Într-un context politic tensionat, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat public că îl susține pe Nicușor Dan în cursa pentru Cotroceni. Gestul său a stârnit controverse, fiind considerat o încălcare a spiritului Constituției, care impune neutralitate politică pe durata interimatului.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
La dezbaterea de la Euronews, Nicușor Dan a afirmat că, în scenariul în care ar ajunge în fruntea țării, l-ar desemna pe Ilie Bolojan drept prim-ministru. Astăzi, la câteva zile distanță, președintele interimar a anunțat public că îl va susține pe candidatul independent la alegerile prezidențiale. Decizia a stârnit controverse și reacții împărțite în rândul votanților, dar și a analiștilor politici.
Ilie Bolojan îl votează pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Într-un context politic atât de tensionat, Ilie Bolojan, președintele interimar al României, își afirmă sprijinul pentru candidatura lui Nicușor Dan.
„Eu cred că ne-am câștigat un drept în acești ani, cu multe sacrificii, dreptul de a vota. Și sunt mulți oameni care în turul I au votat candidați care nu au intrat în turul 2. Și eu sunt în această situație. Mesajul meu către toți românii e să meargă să voteze și să voteze așa cum le dictează conștiința, gândindu-se că România e la o intersecție importantă și fiecare prin votul pe care îl va da va face istorie pentru România. (…)
Eu, analizând candidații care sunt în turul 2, îl voi vota pe domnul Nicușor Dan președintele României’, a declarat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan, acuzat de încălcarea Constituției pentru că a anunțat că îl votează pe Nicușor Dan
Poziția politică a lui Ilie Bolojan a generat, însă, ample controverse. Unii au considerat că, prin sprijinul exprimat față de Nicușor Dan, președintele interimar al României ar încălca Constituția. În perioada interimatului, președintele trebuie să adopte o poziție neutră și să evite orice implicare în activități politice, pentru a asigura echilibrul instituțional.
ARTICOLUL 80: Rolul Președintelui
(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.
(2) Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.
Altfel spus, șeful statului exercită funcția de mediere între puterile statului, ceea ce presupune o poziție neutră și echilibrată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-94.jpg)
Ilie Bolojan a mai fost acuzat că a încălcat Constituția
O situație similară a avut loc și înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale. La momentul respectiv, Ilie Bolojan și-a arătat sprijinul față de Crin Antonescu, candidatul coaliției dizolvate, și a fost acuzat că a încălcat Constituția.
„Omul Ilie Bolojan are dreptul la opţiune. Şi atunci am spus, şi nu mă ascund de această chestiune, eu în aceste alegeri îl voi vota pe Crin Antonescu, dar nu am făcut campanie pentru asta, nu am demolat ceilalţi candidaţi şi cred că pot să spun ca un cetăţean, aşa cum fiecare are drepturi, că am încredere într-un candidat, dacă îl cunosc de peste 20 de ani, cred că este un om responsabil, un om echilibrat, care înţelege că Preşedintele României trebuie să colaboreze cu o majoritate parlamentară. Şi eu personal cred că voi putea lucra cu dânsul în anii următori. Dar asta nu înseamnă deci că am încălcat ceva şi că nu am dreptul', și-a explicat gestul președintele interimar.
Sursa foto: Hepta