Legenda Babelor din luna martie. Cum se aleg și ce semnificație au

Publicat pe

În perioada 1-9 martie 2021, românii sărbătoresc legenda babelor din luna martie. Mulți se întreabă cum se alege baba, dar și semnificație au cele nouă zile, de fapt. Numeroase legende, tradiții și superstiții românești sunt legate de acest interval.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Începutul primăverii este un moment magic, iar tradițiile poporului român asociază intervalul 1-9 martie cu babele. Acestea reprezintă un simbol al valorilor familiale tradiționale, dar și o garanție a vieții eterne. Conform credințelor bătrânești, ele sunt niște ființe care au puteri magice și pot influența starea vremii.

Legenda Babelor din luna martie

Se spune că în aceste zile, odată cu venirea primei zile de primăvară, Baba Dochia s-a decis să își dea jos cele 9 cojoace. Astfel, în fiecare zi se face tot mai cald, iar iarna rămâne în urmă, doar o amintire. Tradiția babelor este una pur românescă. Trebuie să îți alegi una dintre cele nouă babe sau nouă zile.

Se spune că vei avea parte de un an la fel cum este vremea în acea zi. Dacă ai noroc de vreme plăcută și soare strălucitor, norocul și sănătatea vor fi de partea ta. Însă, în cazul în care nimerești o zi întunecată, se spune că nu ești un om bun la suflet și te superi prea repede, din orice, conform Ziarul Unirea.

Citește și: 1 Martie, tradiții și obiceiuri la români. De ce se dau mărțișoare astăzi și care este legenda șnurului alb-roșu

Citește și: Ce se sărbătorește de 1 Martie și ce reprezintă Mărțișorul

Citește și: Mesaje și felicitări de 1 Martie pentru mamă și iubită

Cum se alege baba de primăvară

Se spune că atunci când ai ales o zi în care ninge sau plouă, nu ai motive de întristare. Asta este un semn de bogăție. Unii aleg la întâmplare sau folosesc numărul care le poartă noroc. O altă metodă este să alegi în funcție de ziua de naștere, dacă ai venit pe lume între 1 și 9 ale lunii. Dacă ești născut într-o dată formată din două cifre atunci le aduni și vezi rezultatul. De exemplu, dacă ești născut în data de 22 ianuarie, atunci aduni 2+2=4.

Conform etnografilor, se pare că mitul Babei Dochia este unul dintre cele mai importante pentru poporul nostru. De altfel, în data de 1 martie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Evdochia. Moartea acesteia era ca un hotar între două anotimpuri. Chiar și în calendarul roman străvechi, anul nou începea chiar pe 1 martie.

Legenda Babei Dochia

Într-una dintre legendele populare, se spune că era o babă care își chinuia nora de câte ori avea ocazia. Într-o zi, de 1 martie, a trimis-o să spele lâna neagră până când devine albă ca spuma laptelui. Un înger sare în ajutorul fetei și îi dă o floare albă, cu care să spele lâna. Atunci când a văzut floarea, Baba Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că a venit primăvara.

Și-a pus nouă cojoace, dar îi era ba prea cald, ba prea frig. După ce le-a dat rând pe rând, a rămas doar în cămașă. Fix în acel moment, Dumnezeu a trimis asupra ei un ger năpraznic. Și Baba Dochia, și oile ei, s-au transformat în stâncă.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter