Rezervații de zimbri din România

Zimbrii reprezintă una dintre comorile naturale ale țării noastre. Multă vreme au fost confundați cu bourul, al cărui cap era simbolul Moldovei. Deși seamănă la aspect, nu fac parte din aceeași specie. Dar se numără printre speciile pe cale de dispariție și merită tratați cu respectul cuvenit. Este și motivul pentru care mai pot fi admirați încă în rezervații de zimbri din România.

Observarea zimbrilor este o experință unică. Iar țara noastră este unul dintre locurile ideale în care pot fi admirate în toată splendoarea lor aceste animale spectaculoase. Mai ales că deținem cea mai mare populație de zimbri întregistrată în ultimele două secole.

Ce sunt zimbrii

Zimbrul este cunoscut sub denumirea de bizon european. Științific i se spune Bison bonasus. De altfel, aceasta este specia întâlnită în Europa. Pentru prima dată a fost descris în literatura de specialitate de către Carl Linné, în anul 1758. Două secole și jumătate mai târziu, în 1996, avea să să fie clasificat ca specie în pericol.

Este un animal masiv, cu corp puternic, putând atinge la maturitate chiar și 1000 kg. În general, cântăresc între 300 și 920 kg. Un mascul de aproximativ 700 kg atinge înălțimea la greabăn de aproape 2 m și o lungime a trunchiului cu tot cu cap de până la 3 m. Are coada groasă, cu o lungime de până la 1 m. Pieptul este extrem de dezvoltat iar capul pare a fi contopit cu trunchiul.

Spre deosebire de bizonul american, este mai mare și cu părul mai scurt și aspru. Blana are culoarea brun-negricioasă, având o coamă stufoasă. Zimbrul are un cap mare, cu frunte înaltă și boltită, cu coarne scurte și întoarse deasupra ochilor. Ajunge la maturitate în jurul vârstei de 4 ani. Se împerechează de obicei în perioada august-septembrie.

De ce sunt animale protejate

Zimbrii trăiesc în medie 20-25 de ani. Dar, în captivitate, pot atinge și 30 de ani de viață. Preferă un habitat cu pajiști și poieni din pădure. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimii zimbri de pe la noi au fost uciși în Moldova, în 1762, iar în Transilvania, în 1790. Ultimul zimbru din sălbăticie a fost ucis în Polonia, în 1919.

În 1927, mai erau mai puțin de 50 de zimbri în toată lumea. Și toți viețuiau în grădini zoologice. Așa se face că, începând cu 1951, zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie. Și s-au creat zone protejate în păduri, cu precădere în Polonia, Belarus și Republica Moldova. În anul 2000, specia număra 3600 de exemplare la nivel mondial, toate provenind din 12 indivizi. Drept urmare, au o diversitate genetică limitată și sunt vulnerabili la boli.

România are în prezent cea mai mare populație de zimbri în libertate înregistrată în peste 200 de ani. Prin acțiunile asociației Rewilding Europe, WWF România, cu suportul Programului LIFE Bison al Uniunii Europene, România găzduiește acum peste 70 de zimbri în libertate, în rezervații de zimbri din România, naturale.

Rezervații de zimbri din România

Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mândru și sfios deopotrivă. Și nu îi place să se apropie prea mult de oameni. Totuși, există câteva locuri de basm unde aceștia pot fi admirați în toată splendoarea lor, în rezervații de zimbri din România.

Rezervatia de Zimbri ,,Slivuț' – Hațeg

La 3 km de oraş, pe DN66, se găseşte renumita rezervaţie de zimbri. Este prima de pe teritoriul României în care a fost reintrodus zimbrul european. Povestea unuia dintre simbolurile Haţegului a început în 12 noiembrie 1958. Atunci, o pereche de zimbri, Podarec şi Polonka, a fost adusă din Polonia. Peste cinci ani, a fost adus încă un exemplar, tot din Polonia, Pumila.

Aceştia s-au înmulţit și, în anul 1979, în Rezervaţia de Zimbri Slivuţ-Haţeg, existau deja 12 zimbri. O lege nescrisă, dar respectată cu sfinţenie, spune că numele puilor născuţi în ţara noastră trebuie să înceapă cu litera R' sau chiar cu indicativul RO'. Aşa că, toţi cei peste 50 de zimbrişori' care au văzut lumina zilei la Haţeg, de-a lungul celor 54 de ani de existenţă a Rezervaţiei, au purtat astfel de nume.

Primii au fost: Roman, Retezat şi Romina. În anul 2002, au fost aduse la Haţeg trei exemplare de zimbri de la Bucşani. În anul 2012, în rezervaţia aflată la 3 km de Haţeg, trăiau zece zimbri. Adulţii erau Roşu, Romeo, Romaniţa, Roxi, Roxana şi Rozina. Și aveau vârste cuprinse între 3 şi 13 ani. Recordul absolut, cu care se mândresc administratorii, îl reprezintă cei patru pui care şi-au început povestea de viaţă în vara acelui an: Romulus, Roman, Rodica şi Roibu.

În prezent, în rezervație se află numai 6 zimbri, 3 masculi și 3 femele. Și asta pentru că 7 dintre exemplarele de acolo au murit din cauza bolii „limbii albastre'. Rezervația poate fi vizitată zilnic, între orele 08:00 – 18:00.

Rezervația de zimbri și faună carpatină „Dragoș Vodă'

Este una dintre cele mai mari rezervații de zimbri din România, dar și din Europa. Este situată în nordul județului Neamț, pe raza comunei Vânători-Neamț, aproape de DN15 și de Mănăstirea Neamțului. A fost înființată în anul 1968. Se întinde pe aproape 11 hectare și jumătate. Și este parte a celor patru arii protejate ale Parcului Natural Vânători-Neamț.

Pe lângă zimbri, în cadrul rezervației mai pot fi observați cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urși, lupi și diverse specii de păsări. Spațiul împrejmuit găzduiește numai 6 exemplare de zimbri, doi masculi și 4 femele. Și asta pentru că aceștia greează vizitele turiștilor. Celelalte 22 de exemplare se află în parcul de aclimatizare. Urmează să mai fie aduse 4 femele din Suedia.

Conform cronicii Ocolului Silvic Târgu-Neamț, primele trei exemplare de zimbri, originare din Polonia, au fost aduse în anul 1970. Au fost numite Rarău, Roxana și Raluca. În 1974, s-au născut aici primii doi pui, Rosina și Roco. În același an, rezervația a fost folosită ca platou de filmare pentru câteva secvențe din filmele „Frații Jderi' și „Ștefan cel Mare – Vaslui 1475'. În urma efortului depus la filmări și a unei boli, în 1975, a murit femela Roxana.

În noiembrie 1977, au fost aduși din spațiul fostei URSS cinci zimbri caucazieni, Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Mexicana. Rezervația a mai primit un mascul, în 1978, după desființarea rezervației de la Poiana Brașov. Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu au fost transferați, în 1982, la Rezervația Bucșani-Neagra.

Rezervația „Valea Zimbrilor' – Vama Buzăului

Rezervaţia „Valea Zimbrilor' a luat fiinţă în noiembrie 2008, la Vama Buzăului. Și este parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, la care au participat primăriile Prejmer şi Vama Buzăului, Consiliul Judeţean Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.

Cu o suprafaţă de 10 hectare de păşune, este a patra dintre cele mai cunoscute rezervații de zimbri din România. Planul celor care o administrează este ca în viitor să lase zimbrii în libertate, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi.

În prezent, în rezervație se află 14 zimbri, cerbi și căprioare. Mai există și o familie de reni, păuni, mufloni și cerbi lopătari. Cu toții îmart același areal. Primul zimbru născut în rezervaţia de la Vama Buzăului se numeşte Genţiana.

În rezervaţie nu se poate intra cu maşina sau bicicleta, pentru a asigura atât mediul natural al animalelor. Vizitatorii se pot recrea pe bănci și în foișoare, la umbră. Cei mici beneficiază și de leagăne. Programul de vizitare al rezervaţiei este de la 9:00 la 20:00, de luni până vineri.

Zimbrăria „Neagră' din Bucșani

În posesia Ocolului Silvic, rezervația este în județul Dâmbovița, la mai puțin de 100 de kilometri de București și la 30 de kilometri de Târgoviște. O zi petrecută în mijlocul naturii, pentru a admira aceste animale spectaculoase, merită parcurgerea distanței până la destinație.

Zimbrăria „Neagră' este o subunitate a Direcției Silvice Dâmboviț. A fost înființată în 1983, cu scopul adaptării speciei în regiune. Are o suprafață destinată țarcurilor de 162 hectare, în Pădurea Neagră. Se află între pârâurile Crivăț și Neagra din zona Bucșanilor. În 1983, au fost aduși la Bucșani 18 zimbri din țară, dar și câteva exemplare din străinatate. După 1995, scopul zimbrăriei a fost de înmulțire și transfer al zimbrilor către celelalte rezervații.

La sfârșitul anului trecut, zimbrăria s-a îmbogățit cu cinci noi exemplare. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. Alți zimbri poartă nume precum Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta și chiar „Robokap”. În rezervație sunt 47 de zimbri, 23 masculi și 24 femele. Toți poartă nume care încep cu indicativul „Ro'.

Urmează prima rezervaţie din judeţul Maramureș, la Băiuţ

Consilierii judeţeni au adoptat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici şi devizul general estimativ pentru o rezervaţie de zimbri care urmează a fi înfiinţată la marginea comunei Băiuţ. De altfel, zimbrul este simbol identitar al Maramureșului, putând fi observat și pe stema județului. În prima etapă, rezervaţia va găzdui cinci zimbri, numărul acestora urmând să crească în timp.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: rosilva.ro, hateg-turism.ro, brasovtourism.app, viziteazaneamt.ro,

Citește și Animale care își schimbă culoarea iarna

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton