Amenajarea unei băi la mansardă: 4 aspecte esențiale

Publicat pe

Amenajarea interioară presupune mai înainte de orice asigurarea exigențelor de confort, indiferent de tipul și structura locuințelor. Din acest motiv, proiectarea modernă implică amenajarea cât mai eficientă a spațiilor mansardelor, astfel încât acestea să devină independente de restul locuinței. Iată cum îți poți amenaja o baie la mansardă, care să fie la fel de bine utilată și de spectaculoasă exact ca o baie uzuală, având în vedere câteva aspecte esențiale. 

Achiziționarea produselor de utilare a băii

Deși adesea se consideră că băile de la mansardă ar trebui să fie simpliste, adevărul e că singura cerință este ca acestea să nu depășească nivelul de greutate permis per nivel. Câtă vreme vorbim despre clădiri cu amprentă la sol mare, vei putea să cumperi liniștit rezervoare și diverse mecanisme pentru WC, căzi de baie, lavoare și chiuvete pentru mansarda ta.

Va fi necesar ca în cadrul amenajării să ai în vedere și un calcul structural, realizat de către un inginer, însă în cele mai multe dintre cazuri greutatea proprie a acestor elemente nu afectează structura ca întreg. 

Poți alege pentru baie cabine de duș sau căzi normale, chiuvete cu picior sau lavoare din piatră naturală, sau poți implementa orice altă idee de amenajare la nivel de obiecte sanitare.

Proiectarea corectă a dimensiunilor băii

Înainte de a te apuca de orice lucrare la nivel de amenajare este nevoie să ai în vedere proiectarea corectă a spațiilor. Este imperios necesar să ai în vedere împărțirea eficientă a spațiilor deoarece mansardele sunt unele dintre cele mai greu de amenajat spații, din cauza formei și a dimensiunilor. 

Mansardele au o formă atipică, rezultată în urma dispunerii pantelor acoperișului. Astfel, structura pereților este mai mică la nivel de regim de înălțime, iar zonele de amenajare pot fi asimetrice. Acest lucru poate complica destul de mult dispunerea unei băi, însă cu ajutorul unui arhitect proiectant vei reuși cu siguranță să pui în practică ideile de amenajare.

Izolarea mansardei- un aspect esențial 

Pentru a putea amenaja o mansardă astfel încât să fie locuibilă este necesară izolarea mansardei. Acest lucru poate fi realizat folosind materiale speciale de izolare, precum vata minerală bazaltică sau spuma poliuretanică.

Vata bazaltică este unul dintre cele mai potrivite materiale pentru realizarea izolației, deoarece acest material are cel mai mic coeficient de transfer termic. Plăcile de vată bazaltică pot fi tăiate la dimensiunea dorită, astfel încât să protejeze atât structura peretelui, cât și pardoseala, creând astfel o structură închisă, care nu permite transferul de temperatură. 

Spuma poliuretanică te poate ajuta de asemenea să izolezi foarte bine structura, deoarece acest material se poate aplica prin pulverizare și urmează traseul constructiv. Spuma poliuretanică este un material cu o densitate deosebit de redusă, iar acest lucru înseamnă că greutatea proprie a construcției nu va fi afectată. Acest aspect contează mult pentru că materialul de izolare, împreună cu restul amenajării ar putea influența decisiv modul de comportare a construcției sub sarcină. 

Alimentarea cu apă a casei

Pentru a putea beneficia de apă la ultimul nivel al unei locuințe vei avea nevoie de o presiune suficientă a apei. Aceasta poate fi obținută cu ajutorul pompelor submersibile și cu ajutorul hidrofoarelor, care vor oferi posibilitatea pompării apei din puțuri sau fântâni.

Este necesară realizarea întregii instalații astfel încât aceasta să poată asigura presiunea apei chiar și la nivelul mansardei, pentru a acoperi necesarul de apă la nivelul obiectelor sanitare. 

Amenajarea unui băi la mansardă este o provocare destul de mare, însă alegând produsele de utilare potrivite și având în vedere condițiile de lucru vei vedea că proiectul tău va începe treptat să capete contur. Fie că lucrezi în regie proprie sau alături de specialiști, este necesar în permanență să ai un specialist lângă tine, care să te ajute în demersul tău.

Sursa foto: unsplash.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter