță. Toți oamenii îți vor sări imediat în ajutor.
7.Fără Big Mac în Albania
Dacă te numeri printre fanii celebrului lanț de fast-food, află că în Albania nu vei avea parte de așa ceva. Nu există McDonalds în această țară. De altfel, cunoscându-le puternica personalitate, cei de la McDonalds nici nu au încercat să negocieze o eventuală deschidere cu albanezii. Cafenelele le plac mai mult albanezilor. Totuși, Domino și KFC sunt prezente în această țară. Pe de altă parte, mâncarea albaneză este delicioasă și chiar merită să fie savurată. În plus, în sudul țării, se consumă picioare de broască. Locuitorii sunt mari amatori ai acestei delicatese culinare pe care o poți găsi în meniurile restaurantelor.
8.Espresso și siesta
Da, ai citit bine! Doar vorbim despre curiozități despre Albania, iar albanezii sunt mari iubitori de cafea. De unde și numărul mare de cafenele prezente peste tot. Să bei un espresso e o tradiție deja în această țară. Mai mult decât atât, albanezii țin foarte mult și la obiceiul de a-și face siesta. Așa că, în cea mai fierbinte perioadă a zilei, între orele 14 și 17-18, magazinele se închid și lumea se odihnește sau se relaxează savurând un espresso. În capitala Tirana, mai aglomerată, nu se prea respectă strict acest obicei, dar în restul țării, da.
9.Capitala canabisului
Că tot vorbim despre curiozități despre Albania, asta e poate cea mai interesantă dintre ele. Lazarat, un sătuc albanez, este capitala canabisului. În Lazarat se produce și de aici se exportă cea mai mare cantitate de canabis din Europa. Așadar, măcar și numai din curiozitate, merită să faci o vizită în acest loc.
10.Mercedes domină șoselele
Dacă nu ai un Mercedes, nu ești conducător auto. Aproape toți albanezii conduc mașini ale acestei mărci prestigioase. Nu se știe de ce și cum s-a ajuns la asta, dar e un lucru vizibil. Probabil că, în urma emigrării masive în Germania, după anii grei de izolare în comunism, toți cei plecați au revenit acasă cu câte un Mercedes. Și asta pentru că sunt mașini solide, rezistente la drumurile proaste. Iar acum a devenit cumva o regulă să deții o astfel de mașină. Mai mult, cei care lucrează în străinătate, cumpără mașini de la această marcă, la mâna a doua, pentru a le revinde în țara lor.
11.Sunt mai mulți albanezi în afara granițelor decât în țară
Este cunoscut deja faptul că mai bine de jumătate din populația albaneză locuiește în afara granițelor țării. După căderea regimului comunist, mulți au plecat în străinătate în căutarea unei vieți mai bune. Iar sumele de bani trimise de aceștia în țara natală au contribuit mult la dezvoltarea ei. Sună cunoscut, nu-i așa? Mulți dintre albanezi s-au stabilit în Grecia, Italia, dar și în Elveția, Germania și Turcia. Chiar și azi, idealul lor este să plece din țară, să găsească un loc de muncă bun și bine plătit, să-și construiască o carieră de succes.
12.Există peste 750.000 de buncăre
În perioada comunistă, conducătorul Enver Hoxha a ordonat să se construiască peste 750.000 de buncăre în toată țara. Scopul era protecția populației față de un atac atomic sau chimic, în cazul în care se va isca un nou război. Acestea există și azi. Unele au fost transformate în depozite, altele au devenit ateliere pentru artiști plastici și chiar hoteluri. Singura dată când unele dintre ele au fost folosite cu scopul inițial a fost în timpul războiului civil din 1997.
13.Au și ei opincile lor
Ei bine, nu doar noi ne mândrim cu încălțările străbunilor. Și albanezii au ale lor „opinga'. Este cel mai popular suvenir achiziționat de turiști. O pereche de opinga trebuie achiziționată într-o astfel de călătorie. Sunt încălțări unisex, frumos decorate, cu un apect deosebit.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: BalkanPearls.com,
Citește și Cinci plaje de top din Ischia, insula-grădină a Italiei