Locorotondo - orașul rotund din Puglia!

Publicat pe

Puglia – regiunea italiană unde timpul pare că stă în loc, te așteaptă să-i descoperi orașele din piatră albă, plajele spectaculoase ale Peninsulei Salento, să participi la festivaluri pline de culoare și să te pierzi printre tufele de vie și măslini, într-o călătorie completă în noul sezon 2020!

Cea mai nouă destinație din portofoliul agenției AeroVacanțe, Puglia a devenit acum tot mai accesibilă prin Ofertele Early Booking 2020 la vacanțele de 7 nopți! Pachetele turistice includ: cazare cu mese conform programului ales, transport avion București-Bari-București, transfer aeroport-hotel-aeroport, taxe de aeroport și asistență turistică la prețuri ce pornesc de la 426 euro/persoană! 

„Balconul Văii Itria'

La circa o oră și jumătate distanță de cosmopolitul Bari, stă ascuns printre plantațiile de măslini unul dintre cele mai frumoase orășele din Italia: Locorotondo – nume ce stă pe buzele tuturor celor care ajung în Puglia din mai multe motive. Primul dintre ele ar fi faptul că mica așezare are o formă circulară, iar dacă urci pe dealul din apropiere vei putea surprinde o panoramă excelentă spre casele albe ce se înalță semețe deasupra câmpurilor Văii Itria. 

Locorotondo este cunoscut în toată lumea și datorită unei vechi tradiții, reînviată în fiecare an înaintea Paștelui, ce atrage turiștii din toate colțurile regiunii Puglia. În perioada Postului Mare, pe străzile labirintice ale orașului sunt agățate quarandone – sute de păpuși de bătrânele îmbrăcate în rochii negre care sunt arse în Sfânta Noapte a Învierii. Păpușa simbolizează penitența, iar prin distrugerea sa – viața învinge moartea, iar primăvara câștiga în fața iernii. 

Plimbă-te în cerc în orașul istoric …

Despre Locorotondo se spune că ar fi fost întemeiat de către greci, însă prima menționare a orașului apare într-un document din 1195 scris de către Împăratul Henric al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman, în care satul apare sub denumirea de „Rotondo'. Denumirea de „rotund' a fost păstrată, fiind reprezentată astăzi de centrul istoric – un labirint de străduțe ce se arcuiesc în jurul Catedralei Madre di San Giorgio, un edificiul neo-clasic din marmură albă îngălbenită de vreme cu o impresionantă cupolă de 35 metri. 

De aici poți porni spre Piazza Vittorio Emanuele II, cea mai mare piață a orașului înconjurată de viluțe cu acoperișuri din piatră asemeni caselor trulli din Alberobello, cu balcoane mici de care stau atârnate flori de hârtie și mușcate. Printre bijuteriile arhitecturale ale orașului Locorotondo se numără Palazzo Morelli, o construcție barocă din anul 1819 ce funcționează astăzi ca bibliotecă publică. 

Dacă te pierzi pe străduțele numite de localnici „cummerse', vei mai găsi Biserica San Rocco, ridicată în 1600 în cinstea Sfântului Patron al orașului care i-a protejat pe localnici de ciumă. În fiecare an, în luna august aici are loc unul dintre cele mai populare evenimente din Puglia: Festivalul St. Rocco ce include o procesiune religioasă și un spectacol impresionant de artificii. 

Pentru priveliști excelente asupra centrului istoric poți urca în Torre dell’Orologio, un turn cu ceas din secolul al XVIII lea, înconjurat de numeroase magazine de suveniruri, mici crame medievale și foccacerii în care să te oprești după turul cultural. 

de Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter