Din ce sunt făcuți, de fapt, cozonacii de Paște din supermarket. Dragoș Pătraru: „Nu au nimic din rețeta tradițională”

Din ce sunt făcuți, de fapt, cozonacii de Paște din supermarket. Paștele bate la ușă, iar cozonacul rămâne desertul-vedetă pe mesele românilor. Tot mai mulți însă aleg varianta din comerț, tentați de prețurile accesibile, cât și din comoditate. În acest context, Dragoș Pătraru a analizat ingredientele din opt sortimente de cozonaci disponibili pe rafturile magazinelor, iar ce a descoperit s-ar putea să te pună pe gânduri.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

Dacă odinioară cozonacul se frământa în casă, cu ouă de la țară, lapte proaspăt și nucă din belșug, astăzi majoritatea conțin ingrediente care n-ar trebui să existe într-un cozonac adevărat, iar lista e adesea nejustificat de lungă pentru un produs tradițional, vândut în supermarket. Arome artificiale, conservanți, înlocuitori de ou sau lapte și aditivi alimentari – toate acestea iau locul rețetei simple și curate de altădată.

Citește și: Rețetă de cozonac roz cu zmeură, migdale și fistic: „Un contrast plăcut între aroma fructelor și gustul bogat al aluatului”

Citește și: Rețeta de drob de miel a lui Cătălin Scărlătescu, perfectă pentru masa de Paște. Preparat fraged și gustos!

Din ce sunt făcuți, de fapt, cozonacii de Paște din supermarket

Dragoș Pătraru a vrut să convingă cât mai multă lume că este important să citim etichetele atunci când cumpărăm un produs alimentar, astfel că nu a analizat doar o etichetă, ci de la opt sortimente de cozonaci de pe rafturile din magazinele românești. La o simplă privire, lucrurile sunt deja clare, și anume că majoritatea conțin ingrediente nesănătoase, care nu sunt deloc naturale, ci doar 'urme' de lapte și ouă.

Mai mult, lista ce cândva era doar cu lapte, ouă, făină, drojdie, nucă și zahăr, acum cuprinde peste 20 de componente, multe dintre ele cu impact discutabil asupra sănătății. Deși ambalajele sunt atractive și prețurile mici, Dragoș Pătraru avertizează că „ieftin' nu înseamnă și „bun', mai ales când vine vorba de ce punem pe masă în zilele de sărbătoare.

La 500g de produs avem 53,5g de grăsimi, 259g de glucide, 44g de proteină.', spune Dragoș Pătraru.

Citește și: Rugăciuni în Săptămâna Mare. Când și de ce se citește Acatistul Sfintelor Pătimiri

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minune care se rostește în postul Paștelui

Cozonacii din supermarket, un adevărat pericol după lista ingredientelor folosite

Dragos Pătratu a analizat totul cu atenție, iar printre ingredientele care nu au ce să caute într-un cozonac s-au regăsit uleiul de palmier, maltodextrina și alfa-tocoferolul.

Ulei de palmier, maltodextrină și alfa-tocoferol. Exact cum pune bunica!', a spus acesta pe un ton ironic.

Într-adevăr, lista arată ca un experiment chimic, așa că e bine să ne întrebăm ce punem, de fapt, pe masa de Paște. Cum a spus chiar președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu: „în lista lungă de ingrediente a cozonacilor din comerț nu se regăsește nimic dintr-o rețetă tradițională a acestui produs iubit de români'.

Dragoș Pătraru: „Cumpărătorii nu se gândesc deloc la calitatea ingredientelor'

Acum, că am văzut ce conțin majoritatea cozonacilor din supermarket, în loc să riscăm să punem pe masă produse pline de aditivi și ingrediente artificiale, ar fi poate mai bine să revenim la rețetele tradiționale, simple și sănătoase. Cozonacul făcut în casă nu doar că va fi mult mai gustos, dar și mult mai sigur, având doar ingrediente naturale, pe care le cunoaștem și le putem controla.

Cumpărătorii nu se gândesc deloc la calitatea ingredientelor. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultra procesat e mai curat, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin dacă ar fi ceva de calitate. Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă de sărbători, sfatul meu e să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri, acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta. Vă va ajuta să decideți asumat dacă e ceea ce vreți să mâncați sau să oferiți.', a spus acesta.

De ce să alegem rapiditatea și prețul mic, când avem ocazia să aducem în casele noastre gustul autentic al copilăriei și al tradițiilor de Paște? Cozonacul perfect începe acasă!

Sursă foto: freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton