Mexic. Tot ce trebuie să știi despre Mexic

Publicat pe

Tacos, sombrebro, churros sau tequila. Aroape toată lumea știe ceva despre Mexic. Cu toate acestea, există mult mai multe despre această țară dincolo de stereotipuri. Una dintre marile civilizații ale lumii, Mexic oferă un amestec ispititor de culturi, tradiții spaniole și arte contemporane.

Orașul Mexico City

Mexico City, deși este un coșmar al expansiunii urbane, este total fascinant și este capitala națiunii din toate punctele de vedere – artistic, politic, cultural. 

Este unul dintre mega-orașele lumii, cu peste 25 de milioane de locuitori, care ocupă o cuvă muntoasă de mică adâncime, la peste 2.400 m deasupra nivelului mării. Întinzându-se dincolo de districtul federal care ar trebui să îl conțină, orașul este în același timp nervos și relaxat.

Columbia – tot ce trebuie să știi despre Columbia

În jurul orașului se află principalele relicve ale culturilor prehispanice din centrul Mexicului: piramidele masive de la Teotihuacan și principalul sit toltec de la Tula.

Puebla

La est de Ciudad de Mexico se află elegantul oraș Puebla, cunoscut pentru arhitectura sa colonială și bucătăria rafinată. Al cincilea oraș ca mărime al republicii este o călătorie ușoară de 40 de minute din Tlaxcala sau de câteva ore cu autobuzul din Mexico City, cu priveliști glorioase ale vârfurilor de munți înzăpezite.

Puebla are o concentrație remarcabilă de obiective turistice, inclusiv o catedrală fabuloasă, o mănăstire „ascunsă”, muzee și conace grandioase, în timp ce peisajul muntos din jur este, pe alocuri, de o frumusețe surprinzătoare.

Tulum

Pentru vizitatori, Tulum poate însemna mai multe lucruri. În primul rând, este unul dintre cele mai pitorești dintre toate siturile antice mayașe, așezat pe stânci înalte de 15 metri deasupra Caraibelor. 

Tulum se referă, de asemenea, la o întindere de plajă albă, cu apă turcoaz și cabane luminate de lumânări. În cele din urmă, este un oraș în plină expansiune (adesea numit Tulum Pueblo pentru a-l deosebi de plajă) care a evoluat de la o stație rutieră la un adevărat centru de populație cu un nucleu turistic înfloritor.

Oaxaca

Statul Oaxaca este unul dintre cele mai atrăgătoare locuri de vizitat din Mexic. Capitala statului, cosmopolită, dar cu totul mexicană, sintetizează o mare parte din ceea ce are de oferit regiunea. Nicăieri altundeva în țară nu există fiestas atât de exuberante, piețe atât de colorate sau limbi vechi încă atât de vorbite.

Citește și: De ce nu ai voie cu lichide în avion

În sate există tradiții indigene care au precedat cu mult timp înainte de cucerirea spaniolă; cu toate acestea, orașul poate oferi, de asemenea, mese moderne sofisticate, cazare excelentă și o viață de noapte sălbatică.

Acapulco și Coasta Pacificului

Călătoria spre nord, de la Acapulco la Puerto Vallarta, pe o distanță de aproximativ 800 km de-a lungul coastei Pacificului, este definită de viața relaxată de pe plajă. 

Nisipul fin presărat cu palmieri, barurile improvizate pe plajă, lagunele și satele toropite te curecesc definitiv. Separând aceste întinderi de coastă sălbatică și neatinsă se află unele dintre cele mai populare și mai plăcute stațiuni din Mexic.

Veracruz

Puțini turiști se aventurează până pe coasta Golfului, în ciuda atracțiilor pe care le prezintă Veracruz și ruinele sale misterioase. Pentru muzică și bonomie generală, piața centrală a orașului este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Mexic. Câmpia de coastă fertilă și tropicală a dat naștere celor mai vechi civilizații mexicane: Cultura olmecă a prosperat în sudul Veracruzului începând cu 1200 î.Hr., în timp ce Veracruzul clasic a înflorit între 250 și 900 d.Hr. în centre precum El Tajin.

Citește și: Obiecte admise și interzise în bagajul de mână. Ai sau nu voie cu medicamente în avion?

Cancun

Călătorii independenți consideră adesea că strălucirea mastodontului oraș balnear din Mexic este descurajantă. Cu siguranță, tot betonul poate fi deprimant. Dar o noapte petrecută în Cancun nu trebuie să fie irosită, atât timp cât apreciezi acest oraș plin de energie ca pe un experiment de frontieră de succes. O privire mai atentă dezvăluie baruri ascunse pe plajă și standuri de taco ieftine, frecventate de localnicii prietenoși.

Playa del Carmen

Cândva un sat de pescari unde călătorii își făceau tabăra în drum spre Isla Cozumel, Playa del Carmen este acum un loc fierbinte cu pretenții de a fi următorul Miami Beach. 

Elita din Mexico City face aici un popas, la fel ca și excursioniștii de o zi de la Cancun și pasagerii de pe navele de croazieră ancorate în Cozumel. Partea nordică, mai liniștită, este relativ cosmopolită și calmă, iar viața de noapte, în special, are un aer modern.

Guadalajara

Al doilea oraș al Mexicului, Guadalajara, un oraș în care este ușor de trăit, este plin de clădiri elegante și piațete vibrante. Un lucru pe care niciun vizitator nu ar trebui să-l rateze este să asculte mariachi în orașul unde au luat naștere, în special în Plaza de Los Mariachis. În afara orașului, ținutul este spectaculos de verde și muntos, presărat cu vulcani și lacuri, cel mai faimos fiind Laguna de Chapala.

Citește și: Actrița Gina Lollobrigida a murit la vârsta de 95 de ani

Baja California

Grație unor peisaje deșertice ispititoare, oaze luxuriante și o viață marină bogată, Baja California este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Mexic.

Istoria sa umană nu este mai puțin atrăgătoare, cu o moștenire de picturi rupestre îndepărtate, misiuni spaniole prăbușite și fructe de mare fabuloase. 

Printre cele mai magice priveliști din Baja se numără migrația anuală a balenelor cenușii, din decembrie până în aprilie. Poți descoperi aceste creaturi magnifice în Laguna Ojo de Liebre, chiar în largul Guerrero Negro, sau în laguna de lângă San Ignacio.

Ce trebuie să știi despre Mexic

Este o țară imensă

Mexicul este a 14-a țară din lume ca mărime după masa continentală. Acest lucru o face mai mare decât țări precum Africa de Sud, Peru și Egipt. Este de aproape 10 ori mai mare decât Regatul Unit. 

Acest lucru înseamnă că este aproape imposibil să vezi o mare parte din țară într-o singură călătorie și durează foarte mult să călătorești jurul ei. Distanțele sunt foarte mari, mai ales dacă le parcurgi pe uscat.

Dar poți alege două sau trei lucruri pe care să le vezi într-o călătorie în Mexic. Vei avea mereu ceva nou de văzut când revii.

Mâncarea mexicană autentică nu seamănă cu nimic din ce ai mai întâlnit

Probabil că ești familiarizat cu mâncarea mexicană și chiar ai făcut-o chiar tu acasă, ori ai fost la restaurante mexicane. Dar mâncarea mexicană autentică este cu totul altfel.

Cum arată fiica lui Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri din istorie. A stat 20 de ani ascunsă!

Pregătește-te pentru experiențe picante

Oriunde comandzi tacos, este posibil să ți se ofere o gamă largă de sosuri diferite pentru a le însoți. Acestea vor varia de la ușor picante la extrem de  picante. În Mexic, oamenii nu glumesc când spun picant.

Nu trebuie să știi prea multă spaniolă pentru a te descurca

Majoritatea localnicilor din zonele turistice vorbesc engleză atât cât să te înțelegi cu ei și chiar și când nu vorbesc, vor dori să te ajute prin alte metode.

Poți învăța numerele în spaniolă, deoarece acest lucru te va ajuta atunci când întrebi cât costă ceva.

Pentru tequila, vizitează Oaxaca

Mezcalul este asemănător cu tequila prin faptul că ambele sunt făcute din planta de agave, deși mezcalul are o aromă afumată caracteristică, care provine din faptul că este gătit în gropi subterane care caramelizează planta de agave (în comparație, tequila este de obicei gătită în cuptoare supraterane).

Dacă iubești margarita, trebuie să încerci una făcută cu mezcal mai degrabă decât cu tequila.

Orașul Oaxaca este patria mezcalului în Mexic. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și, ca urmare, este un oraș istoric frumos, viu colorat și o destinație turistică minunată.

Republica Dominicană – tot ce trebuie să știi despre Republica Dominicană

Se acceptă cardurile de credit peste tot

În timp ce vânzătorii ambulanți acceptă doar numerar, la fel și în zonele foarte rurale, poți folosi cardul pentru a plăti aproape în orice alt loc. 

Pregătește-te să lași bacșiș

Un bacșiș de cel puțin 10% se așteaptă în baruri, restaurante, cafenele, taxiuri și operatori turistici, așa cum este și în România. Așadar, la prețul unei mese în oraș, va trebui să adaugi și acest cost.

Taxi-urile comune sunt sigure

Există tot felul de modalități de a te deplasa în Mexic, iar pentru călătoriile dintr-un oraș important în altul pot fi făcute cu „colectivele” (taxiuri comune), care sunt foarte accesibile.

Conceptul constă în faptul că un taxi sau o minivan care se îndreaptă spre un oraș va colecta pe oricine pe drum care dorește să li se alăture pentru o taxă mică.

Dacă nu te simți în siguranță, poți folosi aplicațiile de ride-hailing sunt din ce în ce mai populare, în special în Mexico City – poți lua un Uber pentru o călătorie mai scurtă.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Taxa turistică

Înainte de a putea părăsi Mexicul, indiferent dacă este pe uscat, pe mare sau pe calea aerului, trebuie să plătești o taxă turistică de aproximativ 25 de dolari de persoană. Probabil că vei plăti deja această sumă ca parte a taxelor și tarifelor companiei aeriene. Este o idee bună să verifici acest lucru înainte de a ajunge și să imprimi biletul de avion.

Concluzie

Mexicul este o destinație de vacanță fantastică. Vei găsi una dintre cele mai spectaculoase bucătării și vei bea cocktailuri fantastice. În plus, este greu să te plictisești, cu atâtea locuri de vizitat și atât de multe activități de făcut.

Sursa foto: Shutterstock.com

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter