Te-ai întrebat vreodată de ce ai un ciclu menstrual neregulat, schimbări de dispoziție, fluctuații bruște în greutate sau probleme cu acneea? Este posibil ca toate simptomele să aibă o sursă comună: un dezechilibru hormonal.
Dezechilibrele hormonale apar când unul sau mai mulți hormoni au un nivel prea scăzut sau prea ridicat și îți pot afecta calitatea vieții fără să fii conștientă că ele există – de aceea e important să fii atentă la semne. Din fericire, dacă nu este o problemă gravă care necesită tratament medical, există o mulțime de soluții naturale care te pot ajuta să-ți refaci echilibrul.
1. Consumă ceai verde în mod regulat
Știai că ceaiul verde se numără printre cele mai eficiente alimente care susțin refacerea echilibrului hormonal? Datorită conținutului ridicat de teanină, care reduce semnificativ cantitatea de cortizol (hormonul stresului), are efect calmant și reduce semnificativ nivelul de estrogen, în comparație cu ceaiul negru.
De asemenea, ceaiul verde este bogat în compuși antioxidanți și antiinflamatori, având un potențial ridicat de a regla ciclul menstrual și nivelurile hormonale. Studiile sugerează chiar că, mulțumită efectelor terapeutice, ar putea reduce rezistența la insulină, contribuind la controlul greutății și al glicemiei la pacientele cu SOP (sindromul ovarelor polichistice).
2. Redu cantitatea de zahăr consumat
Consumul excesiv de zahăr, în special zahăr procesat, are efecte negative chiar și asupra persoanelor sănătoase. Dar efectele pot fi cu atât mai puternice în cazul celor care se confruntă cu probleme hormonale. Consumat în exces, zahărul influențează nivelul de insulină și contribuie la apariția inflamației.
Intensificarea crampelor menstruale, balonarea și schimbările de dispoziție pot fi adesea rezultatele unui dezechilibru hormonal cauzat de o dietă bogată în zahăr procesat. Pentru ameliorarea simptomelor și refacerea echilibrului, încearcă să-ți satisfaci pofta de dulce consumând moderat carbohidrați complecși și surse naturale de zahăr (fructe, miere etc.).
3. Urmează o rutină sănătoasă de somn
În medie, orice om are nevoie de cel puțin 7-9 ore de somn pe noapte pentru a funcționa optim. Dar studiile sugerează că femeile au nevoie de și mai mult somn decât bărbații. Această nevoie are la bază numărul mai mare de fluctuații hormonale, inclusiv cele specifice ciclului menstrual, precum și riscul mai ridicat de anxietate și tulburări de somn.
Este recomandat să îți creezi o rutină de somn care să-ți permită să te odihnești cel puțin 8 ore pe noapte, pentru a susține echilibrul dintre nivelul de cortizol și alți hormoni.
4. Practică tehnici de gestionare a stresului
Stresul este printre cele mai frecvente cauze ale dezechilibrelor hormonale la femei. În perioadele stresante, nivelurile de cortizol și adrenalină rămân ridicate și provoacă tulburări de somn, anxietate, scăderea libidoului, uscăciune vaginală, cârcei și alte simptome.
Dacă ai un stil de viață stresant, este important să-ți exersezi tehnicile de gestionare a stresului și să practici tehnici de mindfulness, prin yoga sau meditație. Este la fel de important să eviți factorii stresanți (consumul excesiv de cofeină și alcool, timpul prelungit în fața ecranelor, antrenamentele excesive de cardio, relațiile toxice etc.).
5. Fă vizite regulate la medicul specialist
Vizitele la ginecolog sau endocrinolog reprezintă cel mai eficient mod prin care poți depista și trata din timp orice dezechilibru hormonal. Aceste vizite sunt recomandate în mod regulat, cu atât mai mult dacă știi că suferi de o problemă legată de sănătatea intimă sau hormonală.
De asemenea, dacă te confrunți cu endometrioză, menstruații neregulate, SOP sau alte probleme asociate dezechilibrelor hormonale, este esențial să fii atentă la ce produse menstruale folosești. Cele convenționale pot conține plastic, parfum și alte chimicale ce pot tulbura flora intimă și echilibrul hormonal.
Alege, în schimb, produse ce conțin doar ingrediente naturale, cum sunt cele de la Enroush. Create cu bumbac 100% organic super absorbant și zero substanțe toxice, absorbantele și tampoanele Enroush sunt îți pun sănătatea și confortul pe primul loc, fiind recomandate până și de medicii ginecologi și dermatologi pentru protecție sigură și sănătoasă.
Concluzie
Când nu știi că problema există, nu poți găsi o soluție. Din păcate, sondajele estimează că peste 70% dintre femei nu conștientizează că simptomele cu care se confruntă sunt cauzate de dezechilibru hormonal. Așa că fii atentă la semnale: monitorizează-ți ciclul menstrual, stările de dispoziție și greutatea, astfel încât să realizezi când există un dezechilibru.
În cazul în care există o problemă hormonală, concentrează-te pe soluțiile naturale care te pot ajuta să-ți refaci echilibrul. Consumă ceai verde și alimente nutritive, evită excesul de zahăr, prioritizează odihna, gestionează-ți stresul, mergi regulat la controalele ginecologice și alege produse de îngrijire menstruală din ingrediente pure, care îți protejează sănătatea.