Pernele ortopedice - ce sunt și cine are nevoie de ele?

Publicat pe

Ți s-a întâmplat să spui „am dormit prost pentru a explica durerile de cap, gât sau spate, când te-ai trezit dimineața? Nu e de mirare că ai dureri musculare, în special în jurul umerilor, dacă nu dormi corect. Acest lucru se întâmplă pentru că ansamblul de circuite ale corpului uman, care se deplasează prin gât către creier și întregul organism, trecând prin vene, artere, nervi și căi respiratorii, are de suferit.

O pernă ortopedică poate îmbunătăți calitatea somnului unei persoane, datorită confortului pe care îl conferă. Aceasta are spumă de memorie și microfibre, care se mulează perfect pe forma capului și a gâtului, fiind special concepută pentru a asigura o poziție confortabilă în timpul somnului.

Dimensiunea, fermitatea și conturul pernei, ideale pentru fiecare persoană, depind de obiceiurile de odihnă și de forma corpului. Fie că îți place să dormi pe lateral, fie că preferi să stai pe spate, poți găsi produsul potrivit pentru tine. De pildă, perna Dormeo din această categorie se găsește în numeroase modele.

Cine are nevoie de o pernă ortopedică?

Oricine își dorește să aibă parte de un somn odihnitor poate folosi o pernă ortopedică. Însă, calitatea mai bună a somnului nu este singurul avantaj al utilizării unei perne ortopedice. Astfel de produse sunt recomandate persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, precum sindromul de apnee în somn sau sforăit, astm, vertij, migrene, dureri de cap și whiplash (termen folosit pentru a descrie o leziune a gâtului, cauzată de o mișcare bruscă a capului).

Multe persoane petrec mare parte a zilei în fața unui ecran și din acest motiv postura lor are de suferit. Sănătatea spatelui, a umerilor și a capului este, de multe ori, ignorată. De aceea, o pernă ortopedică este necesară pentru a permite corpului să se relaxeze în timpul nopții și astfel să fie limitate leziunile la nivelul coloanei vertebrale.

Cum alegi cea mai bună pernă ortopedică?

Alegerea greșită a pernei îți poate cauza mari dureri de umeri și de spate, iar calitatea somnului va fi nesatisfăcătoare. De aceea, e important să ții cont de câteva aspecte când faci o astfel de achiziție.

În primul rând, umplutura pernei este relevantă. Aceasta poate fi din latex, din gel, din pene, din puf, din fibre și din spumă de memorie. Printre cele mai apreciate perne ortopedice sunt cele cu spumă de memorie, deoarece oferă confort și suport pentru o poziție de somn optimă. 

O altă caracteristică importantă de verificat este fermitatea pernei. Persoanele care dorm pe spate au nevoie de o pernă înaltă, de duritate medie, în vreme ce oamenii care preferă să doarmă pe burtă au nevoie de o pernă moale, joasă, astfel încât coloana să fie susținută în poziția sa naturală. Cât despre cei care vor să doarmă pe o parte, pernele potrivite pentru ei sunt cele înalte și cu o duritate ridicată. Indiferent de dimensiunea pernei alese, este important ca aceasta să îți susțină coloana vertebrală în poziția naturală, să ofere un suport excelent și o bună relaxare a mușchilor.

Nu în ultimul rând, când alegi o pernă ortopedică, este bine să optezi pentru modelele care asigură o bună circulație a aerului și mențin interiorul aerisit și uscat, mai ales în lunile călduroase de vară. Totodată, dacă suferi de alergii, perna trebuie să fie rezistentă la acarieni și să fie confecționată din materiale hipoalergenice.

O pernă care oferă susținere și confort îmbunătățește calitatea somnului și reduce riscul apariției durerilor musculare.

Sursă foto: Africa Studio/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Dormeo

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter